Vitaminoterapia

/ / Modificat: 2005-09-26
Vitaminoterapia





 

In Quebec, tratamentul cu vitamine este asociat in mod traditional cu venirea anotimpului rece. De indata ce toamna se anunta, rafturile farmaciilor abunda in flacoane cu etichete ce atrag atentia consumatorilor. Cuprinsi de frenezie, acestia isi procura un adevarat stoc: vitamina C contra gripei si racelii, capsule cu untura de peste pentru intarirea sistemului imunitar, fier impotriva oboselii, multivitamine pentru intarirea sistemului imunitar... Ca si cum ar avea nevoie de vitamine doar in aceasta perioada a anului!

De fapt, avem tendinta sa uitam ca vitaminele si mineralele sunt nutrimente strict necesare pentru organism, pentru satisfacerea trebuintelor sale.

Absenta sau o cantitate redusa chiar numai a uneia dintre ele poate dezechilibra functionarea organismului si rezistenta lui la diferite boli. Toti specialistii sunt de acord ca alimentele reprezinta, fara nici o indoiala, cea mai importanta sursa de vitamine si minerale. Totusi, multe dintre ele isi pierd o parte din valoarea nutritiva din cauza prelucrarii industriale. De aceea, chiar si in tarile dezvoltate, o parte a populatiei sufera de carente vitaminice. Specialistii recomanda un aport nutritional suplimentar care sa suplineasca aceste lipsuri.

In ultimul timp, specialistii demonstreaza ca vitaminele si mineralele, desi nu constituie un remediu universal, sunt insa foarte necesare, de fapt indispensabile pentru a intârzia imbatrânirea, pentru a prelungi viata si a lupta chiar impotriva unor maladii precum anumite tipuri de cancer sau bolile cardiovasculare. De asemenea, consumate in doze adecvate, ele cresc potentialul energetic si intaresc imunitatea.

Totusi, daca sunt prezente in cantitati prea mari in organism, pot fi toxice sau pot interactiona cu alte medicamente.

Acestea sunt motivele pentru care terapia cu vitamine nu trebuie ignorata. Vitaminele pot inlocui cu succes unele medicamente, iar alegerea si folosirea lor nu se va face la intâmplare.

Desi sunt foarte eficace, ele nu sunt pilule miraculoase, nu vor inlocui niciodata hrana. Vitaminele trebuie asociate cu proteine, glucide si lipide pentru a avea efectul scontat.

Acest material apartine Editurii Niculescu. Orice reproducere a acestuia fara acordul Editurii este interzisa.

Sarcina



  

Sarcina si alaptarea nu sunt boli, dar aceste stari ale organismului feminin necesita suplimente nutritionale. In timpul celor noua luni de sarcina, cand se formeaza fatul, femeia trebuie sa acorde o atentie deosebita alimentatiei.

Unii medici spun ca e necesara grija aceasta chiar cu trei luni inaintea fecundatiei. In plus, evitarea alcoolului, tutunului, cofeinei, drogurilor si a medicamentelor este strict necesara.

Vitamine recomandate zilnic:

vitamina B1: 1,6–2 mg;

vitamina B2: 1,8–2 mg;

vitamina B3: 20–25 mg;

vitamina B6: 2,5–25 mg; unii specialisti sustin ca un supliment de 150 mg luat in trei prize ajuta la eliminarea retentiei de apa si a senzatiei de greata;

vitamina B9: 0,8 mg pentru evitarea malformatiilor congenitale;

vitamina B12: 4 mcg;

vitamina C: 130 mg (pana la 4000 mg conform opiniei unor specialisti);

vitamina E: 30–100 UI; medicul va poate recomanda cantitatea ideala; un supliment situat intre 200-400 UI si aplicat local poate preveni vergeturile, hemoroizii si dizolva eventualele cheaguri de sange;

calciul: 1200 mg;

fierul: 20–22 mg sau 30–50 mg;

potasiul: doza minima necesara este de 3500 mg;

zincul: 30 mg; unii sugereaza chiar 200 mg zilnic.

Acest material apartine Editurii Niculescu. Orice reproducere a acestuia fara acordul Editurii este interzisa.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre