Pitiriazis versicolor la copii

/ / Modificat: 2012-10-16
Pitiriazis versicolor la copii

Pitiriazisul versicolor este o infectie fungica a pielii, care se localizeaza in general pe spate si umeri, dar care isi poate face aparitia si in alte zone ale corpului, precum brate, torace, fata etc. Boala apare sub forma unei eruptii maculare si a unor pete de culoare rozalie, maronie sau albicioasa. Este o afectiune care apare frecvent inainte de adolescenta la copii. Iata cum recunosti pitiriazisul versicolor, care sunt cauzele si tratamentul adecvat pentru copii!

Cauzele pitiriazisului versicolor la copii

Pitiriazisul versicolor este o infectie cauzata de ciuperci din familia Malassezia. Acestea fac parte din flora normala a pielii, insa in cazul in care exista un mediu de dezvoltare propice, care determina inmultirea lor, exista riscul aparitiei diverselor afectiuni ale pielii.

Ciuperca incepe sa se dezvolte in corpul copilului pe fondul unei transpiratii excesive si a umiditatii crescute. Acestia sunt principalii factori care determina aparitia bolii. Pe langa acestia, boala Cushing si imunodepresia sunt alti factori favorizanti.

Simptomele pitiriazisului versicolor la copii

Principalul simptom al afectiunii il reprezinta aparitia unor pete albe, rozalii sau maronii pe diverse zone ale pielii, in special pe umeri si spate. Simptomele pot aparea si pe trunchi, partea superioara a bratelor, dar foarte rar pe fata.

In foarte putine cazuri, aceste mici eruptii sau pete mananca sau dor. Culoarea lor se accentueaza in conditii de umiditate crescuta si caldura excesiva (in special vara) sau daca cel mic urmeaza tratamente cu steroizi ori daca are un sistem imunitar foarte slabit.

Din pacate, simptomele seamana foarte tare cu ale altor afectiuni, vizita la pediatru fiind obligatorie pentru punerea unui diagnostic corect.

Tratamentul pitiriazisului versicolor la copii

Tratamentul acestei afectiuni nu este complicat si nici invaziv. Dupa diagnosticarea corecta a bolii, medicul ii va prescrie copilului o reteta cu sampon antimatreata, cu care va trebui sa se spele nu doar pe cap, ci si pe zonele afectate de eruptii si pete.

Copilul se da cu sampon pe partile afectate si nu se clateste imediat. Pentru a fi mai eficient, se lasa peste noapte si se spala dimineata. Tratamentul ar putea dura mai multe zile, potrivit indicatiilor medicului.

Pitiriazisul versicolor este o afectiune recurenta. Acest lucru inseamna ca mai poate aparea de-a lungul timpului si ca, uneori, necesita chiar tratamente aditionale samponului. Medicul ar putea prescrie si anumite creme topice sau medicamente antifungice.

Revenirea la culoarea initiala a pielii poate sa dureze mai mult timp dupa terminarea tratamentului.

Pentru prevenirea reaparitiei afectiunii, se recomanda aplicarea samponului pe zonele care au fost afectate, o data pe luna. Chiar daca infectia nu mai este activa, aplicarea samponului are efect profilactic.

Copilul tau a suferit de pitiriazis versicolor? Ce sfaturi de ingrijire si tratament mai cunosti? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Boli piele copii

Articole recomandate

Citeste si despre