Sanatatea picioarelor bebelusului

/ / Modificat: 2011-05-03
Sanatatea picioarelor bebelusului

Piciorul unui copil este o imbinare de 26 de oase partial dezvoltate, care contine mai mult cartilaj osos, are peste 100 de muschi si reprezinta o retea de ligamente si vase de sange care lucreaza impreuna pentru a oferi o baza solida.Dezvoltarea si forma picioarelor sugarului sufera multiple transformari pe masura ce creste si este important sa identifici posibilele malformatii sau afectiuni ortopedice.

Problema este ca piciorul unui bebelus este atat flexibil si delicat ca este extrem de sensibil la deformare, dureri, leziuni, transpiratie abundenta etc. Identificarea problemelor din etapa de bebelus poate feri copilul de probleme grave ale picioarelor la maturitate.

Afectiuni si malformatii frecvente ale piciorului la bebelus

Platfus

O malformatie congenitala a piciorului care se mai numeste si "picior plat", pentru ca talpa este prea putin arcuita. In cele mai multe cazuri pana la varsta de 4 ani nu este necesar sa se intervina deoarece este considerata o stare normala a piciorului si acesta se poate corecta de la sine.

Ca metode de tratament exista gimnastica medicala, inotul, igiena locala corecta, purtarea incaltarilor fiziologice, exercitii de mers, talonetel medicale sau chiar tratament chirurgical.s

Picior stramb

Este o deformatie a piciorului ccare apare de obicei la nastere si afecteaza forma unuia sau chiar a ambelor membre. Ea se caracterizeaza prin rasucirea intr-o parte a piciorului afectat. De asemenea, este mai scurt si mai mic ca cel sanatos.

Tratamentul acestei afectiuni consta in fizioterapie sau, dupa caz, in interventie chirurgicala.

Metatarsus varus

Este o deformatie congenitala care consta in devierea interna a antepiciorului si se manifesta prin mersul cu varfurile aduse inauntru. In aceasta afectiune mersul este cu picioarele inauntru.

Aceasta deformatie poate fi corectata prin interventie chirurgicala si prin reeducarea piciorului inca din primele zile dupa nastere.

Unghia incarnata

Este o afectiune extrem de dureroasa si inconfortabila. De asemenea, presupune mai multe riscuri, degetul sau degetele afectate putandu-se infecta usor.

Exista mai multe masuri care se pot lua pentru a trata unghia incarnata: inmuierea piciorului in apa calduta, aplicarea de creme sau unguente cu antibiotic, incercarea de a ridica unghia si de a o taia, interventie chirurgicala pentru forme severe.

Unirea oselor tarsale

Se refera, asa cum spune si numele, la unirea a doua sau mai multe oase ale piciorului. Simptomele sunt aceleasi ca la platfus, iar piciorul este mai rigid decat de obicei.

Poate avea efecte secundare grave, de la mers deformat pana la artrita timpurie.

Alte probleme si afectiuni ortopedice la copii

Mai exista si o alta serie de afectiuni ortopedice care pot aparea pe masura ce bebelusul creste si incepe sa faca primii pasi:

  • mersul pe varfuri;

  • picioarele in X;

  • picioare cracanate;

  • dureri de picioare;

  • dureri de genunchi etc.

De asemenea, mai pot aparea probleme care sunt influentate de diversi factori si masuri pe care le iei in ingrijirea micutului:

  • micoze;

  • negi;

  • hiperhidroza (transpiratia excesiva a picioarelor) etc.

Medicul va investiga simptomele pe care le manifesta micutul si va stabili scheme de tratament in functie de afectiunile depistate si de alte particularitati medicale specifice copilului.

Cand este cazul sa iti faci griji si sa mergi la medic?

Multe dintre aceste afectiuni si deformatii sunt vizibile cu ochiul liber. Si chiar daca nu cunosti exact boala sau malformatia, totusi forma sau aspectul piciorului iti ofera suficiente indicii pentru a te trimite cu micutul la pediatru. In rest, este esential sa urmaresti si alte semnale:

  • asimetria picioarelor;

  • roseata sau umflare locala;

  • plangerile de durere;

  • schiopatare;

  • caderi constante si impiedicari dese etc.

Cum ai grija de sanatatea picioarelor bebelusului?

  • alege materiale pentru sosete si haine, dar si pentru incaltari cat mai naturale si lejere (incaltarile trebuie sa aiba talpa flexibila;

  • asigura-te ca hainele si sosetele sau pantofiorii nu il strang;

  • urmareste dezvoltarea normala a picioarelor si ajuta-l sa invete sa mearga corect (sa calce pe toata talpa);

  • lasa-l sa umble cat mai mult descult atunci cand incepe sa mearga etc.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Forma picioare bebelus Picioare copil Mersul la bebelusi Afectiune picior copil Dezvoltare picioare sugar

Articole recomandate

Citeste si despre