Tulburarile de spectru autist. Ghid pentru parinti: simptome si diagnostic

/ / Modificat: 2017-01-03
Tulburarile de spectru autist. Ghid pentru parinti: simptome si diagnostic

Autismul este o tulburare de tip spectru, in sensul ca afecteaza oamenii in moduri extrem de diferite. Fiecare copil diagnosticat cu o tulburare de spectru autist are abilitati si simptome unice, confruntandu-se cu provocari singulare. Documentandu-te despre diferitele forme de autism existete, iti vei intelege mai bine copilul, vei putea sa faci diferenta intre termenii folositi de specialisti si vei comunica mai usor cu medicii, profesorii si terapeutii care iti pot ajuta copilul.

Ce sunt tulburarile de spectru autist

Autismul nu este o afectiune singulara, ci un spectru de tulburari aflate in stransa legatura unele cu altele. Simptomele de baza sunt similare. In functie de forma de autism de care sufera, un copil va avea probleme mai mici sau mai mari in domeniul interactiunii sociale, empatiei, comunicarii si comportamentului adecvat unui anumit context.

Nivelul de dizabilitate si combinatia de simptome variaza enorm de la un copil la altul. Asa se explica de ce doi copii diagnosticati cu aceeasi tulburare de spectru autist par sa aiba abilitati si comportamente extrem de diferite.

Daca ai un copil care sufera de o tulburare de spectru autist, te vei lovi de termeni precum autism inalt functional, autism atipic, tulburare de spectru autist si tulburare pervaziva de dezvoltare. Diferitele terminologii iti pot provica confuzie, nu din cauza varietatii, ci pentru ca medicii, terapeutii sau alti parinti le pot utiliza intr-un mod impropriu.

Indiferent ce spun specialistii, copilul tau are nevoile unice si acel lucru este cel mai important de retinut. Nici un diagnostic nu iti va spune exact cu ce provocari se va confunta copilul tau. Din acest motiv, gasirea unui tratament care sa raspunda nevoilor lui specific este esential. Nu ai nevoie de un diagnostic pentru a incepe terapia adecvata simptomelor pe care micutul tau le manifesta.

Principalele forme de autism

Exista o confuzie generala atunci cand vine vorba despre terminologia utilizata pentru a descrie diferitele tulburari de spectru autist. Unii specialisti folosesc doar termenul de autism, pentru a evita sa aduca in discutie diferentele subtile care exista intre diferite forme ale bolii. Pana in 2013, se vorbea de cinci tulburari de spectru autist, iar diferentele dintre ele erau greu de inteles pentru parinti. Prin urmare, Asociatia Americana de Psihiatrie a propus combinarea tulburarilor pervazive de dezvoltare intr-un singur diagnostic, numit tulburare de spectru autist (TSA), odata cu lansarea unui nou manual al afectiunilor mentale. Specialistii au exclus din spectrul autist sindromul Rett si tulburarea dezintegrativa a copilariei (cunoscuta si sub numele de Sindrom Heller sau dementa infantila). Acestea din urma s-au dovedit a fi boli de natura genetica foarte rare, de sine statatoare, fara legatura cu autismul.

Pentru a evita confuzia in termeni si a veni in ajutorul parintilor, se impune descrierea fiecarei tulburari de spectru autist. Iata care sunt principalele trei tulburari de spectru autist, definite de specialistii americani:

- Tulburarea de tip autist (autismul clasic);

- Sindromul Asperger (autism inalt functional);

- Tulburarea pervaziva de dezvoltare (autism atipic).

Aceste trei forme de autism au, in mare, aceleasi simptome. Deosebirea sta in severitatea manifestarilor bolii si impactul lor asupra vietii copilului si a familiei sale. Autismul clasic este considerat cea mai severa tulburare de spectru autist, in timp ce sindromul Asperger si autism atipic reprezinta tulburari mai usoare.

Includerea celor trei forme de autism sub aceeasi umbrela vine astfel in ajutorul parintilor, pentru a-i determina sa se concentreze pe terapia si nu pe diagnostist. Daca micutul tau manifesta intarzieri in dezvoltare sau prezinta un comportament de tip autist, cere ajutorul medicului speciliast si sau al unui psiholog clinician, specializat in tratamentul tulburarilor de spectru autist. Personalul medical te va ajuta sa iti dai seama daca intr-adevar copilul tau sufera de o forma de autism si cat de severa este aceasta.

Tine minte! Simplu fapt ca baiatelul sau fetita ta manifesta comportamente de tip autism nu inseamna neaparat ca sufera de o tulburare de spectru autist. Un astfel de diagnostic se bazeaza pe prezenta unor simptome multiple care afecteaza atat capacitatea de comunicare si formare de relatii, cat si abilitatea copilului de a explora mediul inconjutoar, de a se juca si de a invata.

Specialistii grupeaza deficitele de interactiune sociala si comunicare intr-o singura categorie. Le vom prezenta separat, pentru a te ajuta sa intelegi mai bine simptomele si sa le identifici mai usor.

Probleme de atitudine si interactiune sociala

Un copil care sufera de o tulburare de tip autist poate intampina probleme, atunci cand vine vorba de interactiunea sociala de baza. Simptomele pot include urmatoarele manifestari:

1. Limbajul trupului, gesturile si expresiile faciale sunt neobisnuite sau inadecvate contextului. De exemplu, copilul evita contactul visual sau afiseaza o expresie faciala care nu este in concordanta cu cee ace afirma;

2. Este dezinteresat de comunicarea cu alte personae sau de impartasirea intereselor si rezultatelor sale cu cei din jur. De exemplu, nu iti arata ce a desenat sau se uita dupa o pasare fara sa te intrebe nimic;

3. Copilul nu doreste sa intre in contact cu altii sau sa initieze interactiuni sociale. Prefera sa stea singur, parand detasat si distant;

4. Ii este greu sa inteleaga sentimentele, reactiile si indiciile non-verbale ale celorlati;

5. Opune rezistenta atunci cand vrei sa il atingi;

6. Nu reuseste sa isi faca prieteni de aceeasi varsta sau isi gaseste foarte greu amici de-o seama cu el.

Deficite de vorbire si limbaj

Atunci cand vine vorba de vorbire si limbaj, copilul cu tulburari de spectru autist poate manifesta urmatoarele probleme:

1. Are dificutati in invatarea vorbirii dupa doi ani sau nu vorbeste deloc;

2. Se exprima pe un ton anormal sau intr-un ritm ciudat;

3. Repeta cuvinte sau fraze la nesfarsit, fara vreo intentie clara de comunicare;

4. Ii este greu sa inceapa o conversatie sau sa mentina o discutie;

5. Intimpina probleme in comunicarea propriilor nevoi sau dorinte;

6. Nu intelege intrebari sau afirmatii simple;

7. Ia tot ce ii spui adliteram. Nu are simtul umorului sau al ironiei si nu intelege sarcasmul.

Comportament cenzurat

Tulburarea de spectru autist priveaza copilul de flexibilitate, acesta devenind adesea rigid si manifestand un comportament obsesiv, cand vine vorba de activitatitatile si interesele proprii. Simptomele pot include:

1. Miscari corporale repetitive, cum ar fi batutul din palme, balansarile si invartitul in cerc;

2. Atasament obsesiv fara de obiecte neobisnuite (benzi de cauciuc, chei, intrerupatoare de lumina);

3. Preocupari dintr-o arie ingusta de interes, implicand uneori numere sau simboluri (harti, placute de inmatriculare, statistici sportive);

4. Nevoie acuta de asemanare, ordine si rutina. De exemplu, isi aranjeaza jucariile in linie sau un program rigid. Oricine schimbare a rutinei sau a mediul ambient il nelinisteste, ba chiar il face sa devina agitat;

5. Stangacie, postura anormals sau moduri ciudate de miscare;

6. Fascinatie vizavi de obiectele care se invart, bucati care se misca sau anumite parti ale jucariilor, cum ar fi rotile unei masinute;

7. Reactii exagerate sau absente la anumiti stimuli senzoriale, cum ar fi hipersensibilitatea la anumite sunete sau texte sau toleranta extrem de ridicata la durere ori temperaturi extreme.

Cum se joaca un copil cu tulburare de spectru autist

Copilul cu tulburare de spectru autist are tendinta sa fie mai putin spontani decat ceilalti. Este putin probabil ca el sa arate cu degetul o pasare sau orice alt obiect care ii capteaza atentia ori sa-si manifesta curiozitatea punand intrebari. De cele mai multe ori, va parea dezinteresat sau se va comporta ca si cand nu ar sti ce se intampla in jurul lui.

Maniera in care se joaca este si ea diferita. Copilul poate avea probleme cu jocul functional, sau cu folosirea jucariilor care au o anumita utilizare sau utilitate, cum ar fi uneltele de jucarie sau seturile de gatit. Folosirea jucariilor intr-un mod creativ este departe de a fi punctul lui forte. Totodata, va evita sa-i imite pe altii ori sa se angajeze in jocuri de grup, in care se pune accent pe colaborare.

Alte semne si simptome ale tulburarii de spectru autist

Copiii cu tulburari de spectru autist pot prezenta si alte probleme, atipice:

Probleme senzoriale – Multi copii afectati de o forma sau alta de autism fie au reactii exagerate la anumiti stimuli, fie nu reactioneaza deloc la ei. Uneori, ei pot ignora un adult care le vorbeste, pana in punctul in care par surzi. Alteori, pot fi deranjati si de cel mai mic zgomot. Zgomotele bruste cum ar fi sunatul telefonului pot fi percepute drept suparatoare. In acest caz, copiii cu tulburari de spectru autist fie isi acopera urechil, fie incep sa scoata sunete repetate, pentru a acoperi zgomotul care ii deranjeaza. O alta tendinta este sensibilitatea exagerata la atingere sau la anumite materiale. Ei se pot piti la o simpla bataie cu palma pe spate, in scop de lauda sau pot simti ca anumite materiale si le lipesc de piele.

Dificultati emotionale – Copii cu tulburari de spectru autist pot avea dificultati in gestionarea emotiilor si exprimarea acestora intr-un mod corespunzator. De exemplu, copilul tau poate incepe sa strige, sa tipe sau sa rada isteric, fara niciun motiv apparent. Daca este stresat, poate manifesta un comportament perturbator sau chiar agresiv: sparge obiecte, ii loveste pe ceilalti sau se isi provoaca singur rani. Speciliastii au remarcat ca un copil care sufera de o astfel de tulburare poate incapabil de constientizarea unui pericol real, cum ar fi o masina in miscare sau posibilitatea de a cadea de la inaltime. Pe de alte parte, acelasi copil poate fi ingrozit de obiecte inofensive cum ar fi un animal de plus.

Abilitati cognitive scazute – Tulburarea de spectru autist poate afecta pe oricine, indiferent de nivelul sau de inteligenta. In ciuda acestui fapt, chiar si copiii cu un nivel de inteligenta mediu sau ridicat manifesta abilitati cognitive incomplet dezvoltate. Ei pot executa fara probleme sarcini care implica memoria imediata sau aptitudinile vizuale, in timp ce sarcinile care fac apel la gandirea simbolica sau abstracta le dau mari batai de cap. Pe de alta parte, aptitudinile de comunicare verbala sunt mai reduse decat cele de comunicare nonverbala.

Aptitudini iesite din comun

Conform statisticilor, aproximativ 10% dintre persoanele diagnosticate cu o tulburare de spectru autist prezinta aptitudini speciale, academice, cum ar fi abilitatea de a face calcule matematice complexe cu o rapiditate uimitoare, talente artistice sau muzicale iesite din comun sau o memorie de elefant.

De exemplu, un copil savant cu autism poate fi capabil sa multiplice un numar mare in gand, sa cante un concert de pian dupa ce l-a ascultat o singura data sau sa memoreze rapid o harta complexa.

Tratarea simptomelor, mai importanta decat diagnosticul in sine!

In general, diagnosticul oficial de tulburare de spectru autist este pus la 2-3 ani dupa aparitia primelor simptome. Multi specialisti se feresc sa “eticheteze” copilul, iniante de a fi 100% siguri ca sufera de o forma de autism. In alte cazuri, diagnosticul este amanat fie pentru ca medicului nu ia in serios preocuparile parintilor, fie pentru ca familie nu se adreseaza la timp unui specialist.

Daca iti faci griji pentru copilul tau care manifesta comportamente de tip autist, cere ajutorul unui medic cu experienta, insa nu astepta diagnosticul pentru a incepe terapia pshihologica. Cu cat se intrvine mai devreme, cu atat cresc sansele ca baietelul sau fetita ta sa-si depaseasca intârzierile de dezvoltare.

Asa ca evalueaza atent optiunile de tratament si incearca sa nu iti faci prea multe griji, cat timp astepti un diagnostic definitiv. Etichetarea problemei copilul este mult mai putin importanta decat tratarea simptomelor.

Diagnosticarea tulburarii de spectru autist (TSA)

Pentru a determina daca copilul tau are intr-adevar TSA sau o alta tulburare de dezvoltare, specialistii trebuie sa observe atent modul in care cel mic interactioneaza cu ceilalti, comunica si se comporta. Diagnosticul este bazat pe patern-uri de comportament relevante.

Daca suspectezi ca baietelul sau fetita ta poate suferi de o forma de autism, iar screeningul de dezvoltare confrima riscul, adreseaza-te medicului de families au pediatrului sic ere-I sa te indrume catre un specialist in autism, pentru o evaluare completa. Avand in vedere faptul ca diagnoticarea tulburarilor de spectru autist reprezinta o procedura complicata, este essential sa ceri sfatul expertilor, care au training si experienta in acest domeniu extrem de specializat.

Printre specialistii pe care ii poti consulta se numara:

1. psihologul de copii;

2. psihiatrul specializat in tulburari de dezvoltare la copii;

3. specialistul in patologia vorbirii;

4. pediatrul specializat in probleme de dezvoltare;

5. pediatrul neurolog;

6. audiologii;

7. expertii in fizioterapie;

8. profesorii specializati in educarea copiilor cu nevoi speciale.

Diagnosticarea tulburarii de spectru autist este un proces indelungat. Nu exista un singur test medical care sa permita un diagnostic definitive. Prin urmare, va fi nevoie de evaluari si teste multiple instead, pentru a determina cu exactitate problema de care sufera copilul si tipul de terapie adecvata nevoilor sale.

Cum se evalueaza tulburarea de spectru autist

Intervievarea parintilor – In aceasta faza a procesului de diagnostic, ti se vor cere informatii de background despre istoria medicala a copilului tau si despre modul in care s-a dezvoltat si comportat. Daca ai tinut un jurnal pana atunci, ai luat notite sau ai retinut lucruri care te ingrijoreaza, impartaseste aceasta informatie. Medicul va avea nevoie sa stie si ce istorie medicala are familia ta.

Examinarea medicala – Include o examinare fizica generala, consult neurologic, teste de laborator si teste genetice. Scopul acestor analize este sa se determine cauza problemelor de dezvoltare ale copilului si identificarea conditiilor coexistente.

Testele auditive – Problemele de auz pot determina intarzieri de dezvoltare a limbajului si ale aptitudinilor sociale, prin urmare trebuie excluse inainte de diagnosticarea unei tulburari de spectru autist. Copilul tau va fi supus unui test auditiv clasic, in scopul identificarii oricarei deficiente de auz sau sensibilitati exagerate la anumite sunete.

Observarea – Specialistul in probleme de dezvoltare va urmari reactiile copilului in diferite contexte, cum ar fi interactiunea cu alti oameni sau modul in care se joaca, pentru a identifica orice comportament neobisnuit, asociat cu tulburarea de spectru autist.

Testarea pentru plumb – Intoxicatia cu plumb poate cauza simptome din sfera autismului, de unde si recomandarea ca toti copiii care prezinta intarzieri in dezvoltare sa fie testati pentru acest tip de intoxicatie.

In functie de severitatea simptomelor, procedura de diagnosticare poate include testarea vorbirii si, testarea inteligentei, precum si testarea abilitatilor sociale, senzoriale si motorii. Aceste analize sunt de folos nu numai in diagnosticarea autismului, ci si in incercare de a determina ce tip de tratament se potriveste cel mai bine copilului tau:

Evalurea vorbirii si a limbajului – Un specialist patologia vorbirii si a limbajului va evalua abilitatile de vorbire si de comunicare ale copilului, pentru a determina daca exista semne de autism sau alti indicatori de deficienta lingvistica, specifici unei anumite tulburari.

Testarea cognitiva – Copilul tau poate fi supus unui test de inteligenta standardizat sau unei evaluari cognitive informale.

Evaluarea functionarii in situatii care necesita adaptare - Copilul poate fi evaluat si pentru abilitatea sa de a functiona, de a rezolva probleme si de a se adapta in situatii din viata reala. Acest lucru poate include teste de aptitudini sociale, non-verbale si verbale, precum si capacitatea de a efectua sarcini de zi cu zi, cum ar fi imbracatul sau mancatul de unul singur.

Evaluarea senzoriala si motorie – Disfunctia de integrare senzoriala apare de multe ori in corelatie cu autismul, care poate fi chiar confudat cu aceasta. Prin urmare, un fizioterapeut va evalua functii motorii ale copilului, precum si abilitatile sale de perceptie si integrare senzoriala.

Tu ce stii despre aceasta boala? Ai situatii in familie, in care copilul a fost sau este suspectat de o forma de autism?

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Autism copii Tulburare de spectru autist

Articole recomandate

Citeste si despre