Sindromul Mortii Subite Infantile: metode de prevenire

/ / Modificat: 2012-01-25
Sindromul Mortii Subite Infantile: metode de prevenire

Sindromul Mortii Subite Infantile reprezinta decesul inexplicabil al unui bebelus cu varsta mai mica de un an, care nu prezinta semne de boala antemortem si postmortem. Cauzele si simptomele exacte ale ocurentei dramatice nu sunt cunoscute, insa in majoritatea cazurilor moartea survine in timpul somnului.

Desi exista o serie intreaga de teorii care incearca sa identifice motivele Sindromului Mortii Subite la copii, fenomenul asteapta inca sa fie elucidat. Medicii recomanda, ca principala metoda de prevenire, supravegherea atenta a pozitiei de somn. Bebelusii trebuie sa fie culcati pe spate, sa aiba caile respiratorii libere, sa nu fie sufocati cu hainute sau piese de lenjerie si sa nu fie lasati intr-un patut aglomerat cu jucarii si perne.

Riscuri


Foto: bornangels.com

Riscurile asociate cu Sindromul Mortii Subite Infantile vizeaza atat perioada prenatala, cat si cea postnatala:

  • lipsa monitorizarii in timpul sarcinii;
  • mucegaiul (cauzeaza sangerari pulmonare);
  • expunerea la fumul de tigara;
  • temperatura prea mare sau prea mica a camerei;
  • patut intesat cu jucarii, lenjerie si perne;
  • baieteii sunt mai predispusi mortii subite decat fetitele;
  • anemia;
  • afectiuni cardiace, metabolice, infectii bacteriene etc

Prevenire

In prima instanta, este esential ca bebelusul sa poata respira normal in incapere: ventilatia corecta a camerei, pozitie de somn corespunzatoare si patut eliberat de obiecte in exces. Copilul trebuie sa fie invelit doar de la piept in jos, astfel incat sa aiba manutele libere si sa nu se poata sufoca in somn cu paturica.

Studiile in domeniu au descoperit ca rata bebelusilor alaptati de mama care inceteaza din viata inexplicabil este mult mai mica decat cea a micutilor care nu primesc lapte matern.

Pernele laterale ale patutului, cu rol protector, pot obstructiona circulatia oxigenului. De asemenea, este importanta administrarea vaccinurilor imunizatoare (ele reduc riscul decesului subit cu 50%).

Mentinerea temperaturii camerei la un nivel confortabil (aproximativ 26 grade Celsius) este importanta, intrucat bebelusii pot intra intr-un somn foarte adanc daca adorm intr-un mediu supraincalzit.

Copiii cu varsta mai mica de un an trebuie sa fie feriti in mod special de fumul toxic de tigara. Utilizarea unei suzete s-a dovedit a fi utila in reducerea riscului decesului neasteptat.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre