Cum actioneaza aparatele dentare asupra dintilor

/ / Modificat: 2016-08-12
Cum actioneaza aparatele dentare asupra dintilor

Putini oameni sunt suficient de norocosi pentru a se naste cu dinti perfecti, insa tratamentul ortodontic poate face o mare diferenta pentru copii sau adulti, in cazul in care acestia au probleme cu alinierea dintilor. Aparatul dentar este o inventie umana uimitoare, care poate aranja si indrepta dintii nealiniati corespunzator.

Domnul doctor Reza Sadighian, medic stomatolog la Sadighian Dental Clinic ne explica rolul aparatelor dentare si cum actioneaza fiecare tip de aparat in vederea corectarii prblemelor dentare.

Aparatul dentar clasic

Aparatul dentar a progresat dupa primele zile de la aparitia sa, iar acum exista multe tipuri de aparate mai usoare in greutate si in structura. Ele sunt realizate dintr-un otel inoxidabil de inalta calitate si au brate metalice care sunt atasate fiecarui dinte, folosind un tip de ciment special.

"Bracketii sunt legati intre ei cu un arc subtire care pune presiune pe dinti pentru a-i determina sa se deplaseze incet in pozitia corecta. Arcurile sunt conectate cu ajutorul unor elastice mici cunoscute sub numele de inele de legatura pe care ortodontul trebuie sa le schimbe de fiecare data cand acestea strâng prea tare aparatul dentar", afirma domnul doctor stomatolog Reza Sadighian.

Aparatul dentar din ceramica

Aparatul dentar din ceramica este preferat de cei mai multi care vor sa-si corecteze pozitia dintilor, in special de catre adulti carora le displace ideea de a se vedea aparatul dentar, cum este in cazul celui clasic.

"Acesta functioneaza in acelasi mod ca aparatele clasice, dar braketii sunt realizati dintr-un material ceramic transparent. Acestea sunt mai putin vizibile pentru alte persoane, ceea ce le face sa fie o alegere preferata de adultii care au probleme ortodontice. Pacientii care poarta aceste tipuri de aparate pot descoperi ocazional ca elasticul devine decolorat, ceea ce poate provoca urme pe dinti", spune domnul doctor stomatolog Reza Sadighian.

Aparatul dentar fara elastice

Acest tip de aparat dentar se bucura in prezent de o mare popularitate, deoarece ofera un tratament mai blând si necesita mai putine vizite la medicul stomatolog. Acest tip de aparat nu are legaturi, ci foloseste un mecanism glisant in locul elasticelor care conecteaza braketii.

„Acest aparat produce rezultate mai rapide, deoarece dintii se pot deplasa singuri, fara a fi nevoie ca acestea sa fie ajustate. Acest lucru duce la o frecare mult mai usoara si reduce presiunea asupra dintilor, deci corectarea este mai putin dureroasa. Acest aparat dentar este, de asemenea, mai usor de curatat”, explica domnul doctor stomatolog Reza Sadighian.

Aparatele dentare pot fi completate de accesorii transparente

Acest lucru implica o serie de accesorii din plastic, transparente, care seamana cu gutierele. Ele sunt detasabile pentru a putea mânca si igieniza dantura. Aceste accesorii sunt folosite dupa indepartarea aparatului dentar, pentru a proteja si a mentine dintii in forma corecta.

„Aliniatoarele transparente sau gutierele dentare, asa cum sunt numite de multe persoane, sunt recomandate pentru utilizarea in curs sau dupa finalizarea tratamentului ortodontic. Aceste accesorii mentin rezultatele obtinute in urma corectarii cu aparatul dentar si in acelasi timp ii protejeaza de bacteriile din cavitatea bucala”, completeaza domnul doctor stomatolog Reza Sadighian.

Expansiunea palatina

Pentru pacientii care au dinti supraaglomerati exista doua optiuni pentru a remedia aceasta problema: extractia dentara sau expansiunea palatina. Extractia dentara a fost solutia preferata in trecut, dar ortodontii moderni recomanda purtarea unui aparat special pentru o perioada de timp.

„Este vorba despre un dispozitiv care se fixeaza pe cerul gurii si astfel se aplica o presiune pe partea din spate a molarilor superiori, care misca treptat dintii mai departe in afara. Acest aparat se fixeaza doar pe cerul gurii si face posibila aplicarea unui aparat dentar concomitent, pentru a corecta pozitia dintilor”, afirma domnul doctor stomatolog Reza Sadighian.

Clinica stomatologica Sadighian Dental este situata in partea de nord a capitalei, pe Bd. Pipera si ofera servicii de consultanta si tratament incepand de la protetica, endodontie, chirurgie, implantologie, radiologie si chiar estetica dentara, fiind una din putinele clinici stomatologice cu servicii integrate complete, care ofera servicii de calitate la preturi reduse, precum este si oferta la aparatul dentar, la pretul de 350 de euro. Mai multe informatii pe www.sadighian.ro si la telefon 0319484.

banner_sadighian

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Aparat dentar copii

Articole recomandate

Citeste si despre