Alimente benefice pentru copiii bolnavi

/ / Modificat: 2014-12-18
Alimente benefice pentru copiii bolnavi

Nu doar medicatia este cea pe care trebuie sa o ai in vedere atunci cand copilul este racit, il doare burtica sau capul. Alimentatia are o influenta majora in modul in care se recupereaza copilul dupa o afectiune. Poate deveni un adjuvant in alungarea simptomelor sau, dimpotriva, un factor agravant, in cazul in care nu ii acorzi atentia cuvenita.

Astazi, lasam deoparte alimentele nocive si ne concentram atentia pe o lista de alimente cu puteri vindecatoare asupra unora dintre cele mai frecvente simptome pe care le manifesta cei mici, de-a lungul copilariei!

Ghimbir

Nu este foarte intens folosit in bucataria romaneasca, dar ghimbirul are puteri magice in alungarea unora dintre cele mai neplacute simptome care apar in caz de raceala sau afectiuni gastrice. Consumul de ghimbir - in ceaiuri, sub forma de dropsuri sau in mancare - ajuta rapid la deblocarea cailor respiratorii infundate din timpul virozelor, dar mai ales la combaterea senzatiei de greata, in cazul unei indigestii sau afectiuni a stomacului.

Banane si somon

Alimentele care contin concentratii crescute de magneziu au un efect antiinflamator rapid, fiind extrem de eficiente in combaterea durerilor de cap. Aceleasi dureri de cap pot fi alungate si prin consumul unei portii mici de somon, un aliment cu puternice proprietati antiinflamatorii si calmante. Bananele mai pot fi de ajutor si in cazul in care copilul sufera de diaree, datorita continutului crescut de potasiu si de pectina, care au rolul de a intari rapid scaunele moi sau apoase.  

Oua si lactate

Meniul copilului bolnav de raceala sau gripa trebuie sa cuprinda, printre altele, si alimente bogate in proteine, substante nutritive care tind sa se piarda usor pe fondul simptomelor. Ouale si lactatele sunt grozave in acest sens si au si avantajul de a fi usor digerabile intr-o astfel de perioada, in care pofta de mancare a copilului este destul de scazuta.  

Miere

Mierea este cel mai bun remediu pentru gatul iritat al copilului in timpul racelii sau gripei. Are efect emolient si creeaza o bariera de protectie impotriva efectelor tusei, care tinde sa irite mucoasa si sa provoace nesuferitele dureri in gat. Atentie, mierea nu poate fi introdusa in meniul copilului sub varsta de 1 an, din cauza riscului de botulism infantil.

Inghetata

Fie ca e vorba de inghetata pe bat, normala ori de banalele cuburi de gheata, toate alimentele congelate pot fi de ajutor in calmarea rapida a durerilor in gat ale copilului. Oricat de paradoxal ar suna sa oferi alimente reci copilului care sufera de dureri in gat, specialistii dau asigurari asupra efectelor calmante imediate ale acestor produse.

Orez

Orezul este prietenul digestiei si al stomacului copilului, atunci cand sufera de enterocolita, gastroenterita sau alte afectiuni gastrice care se manifesta prin diaree. Cel mai bun soi de orez este cel alb, intrucat este mai "prietenos" cu stomacul deranjat al copilului, se digera mai usor si absoarbe fluidele, intarind astfel scaunele moi.

Bauturi sportive

Bauturile sportive sunt concepute cu substante speciale (electroliti) care au rol de rehidratare rapida a organismului. Sunt perfecte pentru un copil care sufera de greata si varsaturi, intrucat sunt usor tolerabile si ajuta si la restabilirea echilibrului electrolitic, care tinde sa sufere dupa mai multe episoade vomitive. Bauturile electrolitice sunt bune si in caz de diaree sau febra, cand este nevoie de aceeasi rehidratare intensa.

Paine prajita si biscuiti sarati

Painea prajita, biscuitii sarati sau covrigeii nu sunt printre cele mai hranitoare alimente, insa cu siguranta au un efect digestiv benefic atunci cand copilul este deranjat la stomac si are diaree sau vomita. Cu cat sunt mai simple - fara sare si arome - cu atat sunt mai bine tolerate de stomac si stabilizeaza digestia.

Citrice

Portocale, mandarine, grepfrut, clementine, lamai - toate sunt eficiente in combaterea simptomelor de raceala si in grabirea vindecarii dupa o viroza respiratorie. In plus, o limonada sau un suc de portocale proaspat poate indeparta rapid senzatia de greata sau plenitudine pe care o resimte copilul dupa o masa copioasa. Atentie, sucurile de citrice nu sunt recomandate in cazul in care greata este insotita si de varsaturi, intrucat agraveaza simptomele.

Supa de pui

Supa de pui, bogata in legume si verdeturi, este mana cereasca in meniul unui copil bolnav, indiferent de afectiune. Desi este laudata pentru proprietatile miraculoase pe care le are in caz de raceala si gripa - subtierea mucusului intarit, umezirea pasajelor nazale, combaterea durerilor in gat - , supa de pui este tolerata si in cazul in care copilul se recupereaza dupa alte afectiuni ale copilariei sau atunci cand nu poate manca nimic din cauza unei senzatii acute de greata.

Cereale integrale, morcovi si prune

Atat cerealele integrale, cat si prunele sunt alimente recomandate in dietele pentru combaterea constipatiei la copii. Contin fibre si substante care ajuta la stimularea tranzitului intestinal lent si la reglarea scaunelor micutului. Si morcovii sunt recomandati in dietele pentru combaterea constipatiei la copii, in special sub forma de suc proaspat.

Legume verzi

Stevie, spanac, broccoli, salata verde, sparanghel, varza - toate aceste alimente sunt grozave in meniul din perioada in care copilul este gripat sau racit ori atunci cand este constipat, intrucat contin numeroase fibre. In plus, legumele verzi intaresc sistemul imunitar si grabesc recuperarea in cazul mai multor afectiuni.

Ceaiuri calde

La fel ca si supele, ceaiurile calde din fructe sau plante reprezinta un remediu excelent pentru combaterea frisoanelor cauzate de febra si pentru hidratarea organismului, in caz de raceala sau gripa. Amestecate cu miere si lamaie, ceaiurile pot deveni un remediu excelent contra virozelor respiratorii, grabind perioada de recuperare a copilului.

Mai cunosti si alte alimente cu puteri calmante asupra unora dintre cele mai inconfortabile simptome la copii? Impartaseste-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimentatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre