Remedii pentru greata si varsaturi la copii

/ / Modificat: 2014-02-17
Remedii pentru greata si varsaturi la copii

Greata si varsaturile, cauzate in general de infectii virale sau indigestii usoare, sunt doua dintre cele mai comune simptome ale copilariei. Remediile la care apelezi pentru ameliorarea acestor simptome trebuie sa aiba un efect dublu: sa elimine disconfortul dat de starea de greata, dar sa previna si complicatiile cauzate de o eventuala deshidratare, in urma varsaturilor.

Doua dintre cele mai vehiculate remedii naturiste contra senzatiei de greata la copii sunt cateva guri de cola ori sucurile din citrice (lamai, portocale). Medicii avertizeaza insa ca acestea nu sunt sigure, pot irita stomacul copilului si pot conduce la efecte secundare grave. Exista insa si remedii naturale sigure si eficiente, care sunt de preferat in locul medicamentelor antivomitive, considerate toxice la varste mici.

Apa cu saruri de rehidratare

Rehidratarea este o masura obligatorie dupa ce copilul vomita. Apa plata, la temperatura camerei, combinata cu saruri de rehidratare este cea mai indicata pentru restabilirea echilibrului electrolitic din organism si prevenirea deshidratarii. Lichidele trebuie administrate dupa aproximativ o ora de la ultimul episod vomitiv si oferite copilului treptat si in cantitati mici, din 20 in 20 de minute.

Aportul de lichide poate fi completat, pe langa apa cu saruri, si de supe de legume sau pasare, ceaiuri din plante, sucuri de mere sau de struguri (dar nu si de citrice). Acestea pot fi introduse in dieta doar dupa ce trec cateva ore de la ultimul episod vomitiv al copilului.  

Limonada cu ghimbir (ginger ale)

O alta bautura care are rolul de a hidrata organismul, dar si de a indeparta senzatia de greata, este limonada cu ghimbir. Acest condiment usor picant este considerat antivomitiv natural si are puternice efecte antiseptice si calmante asupra stomacului. Poate fi administrat copiilor doar dupa varsta de 2 ani.  

Dropsuri cu menta sau ghimbir

In cazul in care nu ai la indemana ghimbir pentru a face limonada, incearca varianta dropsurilor care contin acest condiment. Acestea pot fi alternate cu dropsuri sau bomboane cu menta, care se pare ca au acelasi efect rapid impotriva greturilor si varsaturilor.

Acupresura

  Acupresura este o tehnica medicinei alternative care se bazeaza pe tratarea diverselor afectiuni prin apasarea, cu degetele, pe anumite puncte cheie ale corpului. Pentru indepartarea senzatiei de greata, maseaza interiorul incheieturilor copilului, in canalul dintre cele doua tendoane, cu miscari de sus in jos, folosindu-ti degetele aratator si mijlociu.

Metoda atingerii sau masajului activeaza terminatiile nervoase din corp si stimuleaza functiile autovindecatoare ale organismului.  

Cuburi dulci de gheata din fructe (inghetata)

Si cuburile inghetate din suc de fructe (struguri, mere, dar nu citrice) sau ceai indulcit pot avea un efect calmant asupra stomacului deranjat al copilului.  

Oxigenare si respiratii adanci

Si respiratia se poate transforma intr-un remediu util contra senzatiei de greata, daca este profunda si realizata intr-un spatiu bine aerisit sau chiar afara. Fa cu micutul tau exercitii de respiratie atunci cand simte ca ii vine sa vomite.

Invata-l sa inspire adanc, pe nas, sa retina 2-3 secunde aerul, apoi sa-l expire pe gura, treptat. Potrivit specialistilor, in timpul acestor exercitii, functiile organismului se autoregleaza, aciditatea stomacului scade, iar starea de greata dispare.  

Odihna si aromaterapia

Starea de greata si varsaturile se accentueaza atunci cand organismul este fortat sa depuna efort fizic ori psihologic, adica atunci cand este stresat. Din acest motiv, odihna este obligatorie atunci cand copilul este deranjat la stomac si manifesta astfel de simptome.

In timpul repausului, organismul isi recapata puterile si isi regleaza functiile, grabindu-se astfel vindecarea. Poti completa repausul la pat cu aromaterapie pentru a stimula si mai mult destinderea si a elimina stresul din organism. Cele mai utile uleiuri esentiale in combaterea senzatiei de greata sunt lacramioara, lavanda si magnolia.  

Medicii sfatuiesc parintii sa nu ofere copiilor medicamente antiemetice (antivomitice) decat la recomandarea pediatrului, intrucat au puternice efecte toxice sau neplacute asupra organismului.

Tu cum ameliorezi simptomele de greata si varsaturi ale copilului? Apelezi la remedii naturiste sau ii dai medicamente? Spune-ne sugestiile si parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Remedii greata copii Remedii varsaturi copii Greata copii Varsaturi copii Remedii naturiste copii Medicamente copii

Articole recomandate

Citeste si despre