Primele semne ale obezitatii infantile si variante de tratament

/ / Modificat: 2016-06-22
Primele semne ale obezitatii infantile si variante de tratament

Cu obezitatea nu e de glumit. Cu atat mai putin atunci cand vine vorba despre copiii nostri si despre sanatatea acestora. „Gras si frumos” nu mai este un compliment, ci mai degraba un semnal de alarma. Caci dupa cum stim cu totii, greutatea in exces din copilarie duce la probleme medicale si psihologice la maturitate.

Atunci cand cel mai tanar pacient al unei sectii de chirurgie bariatrica are 9 ani si peste 100 de kilograme, intrebarile sunt de prisos. La nivel international, pragul de varsta pentru aceasta afectiune a scazut considerabil, chirurgia metabolica (bariatrica) fiind considerata in acest moment o solutie viabila pentru copiii cu varsta de peste 5 ani diagnosticati cu obezitate morbida.

Cand sa ne ingrijoram?

Din punct de vedere medical, se poate spune ca un copil a trecut de limita normalului atunci cand greutatea lui depaseste cu 20% valorile standard ale inaltimii pentru categoria de varsta. Cu alte cuvinte, daca in locul unei greutati normale de 20-22 de kilograme, copilul are 30 de kilograme, micutul este considerat supraponderal. Inca 5 kilograme si intra in categoria obezitatii infantile.

Inainte sa ne panicam, trebuie sa stim ca obezitatea poate avea mai multe cauze. Vorbim de factori genetici, comportamentali, de mediu sau chiar medicali. Daca ambii parinti sufera de obezitate, sansele ca si copilul lor sa dezvolte acesta boala sunt de peste 70%. In timp ce nu ne putem lupta cu mostenirea genetica, alimentatia si stilul de viata al familiei se afla in mainile noastre.

Variante de tratament

Se pare ca, in multe cazuri, obezitatea, bolile cardiovasculare, diabetul sau astmul bronsic ale adultului isi au originea intr-undezechilibru cauzat in copilaria timpurie de sedentarism, combinat cu o alimentatie excesiva sau gresita, cu multe dulciuri, fainoase, paine si grasimi. Aproape 93% din copiii din Romania au fost identificati cu deficiente de calciu si vitamina D, cauza principala a acestor carente fiind alimentatia defectuoasa.

„Daca cel mic este invatat din frageda pruncie sa adopte un regim alimentar sanatos si sa faca miscare, atunci riscul obezitatii va aparea tarziu, odata cu imbatranirea organismului, atunci cand apar disfunctiile aferente varstei. Daca parintii perpetueaza aceste obiceiuri, isi vor invata la randul lor copiii sa adopte acelasi stil de viata benefic evolutiei armonioase a organismului”, mentioneaza prof. dr. Catalin Copaescu, Chirurg de Excelenta in chirurgie metabolica si bariatrica.

DrCopaescu

Indrumarea medicului curant este cea mai importanta in depistarea celui mai bun tratament de urmat in cazul pediatriei infantile. Inainte de a adopta metode invazive, specialistul va gasi solutii care tin de modificarea stilului de viata, de la un regim alimentar atent organizat, pana la inceperea unui program zilnic de miscare.

Din pacate, exista cazuri in care regimul prescris de medicul nutritionist si sportul nu aduc rezultatele necesare reechilibrarii ponderale a copilului. In aceasta situatie, chirurgia bariatrica este urmatorul pas.

La Spitalul Ponderas, infiintat de Dr. Copaescu, se efectueaza anual zeci de interventii chirurgicale la copii cu obezitate. Chirurgia metabolica, numita si chirurgie bariatrica, este cea mai noua si eficienta metoda la care se poate apela in tratamentul obezitatiila copii si a afectiunilor asociate acesteia, cu rezultate pentru toata viata.Pentru mai multe informatii despre obezitate, medicul specialist ne sta mereu la dispozitie.

Un portal din Romania adreseaza toate aceste probleme si cauta solutii pentru prevenirea lor. Bariatrie.ro a fost creat din dorinta de a imprieteni sistemul chirurgical bariatric cu cei aflati in nevoia de a scapa de surplusul de kilograme sau cei care doresc sa ii ajute pe cei apropiati.

Tu care crezi ca sunt cele mai bune solutii de tratament in cazul obezitatii infantile? Te-ai confruntat cu aceasta problema si ai ai cateva sfaturi pentru mamici? Spune-ne parerea ta in sectiunea de comentarii!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre