Sigilarea dintilor la copii. Recomandari de la medicul stomatolog

/ / Modificat: 2016-02-26
Sigilarea dintilor la copii. Recomandari de la medicul stomatolog

Pana la varsta de 19 ani, cariile dentare afecteaza aproape 70% din copiii din Romania, precizeaza Colegiul Medicilor Dentisti din Romania (CMDR). Cariile netratate, pot provoca dureri si infectie.

O optiune extrem de eficienta pentru prevenirea cariilor dentare materialele de entansare. Acestea sunt un strat subtire, din material plastic, aplicat pe suprafetele de mestecat ale dintilor - de obicei dintii din spate (premolarii si molarii) - pentru a preveni aparitia cariilor dentare.

Materialul de etansare se leaga rapid in adanciturile naturale ale dintilor si formeaza un scut de protectie pe smaltul fiecarui dinte.

Desi periajul minutios si folosirea atei dentare pot elimina particulele alimentare si placa de pe suprafetele netede ale dintilor, acestea nu pot ajunge intotdeauna in toate colturile dintilor din spate pentru a inlatura tot ce este nedorit.

Materialele de etansare protejeaza aceste zone vulnerabile impotriva cariilor prin sigilarea dintilor contra placii si a produselor alimentare.


Cine ar trebui sa isi sigileze dintii?

Din cauza riscului de a dezvolta carii in premolaril si molari, copii si adolescentii sunt candidati buni pentru sigilarea dintilor. Cu toate acestea, adultii fara carii sau plombe in molari pot beneficia, de asemenea, de materiale de etansare.

De obicei, molarii si premolarii permanenti ai copiilor ar trebui sa etansanti de indata ce acesti dinti apar. In acest fel, etansarea poate proteja dintii de-a lungul anilor in care acestia sunt predispusi la carii, si anume intre varsta de 6 si 14 ani.

In unele cazuri, materialele de etansare dentare pot fi, de asemenea, adecvate pentru dintii de lapte, cum ar fi atunci cand dintii unui copil au adancituri mari. Datorita faptului ca dintii de lapte joaca un rol important in tinerea locului si a distantei corecte pentru cei permanenti, este important ca acestia sa fie mentinuti sanatosi.

Cum sunt aplicate materialele de entansare?

Aplicarea materialelor de etansare este un proces simplu si nedureros. Este nevoie de doar cateva minute pentru medicul dentist sa aplice materialul de etansare pentru a sigila fiecare dinte. Pasii de aplicare sunt dupa cum urmeaza:

1. Mai intai dintii care urmeaza sa fie sigilati sunt curatati cu grija.

2. Fiecare dinte este apoi uscat, si se aplica un strate de bumbac sau un alt material absorbant in jurul dintelui pentru a mentine uscate.

3. O solutie de acida este pusa pe suprafetele de mestecat ale dintilor pentru a-i aspri, fapt care ajuta la crearea unei legaturi intre dinte si materialul de etansare.

4. Dintii sunt apoi clatiti si uscati.

5. Materialul de etansare este apoi aplicat pe smaltul dintilor , unde el adera direct la dinte si se intareste. Uneori, o lumina speciala de intarire este utilizata pentru a ajuta la intarirea etansarii.

Care este durabilitatea etansarii?

Etansantii pot proteja dintii de carii timp de pana la 10 de ani, dar ei trebuie sa fie verificat regulat ca sa nu fie ciobiti sau uzati. Medicul dentist poate inlocui etansantii dupa cum este necesar.

Mai multe informatii despre dentitia copilului dar si o consultatie amanuntita puteti realiza la dr. Andra Custura in cadrul clinicii Andra Smile. Urmariti si pagina de Facebook pentru a fi la curent cu promotiile clinicii.

andra_smile_clinica

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Afectiuni dinti copii

Articole recomandate

Citeste si despre