Eritemul infectios (Boala a cincea)

/ / Modificat: 2012-11-09
Eritemul infectios (Boala a cincea)

Eritemul infectios (boala a cincea) este o afectiune virala, infectocontagioasa care face parte din acelasi grup cu bolile copilariei: rujeola, varicela, scarlatina etc. Se mai intalneste si sub alte nume - infectia cu parvovirusul B19 sau "boala obrajilor palmuiti" - si apare cu o frecventa crescuta in copilarie, intre 5 si 15 ani. Are ca semn caracteristic aparitia unei eruptii cutanate pe obraji si trece adesea de la sine, fara tratament, dupa cateva saptamani. Iata ce trebuie sa stii despre boala a cincea la copii!

Cauzele eritemului infectios

Eritemul infectios este cauzat de parvovirusul B19, un virus uman care face parte din familia virusurilor parvoviridae. Se transmite doar de la om la om. Exista un parvovirus care determina infectia si in randul animalelor, dar nu se poate contracta de la acestea la om.

Se transmite de la un copil la altul, pe cale aeroba sau prin contactul direct cu secretii nazale, saliva sau sange de la o persoana infectata. Copilul poate contracta virusul si doar daca intra in contact cu aerul expectorat al unei alte persoane care gazduieste virusul.

Boala a cincea poate fi transmisa si pe cale materna, de la gravida la fat, in timpul sarcinii. Insa cel mai adesea, eritemul infectios afecteaza copiii cu varsta intre 5 si 15 ani.

Simptomele bolii a cincea

Nu toti copiii infectati cu parvovirus B19 prezinta, la inceput, simptome ale afectiunii. Insa in cele mai multe cazuri, manifestarile infectiei incep sa isi faca aparitia la aproximativ 2-3 saptamani de la expunerea la virus.

Boala debuteaza cu simptome usoare, asemanatoare racelii sau gripei - nas infundat sau care curge, dureri in gat, dureri de cap, apetit alimentar scazut, oboseala, manifestari care pot fi usor ignorate de catre copil, deoarece sunt adesea superficiale.

Eruptia cutanata, caracteristica bolii, incepe sa isi faca aparitia mult mai tarziu. Apare mai intai pe fata, la nivelul obrajilor, sub forma unor pete rosii, de unde boala si-a capatat si numele de boala obrajilor palmuiti.

Petele de culoare rosu deschis apar prima oara pe fata si apoi se raspandesc si pe alte zone ale corpului, pe trunchi, maini si picioare, cu exceptia palmelor si talpilor. Uneori, eruptia provoaca senzatie de mancarime.

Eruptia aparuta in obraji tine cam 2-3 zile, dar poate reaparea in urma expunerii la diversi stimuli, precum efort fizic, stres, soare etc. Eruptia dispare complet in cateva saptamani.

Tratamentul eritemului infectios

Fiind o infectie virala, boala a cincea nu necesita tratament cu antiobitice si nu se vindeca cu medicamente.

In multe cazuri, medicii nu fac decat sa evalueaze si sa diagnosticheze afectiunea, fara a prescrie niciun tratament. Ei recomanda doar ingrijirea ambulatorie. Practic, tratamentul este simptomatic si vizeaza reducerea febrei, mancarimii, durerilor de cap si a altor manifestari neplacute.

In rest, odihna, somnul, consumul de lichide si bagarea copilului in carantina (cel putin pana dupa aparitia eruptiei, cand nu mai este contagios) sunt masuri terapeutice eficiente pentru recuperarea mai usoara si rapida.

Copiii care fac boala a cincea pe fondul unui sistem imunitar slabit sau a unei anemii risca aparitia unor complicatii, de aceea, este nevoie de internarea lor in spital si luarea unor masuri medicale complexe.

Copilul tau a facut eritem infectios? Cum ai grabit recuperarea? Spune-ne secretele tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Boli contagioase copii

Articole recomandate

Citeste si despre