Urmareste-ne:
Get Adobe Flash player

Integrarea copilului autist in scoala. Recomandari pentru parinti

17 Aprilie 2014

 • Alege o scoala de masa care este deschisa integrarii copiilor cu autism. Este foarte important ca pedagogii sa creada in ei si in sansele lor.
 • Alege o scoala sau o clasa care sa se potriveasca nevoilor si abilitatilor copilului.

integrare-scoala-autism

 • Cunoaste inainte, cat mai bine, scoala, echipa didactica, viitorul invatator al copilului si vino in intampinarea nevoilor lor de informare despre autism si metode de lucru cu copiii cu autism.
 • Opteaza pentru varianta de a avea un insotitor pentru copil, cel putin la inceput. Ajuta si "integrarea" insotitorului in scoala si faciliteaza buna colaborare intre el si invatator.
 • Pregateste copilul inainte de a-l integra, povestindu-i despre scoala, colegi, invatator si incearca un proces de integrare treptat.
 • Daca are probleme comportamentale, pune in aplicare un plan de estompare a acestora (altfel, ele pot deveni bariere serioase in integrarea lui scolara si sociala).
 • Fii la curent cu cerintele educationale. Majoritatea copiilor cu autism au nevoie de sprijin suplimentar pentru a-si face temele, a se dezvolta cognitiv si social si a putea sa comunice adecvat.
 • Participa la toate sedintele cu parintii si vino in intampinarea nevoii lor de a sti mai multe despre autism.
 • Imprieteneste-te cu alti parinti si sprijina-ti copilul sa lege prietenii cu alti copii din clasa. Abilitatile de socializare si sansele lui de integrare cresc daca se intalneste cu colegii si in afara scolii.
 • Identifica un mentor (invatator, profesor) care sa aiba incredere in copil, in potentialul lui si, dupa caz, in abilitatile lui speciale.
 • Fii la curent cu legislatia si cu drepturile copilului. Esti cel mai bun reprezentant al lui. In cazul unor situatii tensionate sau abuzuri, apara-i drepturile, intai pe cale amiabila si apoi prin demersuri ce respecta procedurile si legislatia in vigoare.

Materialul face parte din Brosura "Autismul – mini-ghid pentru familie", realizata prin proiectul "Si ei trebuie sa aiba o sansa!" – Program de sprijin pentru integrarea sociala si profesionala a persoanelor cu tulburari de spectru autist.

Prin intermediul acestui proiect, in tara au fost deschise 40 de centre de consiliere si asistenta gratuita pentru persoanele cu autism. Intra pe site-ul www.autism.raa.ro pentru adresele centrelor si mai multe detalii despre proiect.

Programul este desfasurat de Fundatia Romanian Angel Appeal in parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice – Directia Protectia Copilului si Asociatia de Psihoterapii Cognitive si Comportamentale din Romania, a fost demarat la 1 octombrie 2010 cu o durata de 3 ani si beneficiaza de cofinantare din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, "Investeste in oameni!".

Inghetata devine mult mai delicioasa atunci cand este facuta in casa, din ingrediente sanatoase, alese de tine. Iata cum sa faci inghetata cu banane si unt de arahide!

Citeste si despre:

COMENTARII

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA
OK

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:


Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Creeaza cont! sau Urmareste-ne pe Facebook!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul