Prevenirea si combaterea balonarii

/ / Modificat: 2014-03-21
Prevenirea si combaterea balonarii

Balonarea este unul dintre cele mai frecvente simptome digestive si se caracterizeaza prin distensie abdominala ca urmare a acumularii de gaze in stomac si in intestin. Iata cateva ponturi pentru prevenirea si combaterea balonarii. Simptomele balonarii sunt senzatia de prea-plin, disconfort, respiratie greoaie, greata, crampe, inapetenta si chiar stare proasta de dispozitie.

Senzatia de balonare poate aparea ca un simptom al unor afectiuni digestive, precum colecistita, gastrita, enterocolita, dar exista situatii cand balonarea apare fara a avea legatura cu vreuna dintre aceste boli. In acest caz, balonarea este o urmare a greselilor in alimentatie.  

Cauzele balonarii

Una dintre cauzele balonarii o reprezinta ingestia aerului, in special de catre fumatori. Balonarea poate aparea si daca aerul este introdus in stomac in timp ce mesteci guma sau daca vorbesti in timp ce consumi alimente. O alta cauza a balonarii este consumul de bauturi carbogazoase, dar si obiceiurile alimentare gresite si aici poate fi vorba despre orele neregulate la care mananci, alimentatia excesiva, consumul prea rapid al alimentelor, dar si anumite combinatii de alimente care pot duce la umflarea abdomenului.

Sfaturi pentru prevenirea balonarii

Indeparteaza stresul

Stresul poate fi un factor pentru instalarea balonarii, asadar pentru prevenirea acestei afectiuni este recomandat ca in momentul in care iei masa, sa lasi deoparte grijile, sa mananci in liniste, fara sa discuti probleme care te-ar putea afecta. De asemenea, pentru a evita balonarea, este important sa mesteci foarte bine mancarea.

Renunta la alimentele care baloneaza

Exista mai multe alimente bogate in zaharuri si celuloza care prin fermentatie degaja mari cantitati de gaze. Printre aceste alimente se numara napii, varza, fasolea, conopida, ridichiile, ceapa, usturoiul, smochinele, curmalele, mierea, gemul, ciocolata, stafidele etc.

Evita consumul de lapte si branzeturi

Laptele si branzeturile fac parte din categoria alimentelor care baloneaza. Pentru a evita aparitia acestei afectiun, poti inlocui laptele cu iaurturi si sana.  

Consuma fructe doar intre mese

Consumul fructelor imediat dupa masa poate determina aparitia balonarii, intrucat timpul de fermentatie al alimentelor ingerate in timpul mesei poate fi mai mare decat cel al fructelor. Asadar, asteapta cateva zeci de minute inainte de a manca un fruct.  

Renunta la fumat si la cafea

Pentru a evita balonarea este recomandat sa renunti la obiceiurile nesanatoase, precum fumatul si consumul de cafea. Aceste vicii pot duce la umflarea abdomenului, care determina proasta dispozitie.

Sfaturi pentru combaterea balonarii

In cazul in care s-a instalat balonarea, trebuie sa iei in calcul anumite remedii pentru a combate senzatia de abdomen umflat.

Bea cat mai multa apa

O prima solutie in tratarea balonarii este consumul de apa, datorita caruia tranzitul intestinal este stimulat, devenind astfel un remediu impotriva constipatiei.  

Fa cat mai multa miscare

Miscarea ajuta la circulatia mai rapida a gazelor prin tractul digestiv. Asadar, fa miscare in fiecare zi cel putin 10 minute. Este indicat sa faci cate o plimbare, dupa fiecare masa.

Consuma ceai din plante medicinale

In cazul in care esti balonat este bine sa consumi ceaiuri din plante care inhiba procesele de fermentatie, cum ar fi: busuioc, izma, salvie, musetel sau coada soricelului.  

Tu cum previi si combati balonarea? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Balonare

Articole recomandate

Citeste si despre