Cum alegem pasta de dinti pentru cei mici

/ / Modificat: 2016-04-08
Cum alegem pasta de dinti pentru cei mici

Periajul dintilor este una dintre cele mai importante sarcini pentru o buna sanatate orala, dar multe paste de dinti pot deteriora dintii din cauza particulelor abrazive.

Astazi dr. Andra Custura, medic stomatolog Andra Smile va vorbi despre cum putem alege o pasta de dinti sigura pentru copii si va discuta unele dintre avertismente cu privire la fluor.

Parintii nu trebuie sa astepte aparitia dintilor pentru a pastra gura copiilor sanatoasa, iar Colegiului Medicilor Dentisti din Romania (C.M.D.R.) recomanda inceperea ingrijirii orale prin stergerea gingiilor bebelusului cu un prosop umed dupa fiecare hranire.

Atunci cand apar dintii de lapte, puteti incepe periajul cu o pasta de dinti fara fluorura. Din moment ce copiii mici nu-si pot controla reflexul de sufocare la aceasta varsta este mai sigur sa utilizati o formula fara fluor, deoarece fluorura consumata in cantitati mari poate avea efecte toxice asupra organismului. 

Desigur, inghitirea unei cantitati utilizate pentru periere (o picatura de dimensiunea unui bob de mazare, pentru copii cu varste cuprinse intre 2 si 6 ani) nu provoaca, de obicei, o reactie severa, dar consumarea unei doze mici, pentru un timp prelungit, poate deveni problematica.

In cazul in care copiii ingera prea mult fluor pe o perioada lunga de timp, in timpul formarii dintilor permanenti sub gingie, acestia sunt expusi riscului de a dezvolta fluoroza dentara, o decolorare permanenta a smaltului dintelui. 

Fluoroza dentara poate varia de la aparitia unor pete usoare, abia vizibile albe pe dintii permanenti, la o colorare maro inchis, si chiar la corodarea dintilor. Fluoroza este o preocupare numai pentru copiii cu varsta mai mica de 8 ani, pentru ca, odata ce apar dintii permanenti, acestia nu mai pot dezvolta fluoroza.

In timp ce copilul foloseste o pasta de dinti fara fluor, un supliment de fluor furnizat de catre medicul dumneavoastra trebuie sa fie toate fluorura de care are nevoie de copii pentru a avea dinti sanatosi.

Un sfat excelent este de acela de a incepe igiena orala a copilului cu o pasta de dinti de formare. O pasta de dinti de formare curata dintii si gingiile copilului, dar face acest lucru fara ingrediente periculoase. 

Acest lucru face ca pasta de dinti sa poata fie inghita si invata de asemenea, copilul sa practice o igiena orala adecvata. Se gasesc pe piata multe marci de pasta de dinti de formare, care nu contin fluorura, si o puteti schimba cu una cu fluor atunci cand copilul este destul de mare pentru a o folosi.

Copilul ar trebui sa inceapa periajul cu o pasta de dinti cu fluor de la varsta de 3 ani, dar cel mai bine este sa stabiliti un consult la clinica pentru a vi se oferi toate detaliile. 

Chiar si atunci cand o pasta de dinti cu fluor este sigura pentru copil, ar trebui sa continuati supravegherea in timpul periajului, deoarece acesta s-ar putea sa nu aiba abilitatile sau de dexteritatea pentru a sa se spela pe dinti in mod corespunzator. 

Va asteptam la cabinetul Andra Smile pentru mai multe informatii. 

andra_smile_clinica

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alegere pasta dinti copii

Articole recomandate

Citeste si despre