Roseola infantum, a sasea boala a copilariei: simptome, complicatii, tratament

/ / Modificat: 2023-09-26
Roseola infantum, a sasea boala a copilariei: simptome, complicatii, tratament

Roseola infantum, cunoscuta si sub denumirea de boala a sasea a copilariei sau exantemul subit, este o infectie virala, produsa de tipurile 6 si 7 ale virusului herpetic. Boala afecteaza cu precadere copiii cu varste intre 6 luni si 2 ani si se manifesta prin episoade de febra ridicata, ce dureaza cateva zile, urmate de aparitia unei eruptii cutanate.

Evolutia acestei maladii este buna, micutii pacienti recuperandu-se in totalitate. Complicatiile sunt rare, dar posibile, asa ca este bine sa te informezi din timp asupra modului de transmitere a infectiei.

Roseola infantum: cum se manifesta?

Virusurile herpetice de tip 6 si 7 apartin aceleasi familii din care face parte si virusul herpes simplex, cel care determina infectii genitale. Aceastea se multiplica in corpul uman intr-un interval de 5 pana la 15 zile. Transmiterea infectiei se face cu usurinta, prin stranut, tuse, dar si prin intermediul obiectelor contaminate.

Simptomele bolii Roseola infantum

Roseola infantum debuteaza brusc, cu febra mare, de cele mai multe ori fara alte simptome. Unii copii acuza o stare de agitatie, de iritabilitate sau de inapetenta. Febra mare poate duce la aparitia convulsiilor febrile, in special la sugari.

A doua etapa de manifestare a bolii Roseola infantum, denumita de catre medici si "perioada de stare", este caracterizata prin prezenta urmatoarelor simptome:

- febra persistenta, pana la 7 zile;
- apatie, somnolenta;
- adenopatie cervicala sau occipitala, caracterizata prin cresterea in volum a ganglionilor din zona cefei, precum si a celor de sub barbie si de pe partile laterale ale gatului;
- scaderea poftei de mancare;
- amigdale marite de volum, congestionate;
- secretii nazale apoase (rinoree);
- ochi rosii, senzatie de nisip in ochi sau mancarime, secretii la nivelul ochiului;
- dureri abdominale, greturi, varsaturi sau scaune diareice.

In a treia etapa de evolutie si ultima, apare rash-ul sau eruptia cutanata specifica, lipsita de mancarime. Aceasta debuteaza, de regula, dupa 3-4 zile de la aparitia febrei si se manifesta sub forma unor mici pete de culoare roz (macule), usor iesite in relief.

Petele sunt localizate mai ales la nivelul fetei si gatului, in partea superioara a toracelui, precum si la nivelul membrelor superioare si inferioare. Un semn caracteristic este ca daca apesi petele cu degetul, ele vor disparea pentru a reaparea dupa indepartarea degetului.

Cum se stabileste diagnosticul?

Fiindca Roseola infantum se manifesta initial doar prin febra, multi pediatrii nu reusesc sa stabileasca diagnosticul corect decat dupa aparitia eruptiei cutanate. In caz de suspiciune de infectie cu virsului herpetic, medicul specialist poate comanda anumite analize de laborator, pentru confirmarea diagnosticului de Roseola infantum:

- Hemoleucograma va arata o crestere a numarului numarului de limfocite, globule albe ce indica prezenta unei infectii virale;

- Se remarca absenta cresterii reactantilor de faza acuta (in special a proteinei C reactive);

- Sunt detectati anticorpi de tip anti HHV. In faza acuta a bolii, in sange apar initial anticorpii de tip IgM. Ulterior, se remarca prezenta anticorpilor IgG, care persista toata viata si care semnifica trecerea prin infectie.

Cum evolueaza Roseola infantum si ce complicatii pot sa apara?

Majoritatea copiilor depasesc cu bine infectia cu virusului herpetic uman, tipul 6 sau 7. Febra cedeaza de la sine, odata cu aparitia eruptiei cutanate. Fiind vorba despre o infectie virala, aceasta nu presupune niciun fel de tratament cu antibiotice. Singurele medicamente care pot fi administrate sunt cele cu efect antitermic (de scadere a febrei).

In cazuri foarte rare, in cazul Roseola infantum pot aparea urmatoarele complicatii:

- convulsiile febrile;
- varsaturi si diaree urmate de deshidratare;
- suprainfectie bacteriana, tratabila cu antibiotice;
- o encefalita (inflamarea creierului);
- purpura trombocitopenica imuna (o eruptie cutanata, caracterizata prin mici bubite rosii, raspandite pe tot corpul, dar mai ales la nivelul picioarelor).

Cum trebuie tratati copiii cu Roseola infantum?

Copiii diagnosticati cu Roseola infantum au nevoie sa fie izolati de comunitate, in cazul in care frecventeaza cresa sau gradinita. Repausul la domiciliu si hidratarea corespunzatoare sunt esentiale.

Febra poate fi scazuta cu paracetamol, sub forma de siropuri sau supozitoare, sau cu ibuprofen. Dozajul si intervalul de administrare trebuie stabilit de medic, in functie de varsta si greutatea copilului. Pentru a spori confortul celui mic, aeriseste camera si incearca sa mentii o temperatuta constanta, de 18-19 grade Celsius.

Nu infofoli copilul, acoperindu-l cu paturi, imbracandu-l gros sau punandu-i caciulita in cap, deoarece ii poti agrava febra. Nici frectiile cu alcool medicinal nu sunt recomandate, deoarece exista riscul absobtiei la nivelul pielii sau inhalarii vaporilor de alcool. Poti, in schimb, sa ii faci o baita cu apa calduta (la 36 - 37 de grade Celsius) sau o baie racita progresiv. La fel de bune sunt compresele cu apa "calaie", nu foarte rece, aplicate pe frunte sau la nivelul talpilor, ori impachetarile intr-un prosop ud.

Este foarte important sa tii legatura cu medicul pe toata durata episoadelor febrile. Iata cateva sfaturi de urmat, in cazul in care cel mic prezinta simptome caracteristice bolii Roseola infantum:

- Administreaza picaturi in nasuc cu ser fiziologic la primul semn de afectare respiratorie;

- Aspira-i secretiile nazale inainte de masa si de ora de culcare, pentru a-i usura respiratia;

- In cazul in care varsa sau are diaree, consulta-te cu medicul asupra regimului igieno-dietetic pe care trebuie sa il urmeze copilul si asupra administrarii unor sarurile de rehidratare. Aceasta sunt echivalentul perfuziilor, atat ca se administreaza pe cale orala. Se gasesc la orice farmacie, fie sub forma de pliculete cu praf instant, fie sub forma unor sucuri cu adaos de morcovi, orez sau mar.

Nu este nevoie sa aplici pe pielea copilului niciun fel de unguent pe baza de antibiotic. Eruptia cutanata evolueaza fara complicatii si fara mancarime. Prin urmare, nu exista niciun risc de suprainfectare a bubitelor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bolile copilariei Simptome boli copii

Articole recomandate

Citeste si despre