Remedii naturiste pentru conjunctivita

/ / Modificat: 2017-09-27
Remedii naturiste pentru conjunctivita

Ochi inrositi, pleoape inflamate, secretii, mancarimi si senzatia de corp strain in ochi. In cazul in care copilul tau se plange de aceste simptome, este bine sa stii ca cel mai probabil are conjunctivita. Aceasta este o afectiune frecvent intalnita, caracterizata de inflamarea conjunctivei (membrana care acopera partea exterioara a ochilor).

Tipuri de conjunctivita

Cele mai frecvente tipuri de conjunctivita sunt:

virala;

• bacteriana;

• alergica.

Mai exista insa si conjunctivita gonococica, ce se poate manifesta la nou-nascuti daca mama este infectata cu gonococ, si daca nasterea a avut loc pe cale naturala. Conjunctivita gonococica apare in primele zile de viata, si necesita obligatoriu un tratament sub supravegherea medicului.

Celelalte tipuri de conjunctivita pot fi adesea afectiuni care nu pun probleme mari, indiferent daca apar la copii sau adulti. Insa, chiar si in cazul acestora este important ca diagnosticul sa fie pus de un medic, atat pentru a avea certitudinea ca este vorba de conjunctivita, cat si pentru a fi stabilit tipul ei. In functie de acesta, si de severitatea manifestarilor, medicul poate da un tratament adecvat (la conjunctivita bacteriana spre exemplu poate fi nevoie de antibiotic, insa in cazul celorlalte tipuri antibioticul este contraindicat).

Remedii naturiste pentru conjunctivita

In cazuri usoare de conjunctivita (care nu necesita antibiotic sau antihistaminice - recomandate pentru conjunctivita alergica), parintii care doresc sa evite produsele chimice din farmacii pot incerca in primele zile si diverse remedii naturiste.

Desi nu au fost verificate prin studii medicale, acestea au fost utilizate adesea cu succes in popor. Tratamentul ar trebui sa fie facut la ambii ochii deoarece conjunctivita este foarte contagioasa, chiar daca manifestarea este doar la unul.

Iata, asadar, cateva remedii naturiste pentru conjunctivita (nu uita sa ai mainile mereu curate atunci cand le manevrezi si le aplici):

Mierea

Datorita proprietatilor ei antimicrobiene, care au fost descoperite inca din antichitate, mierea poate ameliora simptomele conjunctivitei. Pentru a o putea folosi in acest sens, este nevoie sa o combini cu putina apa. Mai exact, pune un sfert de lingurita de miere intr-un sfert de ceasca cu apa distilata (sau fiarta 5 minute si racita); optional se poate pune si un praf de sare. Apoi, cu o pipeta curata pune 1-2 picaturi din aceasta solutie in fiecare ochi, o data la cateva ore.

Comprese cu ceai de galbenele sau de musetel

Prepara un ceai de galbenele sau de musetel (lasa-l la infuzat circa 15 minute), iar dupa ce s-a racit strecoara-l bine si sterge ochii cu comprese imbibate in acesta, de mai multe ori pe zi. Foloseste cate o compresa diferita pentru fiecare ochi, si ai grija ca miscarea sa fie de la coltul interior al ochiului (langa nas), catre coltul exterior. Galbenelele si musetelul sunt plante medicinale recunoscute pentru proprietatile lor antiinflamatorii si antiseptice.

Laptele matern

Despre unii anticorpi din laptele matern se crede ca impiedica bacteriile care cauzeaza conjunctivita bacteriana sa se dezvolte pe conjunctiva. Cu o pipeta curata pune cateva picaturi de lapte matern pe suprafata ochiului si ridica pleoapa pentru ca acesta sa patrunda bine peste tot. Repeta procedeul de trei ori pe zi, timp de cateva zile.

In afara de aceste remedii, pentru ca simptomele neplacute ale unei conjunctivite sa fie suportate mai usor, poti folosi comprese cu apa fiarta si racita (sau chiar calduta). Ai grija insa sa nu tii mult timp compresa pe ochi pentru a nu favoriza inmultirea microbilor. 

Cand sa te alarmezi

In anumite situatii, conjunctivita poate deveni severa, iar remediile naturiste pentru aceasta afectiune sa nu ajute. Iata cand este cazul sa te alarmezi si sa treci la tratament medicamentos recomandat de catre specialist:

• simptomele persista dupa cateva zile sau se inrautatesc;

• apare sensibilitatea la lumina;

• apar dureri moderate sau severe la nivelul ochilor;

• vederea devine incetosata.

Prevenirea aparitiei conjunctivitei

In primul rand, pentru a impiedica contaminarea altor copii de la copilul tau este indicat sa il tii acasa cateva zile, mai ales din cauza faptului ca cei mici uita adesea sa respecte regulile de igiena, care ar preveni raspandirea ei in mod normal. Acest sfat este valabil indeosebi in caz de conjunctivita bacteriana sau conjunctivita virala, care sunt foarte contagioase.

Daca este conjunctivita bacteriana si il tratezi cu antibiotic sunt suficiente doua zile de izolare, iar daca este vorba de conjunctivita virala sunt indicate 3-5 zile.

In al doilea rand, pentru a reduce cat mai mult riscul de imbolnavire al copilului tau, insista ca acesta sa tina minte urmatoarele reguli de igiena:

• sa nu isi atinga ochii daca nu este curat pe maini;

• sa foloseasca un prosop curat atunci cand se sterge pe fata;

• sa nu foloseasca prosoapele altora;

• sa nu doarma pe pernele altora. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Conjunctivita Conjunctivita copii

Articole recomandate

Citeste si despre