Oxiurii

/ / Modificat: 2011-07-08
Oxiurii

oxiurii_copiiOxiurii sunt paraziti care traiesc in sistemul digestiv uman si care pot da nastere unei parazitoze intestinale numite oxiuroza sau enterobioza. Ei se mai numesc si "viermisori de sezut" sau viermi filiformi. Oxiurii sunt contagiosi, iar transmiterea se face prin contact direct cu un obiect infectat, iar in cazuri foarte rare prin aer. Afecteaza in special copiii de varsta scolara.

Care sunt simptomele?

Oxiurii sunt viermi albi minusculi si filiformi cu lungimea de aproximativ un centimetru. Traiesc in intestine si migreaza spre exteriorul anusului unde femelele isi depun ouale, ceea ce duce, in general, la o mancarime in zona anusului, dar si a vaginului si a vulvei la fetite. Pruritul local se accentueaza pe parcursul noptii si poate determina insomnia.

Multe persoane nu manifesta simptome ale infestarii cu oxiuri. Uneori, trece de la sine si fara tratament.

Alte simptome frecvente ale oxiurozei la copii, in afara pruritului si insomniilor sunt:

  • dureri/arsuri in timpul urinarilor;
  • dureri abdominale etc.


suprafata_contaminata_oxiuri_nisip_copiiCum se transmit oxiurii?


Copilul infestat isi contamineaza foarte usor anturajul prin contactul cu degetele murdare. In plus, e de ajuns sa atingi hainele si cearsaful ca sa contractezi parazitul. Intr-adevar, ouale de oxiuri pot supravietui in afara corpului uman. Printre alte suprafete care sunt contaminate frecvent se numara:

  • imbracaminte;
  • prosoape;
  • toalete;
  • bai;
  • pahare de baut;
  • tacamuri de mancat;
  • jucarii;
  • robinete din bai/bucatarie;
  • mese;
  • nisip etc.


Odata ce copilul sau o alta persoana atinge o suprafata contaminata, ouale viermilor trec in sistemul digestiv si tranziteaza intestinul subtire spre cel gros unde se cazeaza permanent. Dupa 1-2 luni oxiurile adulte de sex feminin migreaza din intestinul gros in zona rectala unde depun oua si provoaca mancarimile si simptomele specifice.

Cum se pune diagnosticul?

Uneori, viermii adulti pot fi reperati cu ochiul liber, dar diagnosticul este dat in laborator dupa detectarea oualelor gratie aplicarii unui test adeziv de jur imprejurul zonei anale. Medicul va face initial un examen fizic care presupune examinarea regiunii perianale pentru observarea simptomelor de iritatie sau roseata.

Apoi, va trece la cel mai folosit mod de depistare a viermilor - testul bandei adezive. El consta in aplicarea unei benzi adezive transparente in regiunea perianala. Aceasta se face dimineata, la trezire inainte de ridicarea din pat. Oxiurii, daca exista, se lipesc de bucata adeziva si sunt usor de depistat in urma unei analize de laborator.

metoda_protectie_spalat_maini_copiiCum se trateaza?

Tratamentul medicamentos este in general administrat copilului o singura data si reinnoit dupa 2-3 saptamani. Medicul te va sfatui sa tratezi toata familia. Chiar si cu medicamentele impotriva parazitilor, simptomele de mancarime pot persista in jur de o saptamana de la inceperea tratamentului. Daca acestea sunt greu de suportat, medicul poate prescrie o crema sau un unguent pentru a ajuta la ameliorarea mancarimilor.

Pe langa administrarea medicatie impotriva viermilor este important sa iei si masuri profilactice esentiale pentru a evita o reinfestare dupa vindecare.

In ziua inceperii tratamentului schimba cearsafurile si lenjeria intregii familii.

Este important sa acorzi o atentie deosebita spalarii mainilor inainte de fiecare masa, dupa folosirea toaletei sau dupa ingrijirea bebelusului. Incurajeaza copiii sa se spele cat mai des pe manute. Spalarea mainilor ramane cea mai importanta metoda de protectie si combatere a parazitilor intestinali. Acesta previne infectarea altor membri ai familiei.

Taie scurt unghiile copilului si imbraca-l cu o pijama inchisa ca sa il impiedici sa se scarpine in timpul somnului. Ai grija ca fiecare membru al familiei sa foloseasca lenjerie de toaleta diferita ori sa le dezinfecteze bine inainte de utilizare.


Asigura-te ca schimbi zilnic lenjeria intima a copilului si ca il speli frecvent la fundulet pentru a mentine zona cat mai curata.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Oxiuri Afectiuni digestive copii

Articole recomandate

Citeste si despre