Get Adobe Flash player

Tiroidita autoimuna

21 Iunie 2010

r> 

Termenul de tiroidita autoimuna este folosit pentru a se descrie toate starile de tiroidita autoimuna, incluzand boala Grave, tiroidita Hashimoto si diferite alte tulburari la nivel tiroidian (dumneavoastra nu precizati concret tipul de modificare diagnosticat in cazul fiicei).

Tiroidita Hashimoto este o afectiune provocata de distrugerea imuna a glandei tiroide (organismul nu mai recunoaste tesutul glandular ca fiind self = propriu; si ca atare il distruge).

Autoanticorpii tiroidieni pot fi intalniti si in alte afectiuni tiroidiene. Tiroidita Hashimoto (functia tiroidiana scazuta) si boala Grave (functia tiroidiana crescuta) sunt printre cele mai obisnuite boli autoimune endocrine.

Tiroidita autoimuna, in special tiroidita Hashimoto, este mai frecventa la persoanele cu variate boli autoimune in istoricul propriu sau cel familial.

Trasaturile generale ale bolilor autoimune endocrine sunt similare cu acelea ale bolilor autoimune in general; adica se dezvolta progresiv pana ce simptomele se recunosc clinic.

Tiroidita autoimuna se poate manifesta sub diferite forme, de la manifestari subtile ale hipotiroidismului subclinic, la guse palpabile si manifestari extratiroidiene ale bolii Grave.

In cazul in care fata dumneavoastra a dezvoltat o forma clinica asociata cu gusa de dimensiuni apreciabile se indica intr-adevar interventia chirugicala.

Articole recomandate

COMENTARII
In continuare despre ...

Prima zi acasa cu bebelusul

Aplicatii recomandate de Copilul.ro

Povesti
&
Invatam animale
&