Cromoterapia

/ / Modificat: 2005-08-05
Cromoterapia





 

Terapia prin intermediul culorilor, cunoscuta drept cromoterapie, este folosita adesea in practicile de medicina alternativa. Terapia prin culori este clasificata ca fiind o terapie bazata pe vibratii.

 

Culoarea este doar o forma de lumina vizibila, de energie electromagnetica. Toate culorile curcubeului au propriile proprietati vindecatoare. Chiar soarele este un minunat factor curativ. Imagineaza-ti doar cum ar fi viata fara lumina soarelui. S-a dovedit ca lipsa luminii solare contribuie la aparitia depresiilor in randul oamenilor.

Un terapeut instruit sa foloseasca culorile, le poate folosi in diferite moduri: obiecte, lumina sau doar rugamintea de a te gandi la o anumita culoare.

Rosu

Simbol al caldurii, focului si furiei, rosu este o culoare stimulanta si energizanta. Stimuleaza circulatia arteriala si incalzeste extremitatile (maini, picioare). Folosita ca un tonic general, este binevenita in tratamentul hipotensiunii arteriale, a reumatismului, paraliziei, anemiei si chiar a cazurilor avansate de tuberculoza.

Portocaliu

Simbol al prosperitatii si mandriei, aceasta culoare este folositoare pentru cresterea cantitatii de sange din corp si pentru energizare. Este benefica in tratamentul rinichilor si al pietrelor biliare, herniei si apendicitei. Este folosita si pentru a stimula lactatia dupa nastere.

Violet

Problemele emotionale si neurologice, artrita sau insomnia pot fi tratate cu succes cu ajutorul acestei culori.

Galben

Asociat cu bucuria, galbenul este un adevarat medicament laxativ si diuretic. Este stimulant pentru creier, ficat si splina. Este eficient si in tratarea diabetului, indigestiei, problemelor de rinichi si ficat, constipatiei, infectiilor la nivelul ochilor sau gatului. Terapia folosind culoare galben poate trata chiar sifilisul si impotenta.

Purpuriu

Purpuriul sau indigo-ul combina caldura din rosu cu racoarea din albastru. Este un excelent stimulant fara riscul iritatiilor. Este benefic in tratamentul starilor avansate de constipatie, leucoree, probleme de stomac, uter, cataracta, migrene si probleme dermatologice.

Are un efect linistitor asupra ochilor, urechilor si a sistemului nervos.

Verde

Fiind de fapt un amestec de albastru si galben, verdele este privit ca o culoare a armoniei. Este considerata chiar un usor sedativ si este folositor pentru tratarea problemelor neurologice, a rinitei alergice, ulcerului, gripei, racelilor, problemelor sexuale si chiar a cancerului.

Albastru

Racoritor, cu efecte de calmare si usor sedativ, albastrul are capacitatea de a ameliora durerile, de a reduce sangerarile si de a vindeca arsurile. Este benefic in tratamentul disenteriei, al colicilor la bebelusi, al astmului si al altor probleme respiratorii. Hipertensiunea arteriala poate fi si ea tratata cu ajutorul aceste culori. In cadrul unui studiu realizat in Statele Unite, 25 de persoane cu tensiune arteriala normala au fost expusi la lumina albastra pentru jumatate de ora. Toti participantii au avut parte de o scadere a valorilor tensiunii arteriale. Aceasta a crescut odata cu expunerea la lumina rosie.

Albul trateaza depresiile sezoniere

Jeturile de lumina alba folosite in cromoterapie pot ajuta pacientii sa isi imbunatateasca autocontrolul, sa le creeze o stare de multumire, siguranta si echilibru general.

Aceasta terapie este indicata pentru tratarea depresiilor afective sezoniere. Albul limpezeste gandurile, stimuleaza gandirea ordonata, creste energia si creeaza o stare de armonie.

Este contraindicata folosirea unei lumini puternice, orbitoare, deoarece pot aparea valori mai ridicate ale hormonilor de stres si diverse stari de iritare. In timpul expunerilor, pacientii nu trebuie sa poarte haine de culoare neagra, deoarece zonele pe care vor sa le trateze vor fi mai greu de penetrat de catre lumina transmisa de laser.

Expunerea trupului neacoperit este cea mai avantajoasa metoda, spun specialistii, atata vreme cat asigura confortul psihic al pacientilor.

Fiind simbolul puritatii, albul poate trezi in oameni dorinta de a stabili sau restabili relatii intime, bazate pe fidelitate, care sa ofere implinire si fericire in plan familial.

Cei care vor incheia sedintele de cromoterapie prin expunerile la lumina alba vor fi activi si isi vor asigura o stare de liniste si relaxare.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre