Cand este copilul contagios?

/ / Modificat: 2017-07-10
Cand este copilul contagios?

Bolile contagioase - cele ale copilariei (varicela, boala a cincea, pojarul, oreionul, scarlatina etc.), conjunctivita, virozele respiratorii, faringita streptococica etc. - au caracteristici proprii si intervale diferite de contagiozitate in timpul sau inainte de manifestarea lor propriu-zisa. Acestea coincid cu perioada in care copilul poate transmite virusul sau bacteria si ii poate imbolnavi pe cei din jurul lui. Iata cand este copilul contagios in cazul celor mai frecvente boli ale copilariei!

Conjunctivita

Conjunctivita reprezinta inflamarea conjunctivei ochiului, adica a invelisului intern al pleoapelor si a unei parti a globului ocular. Exista mai multe tipuri de conjunctivita, in functie de factorul declansator sau cauza: infectioasa, alergica sau iritanta. Doar cea infectioasa este contagioasa.

Perioada de contagiozitate in cazul conjunctivitei infectioase incepe de la momentul aparitiei simptomelor si se termina dupa 24 de ore de la inceperea administrarii tratamentului. Pana atunci, copilul este contagios, iar persoanele care intra in contact cu lacrimile copilului sau obiectele pe care le-a atins dupa ce a dus manutele la ochi risca sa se infecteze si sa prezinte si ele, la randul lor, aceasta afectiune neplacuta.  

Raceala

Raceala este o infectie virala a tractului respirator superior si o boala contagioasa care afecteaza frecvent copiii mici. Specialistii au estimat ca un copil cu varsta cuprinsa intre 1 si 3 ani manifesta in jur de 12 raceli pe an.

Copilul este contagios pe toata durata manifestarii infectiei. Insa perioada maxima de contagiozitate, in cazul racelii, este cuprinsa intre zilele 3 si 5 de la debutul simptomatologiei, adica in intervalul in care manifestarile sunt severe.

Varicela

Varicela este o afectiune contagioasa care face parte din bolile infectioase ale copilariei. Este una dintre cele mai neplacute si severe boli ale copilariei, care pe langa pruritul excesiv si veziculele pline cu lichid care erup pe piele (si care pot lasa urme permanente daca nu sunt lasate sa treaca de la sine), este insotita si de febra, dureri de cap, stare de moleseala, simptome de raceala etc.

Copilul cu varicela este contagios din momentul eruptiei primelor vezicule pe piele si pana cand bubitele prind crusta si incep sa se usuce, adica in primele 5 zile.  

Faringita streptococica

Faringita streptococica sau streptococul in gat este o infectie contagioasa frecvent intalnita la copii. Este cauzata de bacteria cu acelasi nume - streptococ - si se manifesta prin episoade severe de febra, dureri de cap si in gat, greata, inapetenta etc.

Streptococul se raspandeste in aer si se transmite de la o persoana la alta prin tuse, stranut si prin folosirea la comun a diverselor obiecte si jucarii. Copilul este contagios inca de dinainte sa apara primele simptome. Perioada de contagiozitate dispare la 24 de ore de la inceperea administrarii tratamentului cu antibiotice.  

Rujeola (pojarul)

Rujeola este o infectie contagioasa cauzata de un virus. Mai este cunoscuta si sub numele de pojar. Pe langa eruptia cutanata specifica afectiunii, boala se manifesta cu febra pe o perioada destul de lunga, de 3-5 zile.

Febra este un indicator esential pentru identificarea perioadei de contagiozitate a bolii. Copilul incepe sa fie contagios atunci cand debuteaza febra, iar gradul de contagiozitate scade imediat dupa ce temperatura corporala atinge limite normale. Specialistii sustin ca un copil bolnav de rujeola devine necontagios din momentul in care incepe sa apara eruptia cutanata.

Pneumonia

Pneumonia este o boala cauzata de virusuri sau bacterii, ceea ce o transforma intr-o afectiune contagioasa. Cele mai frecvente tipuri de pneumonie care apar la copii sunt cele virale. Ambele tipuri de pneumonie - virala si bacteriana - se raspandesc prin intermediul stranutului si tusei. Perioada de contagiozitate difera in cazul fiecareia dintre ele.

In cazul celei virale, copilul este contagios pe toata durata manifestarii simptomelor, insa contagiozitatea maxima apare atunci cand manifestarile sunt severe, adica intre zilele 3 si 5, la fel ca in cazul racelii. Pneumonia bacteriana este contagioasa din primul moment in care apar manifestarile. Copilul devine necontagios dupa 48 de ore de la administrarea tratamentului cu antibiotice.  

Crupul laringian

Crupul este o infectie contagioasa cauzata de un virus care se prinde de peretii laringelui si determina inflamarea cailor respiratorii superioare. Principalele simptome sunt febra, respiratia dificila si tusea sonora, rugoasa.

Copilul bolnav de crup laringian este contagios pe toata durata manifestarii simptomelor, in special a tusei si febrei. Chiar daca simptomele pot fi ameliorate substantial cu ajutorul medicamentelor, ele nu scad si gradul de contagiozitate a bolii. Este important sa tii copilul izolat pana cand toate simptomele dispar.  

Boala a cincea (parvoviroza B19)

Boala a cincea este o afectiune a copilariei provocata de un virus care afecteaza celulele sistemului imunitar. Principalele simptome sunt febra si eruptia cutanata, iar o caracteristica proprie acestei infectii este aspectul palmuit (puternic imbujorat) al obrajilor.

Din pacate, boala este contagioasa inainte de aparitia simptomelor. Prevenirea raspandirii virusului este foarte greu de realizat din cauza faptului ca infectia se transmite inainte de debutul simptomatologiei. Astfel, copilul poate raspandi sau contracta virusul in orice moment, chiar si atunci cand se joaca cu persoane sau copii care sunt, in aparenta, sanatosi.

Perioada de incubatie a virusului dureaza pana la 14 zile. Se pare ca boala a cincea este contagioasa chiar si cu 5 zile inainte de debutul simptomatologic. Copilul nu mai este contagios din momentul in care incepe eruptia cutanata.

Este important sa cunosti cand si care este gradul de contagiozitate a unora dintre cele mai frecvente boli ale copilariei, pentru a sti cum sa-ti protejezi corespunzator copilul de aceste afectiuni sau sa impiedici raspandirea lor la alti membri ai familiei.  

Copilul tau a suferit de vreo boala contagioasa pana acum? Cum si cand ti-ai dat seama ca a contractat virusul sau bacteria? Spune-ne povestea ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Boli contagioase copii Boli copilarie copii Boli contagioase Boli copii

Articole recomandate

Citeste si despre