Adauga data nasterii copilului pe Linia Dezvoltarii >

VSH – viteza de sedimentare a hematiilor

24 Iunie 2010


 

VSH – viteza de sedimentare a hematiilor - este  o analiza care se bazeaza pe proprietatea globulelor rosii (eritrocitele) de a sedimenta. Cresteri peste valorile normale ale VSH apar in foarte multe boli, de aceea acest test nu este specific pentru o boala anume; poate sugera prezenta unei inflamatii si se interpreteaza in contextul clinic si in functie de celelalte analize efectuate.

Cresteri mari ale VSH se intalnesc in: infectii acute si cronice, virale, microbiene si parazitare, in boli reumatice, anemii, sarcina, boli hepatice, renale etc.

In acest caz un VSH marit poate apare in contextul anemiei feriprive (anemie prin deficit de fier) – care este cea mai frecventa boala hematologica a sugarului si copilului mic, reprezentand aproape 90% din numarul total al anemiilor copilului.In functie de gradul anemiei si de durata acesteia, simptomatologia este variabila: paloarea tegumentelor este semnul cel mai caracteristic, alaturi de care pot fi sau nu prezente: unghii si par friabile, oboseala, slabiciune musculara, transpiratii abundente, anorexie (scaderea poftei de mancare), retard de crestere, disfagie (greutate la inghitit), tulburari digestive, iritabilitate, scaderea performantelor scolare la copiii mai mari, scaderea capacitatii de concentrare, palpitatii, dispnee (respiratie dificila) etc.

Insa nu trebuie sa fie neaparat prezente toate aceste semne la un copil cu anemie feripriva; de asemenea, o parte dintre aceste semne si simptome pot apare si in alte afectiuni. De aceea nu se poate afirma niciodata ca nu "mai poate exista si altceva nedepistat inca"; pentru aceasta sunt necesare si utile controalele medicale periodice si controalele medicale dupa terminarea unui tratament.

Daca simptomele vor persista si dupa corectarea deficitului de fier medicul de familie poate solicita in continuare si alte investigatii.

Alina Pop-Began
- Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-
Detalii specialist

Traditii frumoase de Ziua Copilului!

Citeste si despre:

COMENTARII

Aplicatii recomandate de Copilul.ro

Povesti
&
Invatam animale
&
OK

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:


Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Creeaza cont! sau Urmareste-ne pe Facebook!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul