Aparat dentar metalic sau aparat dentar ceramic? Afla care sunt diferentele dintre ele!

/ / Modificat: 2017-06-30
Aparat dentar metalic sau aparat dentar ceramic? Afla care sunt diferentele dintre ele!

Dintii incorect aliniati pot duce la deteriorarea lor si la durere la nivelul maxilarului. Aparatele dentare indreapta dintii si ajusteaza distanta dintre ei pentru zambete mai atractive si pentru functionarea corecta a danturii. Bracketii sunt, de obicei, remarcabili, in special la aparatele metalice traditionale. Clame ceramice, colorate, din plastic, pot fi folosite in locul suporturilor metalice pentru un aspect mai placut. Fiecare tip de aparat are avantaje si dezavantaje, iar decizia trebuie facuta cu sfatul ortodontului.

Afla care sunt principalele avantaje si dezavantaje ale fiecarui tratament in parte si cum ar trebui sa alegi aparatul dentar perfect pentru copilul tau.

Aparatul dentar metalic: avantaje si dezavantaje

Aparatul dentar metalic este poate cel mai popular si accesibil tip de aparat dentar, dar si cel care este cel mai vizibil. Are costul cel mai mic si este mai rezistent decat un aparat din ceramica, iar eficacitatea lui ar putea fi mai mare ca la celelalte tipuri.

Chiar daca este cel mai vizibil si poate fi mai greu acceptat de un adolescent, tehnologia moderna a adus bracketi mai mici si mai putin vizibili, care se pot personaliza si cu elastice colorate. Din cauza costului cel mai scazut dintre toate tipurile existente de aparate dentare, aceasta ar putea fi decizia perfecta pentru copil.

Aparatul dentar ceramic: avantaje si dezavantaje

Aparatul dentar ceramic are aceeasi forma si dimensiune a bracketilor ca cel metalic. Avantajul celui ceramic ar fi ca nu este asa de vizibil ca cel metalic, bracketii sunt de culoarea dintelui, la fel ca si firele de legatura. Pentru ca este foarte putin vizibil, acest tip de aparat este din ce in ce mai cautat de cei care vor sa urmeze un astfel de tratament.

Dezavantajul ar fi ca pentru un astfel de aparat dentar vei plati mai mult decat ca pentru cel metalic. Bracketii se pot de asemenea pata daca nu este asigurata o igiena dentara potrivita.

Procedura de instalare a aparatului dentar este la fel pentru cele doua tipuri. Bracketii metalici au cea mai mica valoare de frictiune cu firele de metal, in comparatie cu aparatul dentar ceramic, ceea ce inseamna ca dintii se vor misca mult mai liber cu ajutorul aparatului dentar si astfel timpul de tratament va fi mai redus ca in cazul aparatului dentar metalic.

Aparatul dentar metalic si aparatul dentar ceramic: se ingrijesc diferit?

Avand acelasi sistem de functionare si de instalare, ambele tipuri necesita in esenta acelasi tip de igiena orala. Medicul specialist este cel care este cel mai in masura sa indice accesoriile pe care ar trebui sa le incluzi in rutina de igiena dentara atunci cand alegi sa porti aparat dentar.

Cea mai buna alegere de aparat dentar pentru copii sau adulti depinde intr-adevar de bugetul si nevoile tale. Discuta cu ortodontul copilului tau sau cu al tau despre toate optiunile si obtine cat mai multe informatii despre acest proces,inainte de a recurge la el. Aceasta este o decizie importanta, care va avea consecinte pe termen lung.

*** Articol scris de Dr. Stomatolog Andra Custura, medic stomatolog la cabinetul Andra Smile. Andra Smile este cabinetul care ofera servicii de implantologie, estetica dentara, ortodontie, protetica, endodontie, parodontologie, stomatologie preventiva, pediatrica, restaurativa si chirurgie dento-alveolara. Pentru mai multe informatii privind afectiunile stomatologice puteti vizita www.andrasmile.ro si pagina de Facebook.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Aparat dentar copii Dinti strambi copii Sanatate orala

Articole recomandate

Citeste si despre