Gripa aviara, riscul la copii

/ / Modificat: 2008-10-31
Gripa aviara, riscul la copii





 

Ce este gripa aviara?

Gripa aviara apare, de obicei, la pasari sau, mai rar, la porci. Boala este cauzata de un virus si poate avea o manifestare extrem de grava la om. Sunt 15 tipuri de virusi care o pot provoca, cel mai agresiv fiind virusul H5N1.

Locuri de pe glob unde s-au inregistrat cazuri de gripa aviara sunt: Indonezia, Vietnam si cateva parti ale Cambodgiei, China si Thailanda. Insa au fost semnalate cazuri si in Europa.

Ultima epidemie a fost inregistrata in 1918 in Spania cand 250 mii de oameni au murit. Forma virulenta de gripa manifestata la om este data de virusul H1N1.

Cum se manifesta la om?

Gripa aviara se poate transmite la om prin ingerarea de carne nepreparata de la pasari infectate. Se poate lua, de asemenea, prin contact direct sau indirect cu excrementele animalelor.

In luna februarie a acestui an au fost semnalate 271 de cazuri de gripa aviara la om, din care 165 au fost fatale. Nu se cunoaste inca daca se poate transmite de la om la om. Cei mai afectati sunt cei care cresc sau lucreaza cu pasari sau cei care locuiesc in conditii precare.

Deosebit de periculoase sunt mutatiile genetice care pot aparea in cazul recombinarii virusului gripei aviare cu cel al gripei umane. Aceasta este posibiltatea ca noul hibrid format sa se poata transmite intreuman si sa produca pandemii, insa aceasta teorie nu este inca probata.

Care sunt simptomele?

Simptomele gripei aviare se pot confunda foarte usor cu cele ale unei raceli simple: dureri in gat, astenie musculara, cefalee, tuse si stari febrile. Evolutia bolii trebuie atent observata si daca simptomele persista trebuie sa te adresezi medicului.

Riscul la copii

Cazurile inregistrate pana acum arata o mai mare incidenta a bolii la copii si adolescenti. Gripa aviara poate provoca disfunctii respiratorii, cardiovasculare sau hepatice. De aceea, la persoanele imunosupresate (cu o boala cronica preexistenta) forma gripei aviare poate fi foarte severa.

Contactul cu pasarile



Trebuie respectate anumite norme de igiena
in cazul in care s-au semnalat focare de gripa aviara si trebuie evitat contactul cu orice fel de pasare.

Tratamentul

Tratamentul exista si la noi in tara, si consta intr-un vaccin impotriva gripei aviare (Tamiflu) care trebuie administrat la 48 de ore de la aparitia simptomelor. Scopul acestui vaccin este sa opreasca agravare bolii si sa impiedice raspandirea ei in comunitate.

Delia Negrea

Redactor Copilul.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Activitati copii bolnavi

Articole recomandate

Citeste si despre