Bruxismul la copii

/ / Modificat: 2012-03-06
Bruxismul la copii

Bruxismul sau scrasnirea dintilor la copii se poate manifesta atat in timpul somnului nocturn, cat si pe parcursul zilei. Statisticile medicale arata ca aproximativ 20% dintre copiii pana in 11 ani sufera de aceasta tulburare, insa procentul real ar putea fi mai mare daca luam in calcul parintii care ignora deseori simptomele. Cauzele bolii pot fi multiple, de la disconfortul provocat de cresterea dentitiei pana la dezechilibrul sistemului nervos.

Foto: sheknows.com

La copii, bruxismul apare de cele mai multe ori intre 3 si 6 ani, precum si in perioada 10-12 ani. Simptomele dispar deseori odata cu eruptia dintilor permanenti, motiv pentru care stomatologii cred ca tratarea scrasnirii dintisorilor de lapte nu este necesara. Cu toate acestea, obiceiul ar putea trada alte afectiuni ascunse, care merita toata atentia adultilor din jur.

Bruxismul si bolile asociate lui

Episoadele bruxismului dureaza aproximativ 4 secunde si se petrec de circa 6 ori in 60 de minute. Senzatia neplacuta survenita in urma schimbarii danturii de lapte cu cea permanenta este cea mai frecventa cauza a aparitiei acestui fenomen la copii. Frictiunea dentara poate fi un simptom al altor boli sau probleme fiziologice.

Scarsnirea dintilor este considerata a fi o tulburare de somn si survine deseori la copiii care respira pe gura, au amigdalele inflamate, probleme respiratorii, malocluzie dentara (discrepante ale danturii/ale oaselor mandibulei) sau probleme psihologice. Migrenele sau durerile mandibulare pot cauza si ele bruxismul.

Dezechilibrele nervoase si tulburarile de comportament (deficitul de atentie si hiperactivitatea) sunt asociate deseori cu bruxismul la copii. Un studiu dedicat cauzelor acestui obicei in randul micutilor a depistat ca 60% dintre episoadele scrasnirii dentitiei apar in momente de iritabilitate nervoasa.

Asadar, stresul emotional din familie sau de la scoala, lipsa odihnei si programul zilnic haotic pot conduce la instalarea bruxismului la cei mici.

Tratamentul bruxismului la copii

Un consult stomatologic poate fi suficient pentru a afla daca simptomele vor disparea odata cu inlocuirea dentitiei temporare. Tratamentul bruxismului la copii consta in utilizarea unei gutiere din cauciuc moale, care plaseaza o bariera intre dintii de sus si cei de jos.

In acelasi timp, este necesara depistarea cauzei psihologice de la baza scrasnirii dintilor si rezolvarea ei. Consilierea parinteasca sau cea a unui specialist poate ajuta copilul sa isi redobandeasca linistea la nivel psihic.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre