Administrarea fluorului pentru dinti sanatosi

/ / Modificat: 2007-04-03
Administrarea fluorului pentru dinti sanatosi
Intrebare:

- Am o fetita in varsta de 1 an si 5 luni. Incisivul lateral drept i-a crescut despicat in doua, dar numai pana la jumatatea dintelui, adica nu pana la gingie, iar incisivii centrali superiori prezinta niste pete albe. Medicul pediatru i-a prescris zymafluor. Va avea probleme si cu dantura definitiva? Ar trebui sa ii administrez si calciu?

Raspuns:




 

Fluorul este o componenta a structurii dentare care intareste smaltul, astfel incat dintii sunt mai putin expusi atacului acizilor si bacteriilor si, in consecinta, este mai putin probabil sa se produca carii pe suprafetele dentare cu suficient fluor.

Fluorul se poate administra atat pe cale generala, cat si pe cale locala (lacuri si geluri cu fluor administrate de medic, paste de dinti si ape de gura cu fluor pentru acasa).

Pe cale generala, acesta poate fi intalnit in: apa, aer, diverse alimente (sare, faina, lapte – fluorizate artificial sau in mod natural in : frunze de ceai, alge marine, pesti oceanici, orez nedecorticat), dar si in tablete speciale care se iau doar cu recomandarea medicului pedodont. (zymaflour)

La nivel dentar, fixarea fluorului este limitata la perioada de formare a dintilor si parcurge 3 etape:

1. incorporare maxima in timpul formarii smaltului si mineralizarii acestuia.

2. captare limitata in timpul perioadei preeruptive

3. captare redusa, prin mecanism salivar, dupa eruptie

Care sunt avantajele administrarii de fluor?

Efectele fluorului administrat pe cale locala sunt:

1. efect antibacterian, cu scaderea multiplicarii celulare a bacteriilor

2. prezenta ionilor de fluor pe suprafata smaltului inhiba aderanta microbiana, scazand astfel formarea placii bacteriene

3. prezenta ionilor de fluor in saliva determina intensificarea mineralizarii smaltului

Ce dezavantaje prezinta administrarea de fluor?

Nocivitatea fluorului apare in:

1. intoxicatia acuta, care se manifesta prin: greata, crampe abdominale, colaps circulator si respirator. Acest tip de intoxicatie apare foarte rar, doar in zone cu fluorizare a apei sau a altor produse alimentare.

2. intoxicatia cronica, care intereseaza dintii prin fluoroza dentara – coloratie brun-maronie sub forma de striatii la nivelul smaltului. Apare frecvent din cauza nerespectarii indicatiilor date de medic in ceea ce priveste dozajul tabletelor de fluor sau combinarea tratamentului cu periaj cu paste cu fluor.

3. administrarea de doze letale de 2500-5000mg (5-10g de fluorura de sodiu), efectele acesteia fiind precedate de semnele unei intoxicatii acute.

Pentru realizarea unui efect anticariogen prin administrare pe cale generala, este necesar un aport de 1-1,3 ppm. Acest efect este dependent de: aportul zilnic, varsta la care se incepe administrarea si durata administrarii.

Protectia maxima se obtine la un aport de 1 ppm, din primul an de viata pana la 12-14 ani,neintrerupt. Ca rezultat, frecventa cariei scade cu 50% iar indicii de gravitate scad cu acelasi procent. Daca administrarea de fluor incepe dupa 10 ani, protectia este redusa aproape la 0.

Administrarea de tablete de fluor are avantajul unei dozari zilnice foarte exacte, la recomandarea medicului .

Tabletele de fluor se administreaza zilnic, seara, dupa masa si dupa spalarea dintilor, prin mestecare, nu prin înghitire.

Fluorizarea pe cale locala se realizeaza prin aplicatii locale de lacuri si geluri cu fluor in cabinetul stomatologic si prin clatirea cu ape de gura fluorurate, dupa o igienizare prealabila a cavitatii bucale, acasa.

Pentru a avea dinti sanatosi, in afara de o igiena foarte riguroasa este necesar sa apelam si la suplimente de fluor pana cand smaltul e suficient mineralizat incat sa reziste atacului cariilor.

Mirela Comancianu

Medic specialist stomatolog - Cabinetului "Alexa Dentistry" Bucuresti


Detalii specialist

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre