Scarlatina, masuri de preventie

/ / Modificat: 2017-07-07
Scarlatina, masuri de preventie
Intrebare:

- Va rog sa mi spuneti care sunt masurile de prevenire care se impun in cazul in care copilul a avut in gradinita, la alta grupa, un caz confirmat de scarlatina?

Raspuns:

Scarlatina este o boala infecto-contagioasa determinata de streptococul beta-hemolitic si este frecventa la copiii de gradinita si la cei scolari.

Se transmite prin contactul cu un bolnav sau purtator de streptococ beta-hemolitic, in timpul conversatiei, rasului, stranutului sau tusei (cand picaturi de secretii din nas sau saliva se raspandesc in aer).

Dupa o perioada de incubatie de 2-7 zile, boala debuteaza brusc cu febra mare (38-40 de grade Celsius), dureri in gat, dureri de cap si abdominale si uneori agitatie. Copilul prezinta "rosu in gat", amigdalele sunt marite, rosii, uneori cu depozite de puroi, limba este incarcata, cu margini si varful rosu, apoi se descuameaza – devenind "zmeurie" in a 5-a zi.

Dupa 24-36 ore de la debut, apare si eruptia cutanata, mai intai la plici (cot, zona inghinala, axile, gat), este rosie si aspra (ca pielea de gaina); apar la plici niste dungi subtiri rosii-violacee; eruptia si febra dureaza 5-7 zile.

Dupa disparitia eruptiei pielea se descuameaza. Complicatiile apar de obicei la cazurile netratate la timp: otita, complicatii renale, reumatism.

Tratamentul se realizeaza in spital 7-10 zile, cu administrarea de Penicilina sau Eritromicina la cei alergici la penicilina. In aceasta perioada se recomanda repausul la pat 10 zile (izolarea in casa dureaza mai mult – 2-3 saptamani) si regim alimentar bogat in lichide, in special in zilele febrile.

La externare se va indica o schema profilactica cu Moldamin, pentru prevenirea reinfectiilor si complicatiilor.

In cazul in care apare un caz de scarlatina intr-o colectivitate sau familie, este bine sa se efectueze examenul exudatului faringian, pentru a depista streptococul si sa se administreze Penicilina V (respectiv Eritromicina la cei alergici la peniciline) in scop preventiv, la toti membrii colectivitatii sau familiei.

Alina Pop-Began
Medic Anestezie si Terapie Intensiva

Detalii specialist

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre