Gingivita. Sfaturi si recomandari de la medicul stomatolog!

/ / Modificat: 2016-09-02
Gingivita. Sfaturi si recomandari de la medicul stomatolog!

Cei mai multi dintre noi credem ca gingivita este o problema a adultilor. De fapt, gingivita este o afectiune care strabate toate bareierele de varsta si este important ca la orice varsta sa fim atenti, sa protejam si sa tratam. Dintii sunt foarte importanti.

In ceea ce priveste tratamentul, oamenii au o multitudine de variante de a trata folosind metode diferite.

„In ceea ce priveste dintii, exceptand genetica, o intretinere corecta si un tratament adecvat al dintilor poate face diferenta pentru oricine. In afara de prevenirea cariilor, este de asemenea important sa stim cum sa protejam gingia. Pe langa invatarea unor tehnici corecte de igiena orala pentru copii, ii protejam de asemenea de boala parodontala care poate aparea la orice varsta”, afirma doamna doctor Andra Custura, medic stomatolog la clinica Andra Smile.

Contrar ideii comune conform careia gingivita este o boala a adultului, studiile au arata ca aceasta poate aparea de asemenea in randul copiilor si adolescentilor. Este important sa intelegem ca gingivita este de fapt primul stadiu al bolii parodontale si, ca orice boala, un diagnostic precoce este important pentru un tratament de succes.

„Pe de alta parte, este important sa stim ca daca un copil are gingivita care nu poate fi indepartata prin tratament, este posibil ca el sa sufere de o alta boala si gingivita sa fie doar un simptom”, explica dr. Andra Custura.

In randul copiilor, sunt cinci semne care indica gingivita: sangerare, umflatura, roseata, halitoza si retractile gingivala. Mostenirea genetica este de asemenea un factor si daca unul din membrii familiei sufera de boala parodontala, este importanta o precautie suplimentara pe langa igiena orala si controalele periodice.

„Cel mai bun tratament pentru gingivita consta in periajul atent, folosirea atei dentare si vizite periodice la medicul dentist. Fara tratament recomandat de medicul dentist, gingivita poate cauza boala parodontala. O metoda suplimentara de tratament este apa de gura. Este foarte important ca atunci cand alegeti o apa de gura, sa va asigurati ca aceasta este potrivita pentru copii si nu contine alcool”, completeaza dr. Andra Custura.

De asemenea, trebuie sa stim ca alimentatia are un impact foarte mare asupra sanatatii gingiei. Consumul alimentelor bogate in zahar determina o crestere a bacteriilor si a placii din jurul dintelui. Atunci cand consumam alimente bogate in fibre, avem grija de corpul nostru in ceea ce priveste nutritia, dar si de dintii nostri. Consumul acestor alimente determina o crestere a salivei secretate si astfel dintii raman sanatosi.

„Chiar si in ceea ce ii priveste pe copiii care au inca dinti de lapte, este foarte important ca acestia sa aiba un nivel ridicat al igienei orale. Bacteria nu ii ocoleste chiar daca acestia sunt mici. Acestia sunt primii consumatori de alimente care se lipesc de dinti, cum ar fi bomboanele, si de aceea ei fac parte din grupul cu risc mare pentru carii si gingivita”, spune dr. Andra Custura.

Asigurati-va ca ei isi periaza dintii de doua ori pe zi folosind tifon sau o periuta cu filament moi din momentul eruptiei primului dinte. Bacteriile orale nu tin cont de varsta sau de tipul dintelui. Acestea distrug zaharul care s-a aumulat in jurul dintelui si pot produce carii din momentul in care au venit in contact cu dintele, acest lucru poate incepe chiar din perioada de alaptare.

Dr. Stomatolog Andra Custura crede ca viata noastra poate deveni mai frumoasa cu un zambet sanatos, de aceea ne vine in ajutor cu cele mai bune sfaturi si tratamente pentru a ne recapata si mentine sanatatea dentara. Andra Smile este cabinetul care ofera servicii de implantologie, estetica dentara, ortodontie, protetica, endodontie, parodontologie, stomatologie preventiva, pediatrica, restaurativa si chirurgie dento-alveolara. Mai multe detalii pe www.andrasmile.ro.

andra_smile_clinica

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Afectiuni dinti copii

Articole recomandate

Citeste si despre