Anemia la nou-nascuti si sugari

/ / Modificat: 2017-07-21
Anemia la nou-nascuti si sugari

Anemia la nou-nascuti si sugari ingrijoreaza foarte multi parinti. Un bebelus care sufera de anemie nu are destule celule rosii de sange. Celulele rosii transporta oxigenul in sange si il trimite peste tot in corp. Anemia cu deficitul de fier la copii este o afectiune la care sunt predispusi mai ales copiii in perioadele de dezvoltare.

Un bebelus care este anemic: 

• Este palid;
• Poate fi somnoros sau obosit;
• Poate obosi in timpul alaptarii;
• Poate avea un ritm cardiac si ritm al respiratiei accelerat atunci cand se odihneste.

Ce cauzeaza anemia? 

Toti bebelusii devin anemici la 4 - 8 saptamani de la nastere. Aceasta afectiune se numeste anemie normala (sau anemie fiziologica). Bebelusii nu pot produce celule rosii noi de sange pana cand au 6-8 saptamani, asa ca nu pot inlocui celulele rosii de sange pierdute si devin anemici.

Odata ce bebelusul incepe sa produca noi celule rosii de sange, numarul acestora incepe sa revina la normal. Majoritatea bebelusilor nu au simptome ale acestui proces natural si nu au nevoie de tratament.

Si copii intre 9 si 24 luni au un risc crescut datorita varstei.

Copiii cu un risc crescut pentru anemie sunt: 

•  Cei care nu primesc in alimentatie suficient fier pentru a le satisface nevoile(la aceste varste se administreaza lapte praf fortifiat si cereale pentru copii fortifiate).

•  Cei care beau prea mult lapte. Laptele ofera nutrienti importanti in dieta copilului dar are o concentratie scazuta de fier si deasemenea impiedica absorbitia fierului in organism. Daca copilul tau bea mult lapte, acest lucru poate inlocui consumul de alimente bogate in fier.

•  Cei cu alergie la laptele de vaca, nediagnosticati. Un copil alergic care consuma lapte poate avea sangerari intestinale, care pot duce la anemie.

Si nou nascutii pot deveni anemici din diferite motive, de exemplu:

• Pierdere de sange. Cateodata bebelusul pierde foarte mult sange la nastere, ori in circuitul de sange al mamei ori in placenta.

• Grupe diferite de sange. Daca mama si bebelusul nu au acelasi fel de grupa de sange, multe celule rosii de sange ale bebelusului se pierd dupa nastere.

Lipsa de fier. Fierul este un element mineral care este important in producerea noilor celule rosii de sange. Multi copii si adulti nu au destul fier in dieta alimentara si devin anemici din aceasta cauza. Bebelusii se nasc cu mult fier in organsim dar au nevoie sa aiba fier si in dieta. Bebelusii hraniti cu lapte formula ar trebui sa primeasca lapte formula cu suplimente de fier. Laptele matern contine ceva fier, asa ca bebelusii hraniti la san nu au nevoie de suplimente de fier pana la 4-6 luni cand vor manca cereale fortificate cu fier.

• Nasterea prematura. Bebelusii nascuti prematur devin anemici mai repede decat bebelusii nascuti la termen pentru ca ei au mai putine celule rosii de sange. Ei pierd de asemenea, mai mult sange, de la testele frecvente de sange. Multi bebelusi prematuri devin anemici inainte ca organismul lor sa poata produce celule rosii de sange. S-ar putea, in cazul acesta, sa fie nevoie de o tranfuzie de sange. Cu cat este mai mic bebelusul prematur, cu atat cresc riscurile ca el sa aiba nevoie de o transfuzie de sange in primele 2 luni de viata.

Tratamentul anemiei

Anemia este un proces normal pentru nou-nascuti si nu are nevoie de un tratament specific decat daca creeaza probleme pentru bebelus. Oricarui bebelus care este la terapie intensiva sau la spital dupa nastere ii vor fi facute teste de sange in fiecare saptamana pentru calcularea numarului de celule rosii.

Numarul de celule rosii va scadea treptat. Un bebelus nu va fi tratat pentru anemie decat daca celulele rosii devin prea putine.

Tratamentul anemiei la nou nascut include:

• Suplimente de fier. Fierul este necesar pentru producerea celulelor rosii. Bebelusii prematuri au nevoie de suplimente de fier in dieta. Cand bebelusul tau are 2 saptamani, medicul tau iti poate recomanda sa ii dai bebelusului picaturi de fier.

• Transfuzie de sange. O transfuzie de sange este un transfer al celulelor rosii catre bebelus prin vene. El creste numarul de celule rosii. Daca o transfuzie este necesara, doctorul va discuta motivele cu tine.

Surse de sange

Transfuziile de sange vin de la banca de sange intr-unul din doua moduri. De obicei, sangele este donat de catre donatori voluntari. Acest lucru se numeste sange de la banca de sange.

Este de asemenea posibil pentru un membru al familiei sa doneze sange special pentru bebelus. Acest lucru se numeste sange de la donator direct. Doctorul iti va spune daca este necesara o transfuzie de sange si va dicuta cu tine preferintele pe care le ai in materie de transfuzie de sange. Majoritatea bebelusilor care fac transfuzii se recupereaza fara probleme.

Cum este tratata anemia la copilul mic? 

Este important sa maresti aportul de fier al copilului tau, dar schimbarile dietetice nu sunt intotdeauna suficiente pentru corectarea anemiei. Copilul tau poate avea nevoie si de un supliment de fier.

Fierul este cel mai bine absorbit pe stomacul gol, dar poate da dureri de burta si poate avea si un gust neplacut, de aceea este posibil ca doctorul sa te sfatuiasca sa ii dai copilului suplimentul cu mancare. Doctorul tau va verifica din nou nivelurile hemoglobinei/ hematocritului dupa o luna sau doua de administrare de supliment.

De obicei dureaza aproximativ doua luni pentru ca celulele sanguine sa revina la normal, apoi alte 6-12 luni pentru a reface depozitele de fier. Dupa aceea, fierul copilului tau poate fi mentinut cu o dieta bogata in fier.

Prevenire

Medicii recomanda urmatoarele cu scopul de a dezvolta si mentine un nivel normal al fierului la copii si tineri:

• copiii ar trebui alaptati la san daca este posibil. Este bine sa se alapteze timp de 4 pana la 6 luni dupa nastere fara sa se foloseasca alte alimente si lichide. Daca copilul nu este alaptat la san sau primeste o alimentatie partial formata din lapte de san este bine sa se foloseasca formule de lapte fortificate cu fier. Dupa ce se implinesc 4 la 6 luni, pe langa laptele de la mama si suplimente de fier, copilul are nevoie de 2 sau 3 mese pe zi cu alimente bogate in fier. Cerealele care contin fier sunt o sursa foarte buna

• este bine sa se foloseasca alimente fortificate cu fier pentru copiii care nu mai sunt alaptati la san

• copiilor sub 12 luni nu le este recomandat consumul de lapte de vaca, capra sau de soia. Copii de 1 pana la 5 ani nu ar trebui sa consume mai mult de 700 mL pe zi din aceste catogorii de lapte care sunt slabe in continutul de fier 

Sfaturile medicilor

Prof. Dr. Ioan Gherghina, de la Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului ‘Alfred Rusescu’, a declarat ca "una din doua mame intrerupe alaptarea exclusiva la varsta medie de numai 3,2 luni si ca urmare 50% dintre sugari sunt intarcati inainte de implinirea varstei de 4 luni. In acelasi timp, la 50% dintre copii laptele de vaca era introdus in alimentatie inainte de varsta de 6 luni. Toate aceste practici nutritionale determina aparitia unei prevalente inalte a anemiei la sugarul in varsta de 1 an (prevalenta anemiei fiind de 59.3%), valorile inregistrate ale hemoglobinei fiind extrem de alarmante si constituind o problema de sanatate publica in Romania."

Prof. Dr. Dimitrie Dragomir, Presedintele Societatii Romane de Pediatrie, a subliniat faptul ca "Introducerea laptelui de vaca in nutritia copiilor intre 6 si 12 luni este contraindicata. Conform studiului desfasurat de Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului, 50% din copiii din Romania sunt hraniti cu lapte de vaca inaintea varstei de 6 luni. Acesta este un fapt ingrijorator."

Acesta a mai adaugat ca "Dupa incheierea perioadei de alaptare, mamele introduc prea devreme alimente solide in nutritia copiilor (inaintea varstei de 4 luni fata de varsta de 6 luni, recomandata de OMS) si alimentatia copiilor este mult prea rapid diversificata complet (in jurul varstei de 7-8 luni). Aceasta este perioada in care din alimentatia copiilor fie lipseste complet laptele, fie laptele care le este oferit nu este adaptat nevoilor nutritionale la aceasta varsta. De aceea, este esential ca bebelusii sa consume zilnic cca 500ml de formula de lapte imbogatita cu fier."

Sfaturile mamicilor

Mamicile recomanda pentru copii radacina de hrean. Hreanul se taie in rondele fine si se acopera cu zahar. Din sucul format se administreaza in fiecare zi cate o lingurita. Ele cred ca anemia usoara se trateaza acasa cu un regim variat si cu o cura de fier picaturi in functie de varsta copilului.

Mamicile mai recomanda preparatele de fier: Feroronat, Ferrum Haussman sirop si solutie buvabila, Ferro Gradumet, Fer-sol, Ferglurom dar doza si modul de administrare sunt prescrise medicul de familie sau medicul pediatru.

Pentru copii ele mai recomanda si consumul urmatoarelor alimente bogate in fier: macese, portocale, lamaıe, mandarıne, grapefruıt, varza, capsuni, zmeura, fıcat, creıer, lapte praf, mierea, propolisul (in functie de varsta), ficat de vıtel, galbenus, morcov, spanac, rosii, ceapa verde, nuca, ou, lapte, banane, carne rosie, muschi vita, fıcat, pui, curcan, peste, patrunjel, stafıde, prune, fasole, mazare, strugurı.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Anemie bebelusi Simptome anemie copii Anemie copii Prevenire anemie copii

Articole recomandate

Citeste si despre