5 sfaturi pentru prevenirea obezitatii la copii

/ / Modificat: 2013-07-10
5 sfaturi pentru prevenirea obezitatii la copii

Obezitatea la copii pare sa fie un fenomen din ce in ce mai greu de controlat de catre parinti, intr-o epoca in care fast-food-ul si alimentele de tip junk-food iau din ce in ce mai mare amploare in alimentatia pentru cei mici. In afara alimentelor nocive care se afla la tot pasul, pasiunea pe care cei mici o au parca "innascuta" pentru dulciuri si sucuri nu te ajuta deloc sa tii copilul departe de riscul obezitatii.

In ciuda obstacolelor care se incapataneaza sa iti iasa in calea protejarii prichindelului de obezitate, exista solutii simple si la indemana prin care poti "taia raul din radacina" si dezvolta obiceiuri sanatoase in alimentatia copilului.  

Monitorizeaza constant greutatea copilului

Urmarind constant greutatea copilului, vei reusi sa ii ajustezi corespunzator si portiile sau aportul alimentar zilnic, astfel incat sa te asiguri ca are intotdeauna o greutate normala pentru varsta lui. Monitorizarea greutatii copilului te ajuta sa iei la timp masuri in cazul in care acul cantarului depaseste valoarea considerata normala pentru varsta lui. In acest fel, copilul nu va cadea niciodata in capcana supraponderalitatii sau obezitatii, deoarece nu vei permite ca situatia sa se agraveze.  

Deschide-i apetitul pentru legume si fructe de mic

Fructele si legumele sunt alimentele care reusesc nu doar sa tina in frau greutatea copilului, dar ii ofera si substantele nutritive esentiale pentru a fi sanatos si energic in fiecare zi. Cu toate acestea, majoritatea prichindeilor stramba din nas la gustul acestor alimente. Specialistii sunt insa de parere ca daca fructele si legumele sunt introduse de devreme in alimentatia copilului, inca de la varsta de bebelusi, cand incepe diversificarea alimentatiei, s-ar putea sa previi mai usor mofturile alimentare de la varsta prescolara sau de mai tarziu.  

Incurajeaza copilul sa faca cat mai multa miscare fizica

Obezitatea nu apare doar pentru ca micutul are o alimentatie defectuoasa sau ca mananca in exces, ci si din cauza sedentarismului sau a lipsei de miscare fizica. Sportul este o metoda foarte utila prin care tii la distanta kilogramele in plus de greutatea copilului. Este important sa stimulezi copilul sa fie cat mai activ, prin incurajarea activitatilor fizice preferate in programul lui, astfel incat sa il tii departe de televizor, calculator si alte activitati specifice de sedentarism.

Asigura-te ca doarme suficient

Lipsa somnului a fost asociata cu obezitatea, din cauza faptului ca diminueaza secretia hormonului leptina in organism, care determina senzatia de satietate, si o creste pe cea a hormonului grelina, responsabila pentru senzatia de foame si de "stomac" gol. Este important sa te asiguri ca prichindelul se culca intotdeauna la timp si ca doarme in jur de 8-10 ore pe noapte.

Fii un model pentru copil

Nu in ultimul rand, asigura-te ca familia ta are obiceiuri alimentare sanatoase. Tot ceea ce faci sau mananci este sursa de inspiratie pentru copil. La varste mici, copilul imita tot ce fac persoanele din jurul lui si poti profita de acest lucru. Daca aveti un stil de viata sanatos, caracterizat printr-o alimentatie sanatoasa si un nivel de activitate crescut, atunci vei fi o influenta pozitiva pentru copil, care va avea tendinta de a adopta aceleasi obiceiuri ca ale tale.

Mai stii si alte trucuri prin care sa previi obezitatea la copilul tau? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Prevenire obezitate copii Obezitate copii Greutate copii Alimentatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre