Varicela la copii (Varsatul de vant)

/ / Modificat: 2017-07-10
Varicela la copii (Varsatul de vant)

Varicela sau varsatul de vant este una dintre cele mai comune boli contagioase ale copilariei. Este de asemenea si una dintre cele mai afurisite, manifestandu-se cu prurit accentuat si singura care poate lasa semne pe viata la nivelul pielii daca micutul nu este impiedicat sa se scarpine. Nu necesita tratament medicamentos, simptomele dispar de la sine, dar copilul trebuie tinut in carantina.

Boala este cauzata de un virus numit varicella zoster. Exista si un vaccin impotriva acestei boli numit vaccinul varsatului de vant, dar care nu are eficienta totala. De asemenea, cei care contracteaza virusul si fac varsat de vant, devin imuni la o expunere ulterioara.

Cum se transmite varsatul de vant?

Infectia virala este transmisa de la o persoana la alta prin contactul direct cu vezicule sparte sau pe cale aeriana.

Perioada de incubatie si infectioasa a bolii

Perioada infectioasa se incadreaza intre 2-3 zile de dinainte de aparitia eruptiei pana in momentul in care toate veziculele formeaza crusta. Aceasta perioada nu este clar stabilita si variaza de la un copil la altul in functie de organism si de gradul de severitate al manifestarii bolii.

Perioada de incubatie de la contractarea virusului pana la eruptia propriu zisa dureaza intre 10 si 20 de zile. Copilul trebuie tinut in carantina pana in momentul in care toate veziculele fac aceasta crusta si dau semne de vindecare. Intervalul variaza intre 7 si 14 zile in functie de evolutia bolii si de conditia fiecarui copil.

Varicela este o boala extrem de contagioasa si nu apare numai la copii. Si parintii, dar si alte persoane adulte sau nu care stau in jurul lui pot face boala daca nu au facut-o pana atunci.

Care sunt simptomele varicelei (varsatului de vant)?

Copiii care contracteaza virusul manifesta in general o eruptie cutanata pe intreg corpul care arata ca niste basicute umplute cu lichid. Totusi, boala are particularitatile ei in materie de manifestari:

la inceput, copilul poate manifesta usoare simptome de raceala, poti observa ca ii curge nasul, stranuta sau tuseste, il doare in gat si are o stare de moleaseala caracteristica virozelor;

• aparitia unei eruptii cutanate sub forma unor pete initial, de culoare rosiatica, care mananca foarte tare si care apare mai intai pe abdomen sau spate si fata; se extinde apoi pe tot corpul, inclusiv in cavitatea bucala, zona genitala etc.;

• in cateva ore ele se transforma in vezicule sau pustule pline cu un lichid tulbure;

• pustulele apar intr-o perioada de 3 pana la 6 zile;

• copilul poate face febra in acest timp;

• ulterior, veziculele se sparg si incep sa faca o crusta de culoare maro, se usuca si apoi se vindeca;

• unii copii mai pot manifessta dureri abdominale, dureri de cap etc.

Cum se trateaza varsatul de vant la copii?

Nu exista un tratament care sa vindece boala, ci doar care sa amelioreze simptomele.

• in primul rand copilul trebuie tinut in carantina, izolat de alte persoane care nu au contractat boala;

• trebuie sa faci tot posibilul sa il feresti pe copil sa se scarpine; pe langa faptul ca exista risc de infectare daca acesta sparge pustulele, in acele locuri vor ramane semne;

• taie-i unghiutele cat mai scurt;

• ai grija la igiena personala a copilului;

• daca micutul are dureri sau febra poti cere medicului sa iti prescrie calmante usoare;
lotiunile cu calamina sau mixturile mentolate aplicate pe vezicule ajuta la reducerea senzatiei de mancarime;

• tine copilul intr-o camera destul de racoroasa, deoarece caldura agraveaza simptomele si face pruritul mai greu de suportat;

• in cazurile severe, in care pruritul devine un chin pentru micut si nu se poate odihni deloc, te poti sfatui cu medicul pentru administrarea unor antihistaminice;

• tot in cazuri grave, unde exista afectiuni ale sistemului imunitar sau unde acesta este foarte slabit, se recomanda prescrierea aciclovirului, care functioneaza impotriva varicelei, insa acesta nu este recomandat in toate cazurile.

Ce complicatii pot aparea?

Acestea sunt foarte rare, dar nu imposibile. Cele mai des inatlnite sunt infectiile cauzate de bacterii in urma ruperii veziculelor inainte de vreme, prin scarpinat. Dar mai pot fi asociate:

• conjunctivita;

• pneumonia;

• meninginta sau encefalita (in cazuri foarte rare).

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Varicela Boli contagioase

Articole recomandate

Citeste si despre