Intoleranta la lactoza la bebelusi

/ / Modificat: 2017-02-09
Intoleranta la lactoza la bebelusi

Intoleranta la lactoza presupune ca organismul bebelusului nu poate digera cantintati importante de lactoza (zaharul predominant din lapte). Astfel lactoza nedigerata ramane in intestin si cauzeaza probleme gastrointestinale. Atunci cand enzima secretata de intestinul subtire numita lactaza este secretata in cantitati mult prea mici apare intoleranta la lactoza, deoarece aceasta enzima are rolul de a digera zaharurile din lapte, reducandu-le la forme mai simple care pot fi absorbite de la nivelul tubului digestiv in sange.

Diferite afectiuni digestive pot reduce cantitatea de enzime produse. In unele cazuri, copiii se nasc fara capacitatea de a produce lactoza. Efectele pot fi foarte suparatoare, insa nu prezinta un pericol.

Simptomele intolerantei la lactoza

 Simptomele obisnuite sunt in cazul secretiei deficitare de lactaza se contureaza in:

• greata;
• crampele;
• balonarea;
• diareea.

Simptomele incep la aproximativ 30 de minute sau 2 ore dupa ingerarea alimentelor sau lichidelor care contin lactoza. Multi copii care nu au fost diagnosticati ca fiind intoleranti la lactoza sau avand o deficienta de lactaza, au observat ca laptele sau alte produse lactate cauzeaza probleme, care nu apar in cazul consumului altor alimente.

Severitatea simptomelor variaza in functie de cantitatea de lactoza pe care o tolereaza fiecare individ.

Predispozitia spre intoleranta la lactoza

Copiii care se nasc prematur nu pot produce intotdeauna cantitati adecvate de lactaza pentru o perioada de timp. Nivelul creste in mod normal la un copil in perioada de sfarsit a celui de-al 3-lea trimestru de sarcina.

Adevarata intoleranta la lactoza apare de obicei la scolari sau la adolescenti. Desi este posibil ca simptomele sa apara mai devreme, este putin probabil ca acel copil sa fie intolerant la lactoza.

Alergia versus intoleranta la lapte

Alergia este un raspuns imun, in timp ce intoleranta la lactoza este o problema intestinala. Totusi, simptomele pot si asemanatoare. De exemplu, diareea sau durerile abdominale dupa consumul de lapte pot fi cauzate si de alergia la lapte si de intoleranta la lactoza.

Tot asa, intoleranta la proteina din lapte este ceva diferit.

Daca copilului tau ii apare o eruptie uscata insotita de mancarimi si umflarea fetei, buzelor sau a gurii cand consuma produse lactate sau are urticarie, ii curg ochii sau nasul este posibil sa aiba o alergie la una dintre proteinele din lapte.

Dieta este o solutie de tratare

Nu se cunosc tratamente care sa creasca secretie enzimei care descompune lactoza, insa dieta ajuta. Multe vegetale verzi si pestele cu oase moi, comestibile sunt exemple excelente.

Se mai poate achizitiona lapte cu un continut scazut in lactoza de la majoritatea supermarketurilor. Acest lapte contine toate celelalte nutriente gasite in laptele normal si ramane proaspat pentru aproximativ aceeasi durata de timp.

Desi laptele si produsele lactate sunt singurele surse de lactoza demne de luat in considerare, lactoza este deseori adaugata artificial produselor alimentare. Este important pentru oamenii cu o toleranta foarte scazuta la lactoza sa cunoasca continutul de lactoza al diferitelor produse alimentare, chiar si a cantitatilor mici. Pot contine lactoza:

• paine si alte produse de patiserie;
• musli procesat;
• cartofii instant, supele instant sau bauturi pentru micul dejun;
• margarina;
• carnuri preparate;
• sosuri de salate;
• dulciuri sau alte snacks-uri;
• amestecuri pentru clatite, biscuiti, prajituri;

Cateva asa-zise produse non-lactate, cum ar fi laptele praf pentru cafea sau frisca vegetala, pot contine ingrediente derivate din lapte si deci, pot contine lactoza. Trebuie citite etichetele de la produsele alimentare cu atentie, cautand nu numai laptele sau lactoza, ci si cuvinte ca zer, lapte batut, produse intermediare din lapte, produse solide din lapte praf si lapte praf degresat. Daca oricare din acestea apare pe eticheta, produsul poate contine lactoza.

Parerile specialistilor

 "Cele mai comune teste folosite pentru masurarea absorbtiei lactozei in tubul digestiv sunt testul intolerantei la lactoza, testul hidrogenului in aerul expirat si testul aciditatii scaunului. Medicul de familie va poate informa unde se pot face aceste teste, care pot fi efectuate in ambulatoriu, la un spital sau clinica.

Copiii nascuti cu intoleranta la lactoza trebuie feriti de alimentele ce contin lactoza. Majoritatea copiilor mai mari nu sunt nevoiti sa evite lactoza complet, dar exista variatii individuale la cantitatea de lactoza tolerata. O preocupare atat pentru copii cat si pentru adultii cu intoleranta la lactoza este cum sa-si asigure necesarul de calciu printr-o dieta care contine lapte in cantitati mici sau deloc.

De exemplu, o persoana poate suferi aceste simptome dupa ce au baut un pahar mic de lapte, in timp ce altii pot bea un pahar, dar nu doua. Altii pot ingera inghetata si branzeturi maturate, cum sunt branza cheddar sau schwitzer, dar nu tolereaza alte lactate. Controlul dietei depinde de cunoasterea fiecarei persoane, prin incercari, cata lactoza si ce forme ale sale pot fi tolerate.

Pentru aceia care reactioneaza la cantitati mici de lactoza sau care au probleme in ceea ce priveste controlul dietei, aditivii de lactaza sunt disponibili in farmacii fara prescriptie medicala. Una din forme este un lichid ce se bea impreuna cu laptele. Cateva picaturi sunt adaugate la 250 ml de lapte si dupa 24 de ore, continutul de lactoza este redus cu 70%. Acest procedeu functioneaza mai rapid daca laptele e incalzit in prealabil, iar adaugarea unei cantitati duble de produs formeaza un lapte cu doar 10% lactoza. O descoperire mai recenta este tableta de lactaza care ajuta la digerarea alimentelor solide care contin lactoza. Una pana la trei tablete sunt luate inaintea unei mese."

Sursa: SfatulMedicului.ro

Ce spun mamicile despre intoleranta la lactoza a bebelusilor

Un numar destul de mare de mamici au avut probleme cu laptele de vaca, deoarece bebelusii se deranjau imediat la burtica pentru cateva zile. In unele cazuri, coprocultura a relevat prezenta limbricilor sau a altor paraziti intestinali, care provocau digestii anormale. In rest, dieta fara lactoza a dat rezultate, insa fara a uita aportul de calciu din alte surse.

O mamica povesteste ca a inlocuit laptele Milumil cu Nan fara lactoza si bebelusul a tinut regim, incepand si diversificarea cu mucilagiu si morcov, iar dupa doua saptamani bebelusul si-a revenit.

O mamica recomanda insa sa nu te iei dupa orice medic care pune diagnosticul de intoleranta la lactoza, ci sa mergi la un gastroentelolog daca vreti sa afli adevarul. Intoleranta la lactoza se testeaza foarte usor, iar mamica recomanda atentie la diagnosticari.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Intoleranta lactoza Lactoza

Articole recomandate

Citeste si despre