Difteria la copii: cum se transmite si cum se trateaza?

/ / Modificat: 2011-09-28
Difteria la copii: cum se transmite si cum se trateaza?

Difteria este o boala infectioasa, provocata de o bacterie, ce poate fi contactata pe cale aeriana sau cutanata. Cei mai multi copii sunt imunizati impotriva ei prin intermediul vaccinului DTP.



In ultimii ani nu au fost intalnite cazuri de difterie in Romania, insa bacteria nu a disparut, iar incidenta cazurilor este in crestere in Asia.

In cazul infectiei, boala poate progresa rapid si poate pune in pericol viata copiilor mici sau le poate afecta organele in urma productiei de toxine dupa instalarea bolii.

Difteria se poate transmite de la o persoana la alta pe cale aeriana, prin inhalarea de bacterii rezultate in urma tusei sau stranutului unui bolnav. Cei mai afectati sunt copiii sub 15 ani, nevaccinati.

Cauze si transmitere

Difteria este provocata de agentul patogen Corynebacterium diphteriae, bacil Gram pozitiv. Bacteria poate intra in organism pe nas sau gura, dar si prin rani ale pielii. Se disting astfel difteria respiratorie, care poate afecta amigdalele, faringele, laringele si nasul si difteria cutanata, care afecteaza pielea si este o forma mai usoara a bolii.

Citeste si: Cele mai periculoase boli pentru copilul tau

Infectia apare mai ales in timpul iernii si este favorizata de factori ca spitalizarea prelungita si problemele de imunitate.



Boala poate fi transmisa pe cale respiratorie sau prin contactul direct cu pielea contaminata. Parintii vaccinati pot fi insa purtatori ai bacteriei, ce poate fi eliminata doar printr-un tratament cu antibiotice.

Simptome

Primele simptome apar la 2-6 zile dupa infectarea cu difterie. Cea mai grava forma este cea laringiana, insa forma nazala are posibilitate de cronicizare.

Odata cu instalarea infectiei, primele simptome ale diferiei respiratorii sunt:

  •     durerea in gat;
  •     febra moderata;
  •     pierderea apetitului.


Dupa primele zile, inmultirea bacteriei cauzeaza formarea unei membrane care poate provoca dificultati de respiratie. Netratata, difteria respiratorie poate fi fatala, membrana asfixiind micutul.
Alte simptome includ:

  •     inflamatia glandelor limfatice;
  •     frecventa cardiaca crescuta;
  •     inflamatie a cerului gurii.


Difteria cutanata se manifesta prin pete galbene sau leziuni dureroase pe piele si este o forma mai usoara a bolii. Lasata netratata, va avea insa aceleasi efecte toxice care pot afecta inima si rinichii.

Tratament si vaccinare

Difteria respiratorie este mortala in 5-10% dintre cazuri, iar sansele complicatiilor provocate de toxinele produse de bacterie pot afecta si sistemul nervos.



Izolarea este necesara dupa diagnostic, insa copiii nu mai sunt contagiosi doar dupa doua zile de la inceperea tratamentului, care consta in antitoxina difterica si antibiotice (penicilina, eritromicina etc.)



Vaccinarea antidifterica, antitetanica si antipertusis (DTP) este obligatorie si protejeaza copiii impotriva acestor boli infectioase care, odata instalate, ii pot lasa pe micuti cu sechele pe viata.


Vaccinul DTP este administrat copiilor la varstele de doua, patru si sase luni, apoi inca o data, intre 15 si 18 luni, cu penultima doza inainte de inceperea scolii. Ultima vaccinare contra difteriei are loc la scoala, in jurul varstei de 11-12 ani.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre