5 trucuri pentru a invata copilul sa se spele pe dinti

/ / Modificat: 2016-12-22
5 trucuri pentru a invata copilul sa se spele pe dinti

Majoritatea parintilor inteleg importanta igienei dentare zilnice pentru sanatatea copilului, insa aceasta constituie pentru multi dintre ei o mare provocare. Sa convingi un copil mic sa se spele pe dinti, nu este tocmai cea mai usoara "misiune" a unei mamici. Am rugat-o pe dr. Mihaela Dan, medic ortodont in cadrul clinicii Orto-Implant Expert, sa ne ofere cateva sfaturi si trucuri prin care ingrijirea dentara poate fi transformata intr-o rutina zilnica placuta pentru copil.

Cum convingi copilul sa se spele pe dinti

Pe langa rabdare, trebuie sa tii cont de cateva trucuri pentru a transforma spalatul pe dinti intr-o rutina distractiva pentru cei mici:

1. Lasa-l sa aiba propriile alegeri

Cum cel mic nu poate fi lasat sa aleaga cand trebuie curatati dintii, acest lucru fiind obligatoriu in fiecare dimineata si seara, copilului trebuie sa i se lase cel putin libertatea de a-si alege periuta de dinti si paharelul din care sa clateasca.

Implicarea lui in acest proces il va face sa le utilizeze cu o mai mare placere. Pentru ca periajul sa nu devina o activitate monotona si repetitiva, copilul poate avea chiar si 2-3 periute pe care sa le alterneze zilnic (nu mai mult de 3 luni fiecare).

2. Ofera-i un exemplu

Deoarece copilul invata prin imitatie, iar acest lucru ii face placere si il stimuleaza, ofera-i exemplul personal - spalati-va pe dinti impreuna, incet, in ritmul lui, facand din acest lucru un joc amuzant. Inventati povesti despre mici monstri care se hranesc cu mancarea ramasa intre dinti, iar apoi ataca dintii si gingiile. Spalarea zilnica alunga monstrii si salveaza dintii, iar copilul devine, astfel, un mic erou.

3. Ajuta-l!

Pana la varsta de 6 ani copilul nu are suficienta dexteritate pentru a executa corect miscarile si a curata bine dintii, astfel ca ajutorul parintelui va fi necesar pentru a ne asigura ca procesul de curatare este realizat cat mai eficient. Lasati-l sa execute periajul de dimineata, pentru a-i lasa impresia ca este capabil sa faca lucrurile singur si ajutati-l putin la periajul de seara, care este cel mai important.

spalat_dinti

4. Invata copilul sa scuipe

Pana la varsta de 2 ani, majoritatea copiilor nu stiu sa scuipe si de aceea este indicat sa spalam dintii copilului doar cu periuta de dinti fara pasta sau cu un strat extrem de subtire de pasta de dinti pentru copii, fara fluor, deoarece acesta are tendinta de a inghiti. Dupa ce invata sa scuipe, se poate folosi o cantitate de pasta de marimea unui bob de mazare.

Periajul se efectueaza de doua ori pe zi: dimineata si seara. Seara, dupa ce lasam copilul sa execute miscarile asa cum poate, periajul trebuie suplimentat de catre parinti; marea provocare insa este sa invatam copilul sa scuipe. Desi la momentul diversificarii alimentatiei, in jurul varstei de 6 luni, parea sa stie foarte bine sa scuipe mancarea care nu-i placea, imprastiind-o pe toate hainutele si in toata bucataria, iata ca atunci cand trebuie sa faca acest lucru cu pasta de dintii, tendinta lui este sa inghita.

O metoda eficienta de invatare este aceea in care imita parintele sau un frate mai mare care scuipa apa dintr-un pahar in chiuveta de la baie sub forma unui joc. Nu va ingrijorati pentru dezordinea care se va face in baie: si acest exercitiu, care oricare alt proces de invatare, necesita repetitie si rabdare.

5. Nu hrani “monstrii”

Dupa ce s-a spalat pe dinti, copilul are voie sa bea doar apa. Este interzis consumul oricaror alimente (de exemplu mar) sau lichide (lapte) deoarece acestea vor constitui o sursa de hrana pentru bacterii, anuland partial sau total efectul periajului dentar.

6. Vizitati o data la 6 luni medicul stomatolog

Medicul specialist va invata copilul sa se spele cu ajutorul unor modele de plastic (o gura artificiala), cu care copilul se poate juca, exersand miscarile corecte, iar la final va primi o diploma/medalie. Aceasta il va face mandru de cunostintele acumulate si il va determina sa le aplice cu mai mult entuziasm acasa. In plus, medicul poate descoperi din timp orice problema dentara, gingivala sau ortodontica (de pozitie a dintilor sau maxilarelor) si il va face sa fie familiarizat cu mediul stomatologic, alungandu-i teama ca viitor adult.

Deprinderea si aplicarea constanta a regulilor de igiena dentara de la o varsta cat mai frageda il va scuti pe copil de o multime de neplaceri, ajutandu-l sa aiba de-a lungul intregii vieti un zambet frumos si sanatos.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Spalat dinti copii Acesorii spalat dinti copii

Articole recomandate

Citeste si despre