Caderea prematura a dintilor de lapte la copii mici

/ / Modificat: 2011-11-04
Caderea prematura a dintilor de lapte la copii mici

Caderea dintilor de lapte inainte de vreme la copiii mici este o problema terifianta cu care se confrunta parintii. Pe langa faptul ca reprezinta o problema de sanatate, caderea dintisorilor este insotita si de dureri destul de mari ce fac din starea copilului o bomba cu ceas gata sa explodeze in siroaie de plansete si tipete. Ce faci?

Cand trebuie sa cada dintii de lapte la copii?

In mod normal, copiii nu pierd dintisorii de lapte decat in jurul varstei de 5 ani. Uneori insa, se poate ca aceasta sa apara mai devreme de aceasta varsta. Pierderea dintilor cand inca este bebelus poate fi o situatie dificila si afecteaza si dezvoltarea danturii permanente a copilului.

Caderea prematura a dintilor de lapte poate cauza aparitia unor dinti noi inclinati sau strambi deoarece caderea limiteaza spatiul de crestere a lor. Acestia nu mai sunt aliniati asa cum ar trebui si poateaparea la ingramadirea si "incalecarea" unora ceea ce da nastere unor probleme comune dureroase, cele mai des intalnite fiind cariile.

Care sunt cauzele caderii premature a dintilor de lapte la copii?

Un copil se confrunta cu aceasta prematuritate a caderii dintisorilor atunci cand:

  • gura nu este bine curatata in fiecare zi;

  • ii lasi copilului biberonul cu suc sau lapte ori alte lichide dulci sa adoarma cu ele in gurita (poate aparea si caria de biberon); lichidele stagneaza in gurita provocand atacuri acide;

  • copilul este lasat perioade lungi din zi cu canuta sau biberonul in gurita, folosite pe post de suzete pentru a calma copilul

Asadar, cariile sunt una dintre cauzele caderii premature a dintisorilor. Bolile periodontale netratate au acelasi efect, daca sunt lasate netratate.

Exista si boli care contribuie la caderea dintilor la aceasta varsta:

  • probleme imunologice (incapacitatea sistemului imunitar de a lupta cu anumite infectii);

  • boli metabolice (diabet, hypophosphatasia);

  • boli hematologice (neutropenia si leucemia);

  • absenta unor enzime (de exemplu cea a cathepsinei C provoaca caderea prematura a dintilor la copii cu boala Papillon – Lefevre).

Cum arata caderea prematura a dintilor?

Inceperea bolii apare ca o mica creasta alba, proeminenta aflata la baza gingiilor dintilor din fata. Daca trece neobservata, ea se dezvolta si isi transforma culoarea in maroniu creand terenul predispozant pentru degradarea rapida dintisorilor. Acest lucru poate duce la infectii (abcese) si cioturi rupte (tocirea lor).

Cum se trateaza si imiedica caderea prematura a dintilor la copii mici?

Daca micutul pierde un dinte in urma unor traume sau lovituri atunci este important sa il duci reped ela medic. El il poate reimplanta la loc imediat, daca ajungi cu el in timp util.

Daca insa dintii incep sa cada din cauza unor afectiuni sau a cariilor atunci trebuie intervenit la cauza. Daca totusi dintii au cazut sau sunt pe cale sa o faca, atunci copilul are nevoie de interventie medicala deoarece canalele trebuie pastrate deschise prin manevre stiomatologice pana la varsta la care dintii permanenti incep sa apara. Numai in acest fel se impiedica dezvoltarea unei danturi strambe si disproportonate.s

Insa mai importanta este preventia. Spalarea regulata a dintilor precum si controlul periodic la medicul dentist impiedica ajungerea in aceasta situatie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dinti lapte Dinti copii Dinti strambi copii

Articole recomandate

Citeste si despre