Muscaturile de san la alaptare. Ce e de facut?

/ / Modificat: 2009-12-08
Muscaturile de san la alaptare. Ce e de facut?





 

Instinctul copiilor de a cunoaste lumea prin introducerea oricarui lucru in gura face ca, de cele mai multe ori, atunci cand vine momentul in care dintisorii incep sa iasa, bebelusii sa dezvolte obiceiul de a musca tot ce prind.

Daca te musca de san in timpul alaptarii, asta nu inseamna ca trebuie sa te enervezi, ci sa intelegi ca bebelusul doar simte nevoia de a roade, la fel cum se intampla si cand baga jucariile in gura si le molfaie.

 Cand musca bebelusul sanul?

Instinctul de a musca apare din mai multe motive si depinde de varsta bebelusului:

• Muscatul la sfarsitul alaptarii. De multe ori, dupa ce s-a saturat, bebelusul musca sanul pentru ca se plictiseste. Daca aceasta incepe sa devina o problema, fii atenta la bebelus si indeparteaza-l de la san inca din momentul cand crezi ca s-a saturat, inainte sa apuce sa muste.

• Cand ii cresc dintii. Muscatul poate fi provocat de cresterea dintilor. Iritarea gingiilor face ca cel mic sa simta nevoia de a strange. Cel mai bun remediu si pentru bebelus si pentru tine (pentru a scapa de muscaturile lui) este sa-i cumperi o jucarie special conceputa pentru momentul cresterii dintilor. Cele cu efect racoritor vor da cu siguranta rezultatele cele mai bune.

• Muscatul la inceputul alaptarii. Daca bebelusul musca imediat ce l-ai pus la san, incearca sa-i oferi jucaria. Poate chiar nu ii este foame. Nu uita, ca de fiecare data cand il alaptezi si nu musca, sa-l feliciti.

• Muscatul pentru castigarea atentiei. Concentreaza-ti atentia asupra bebelusului atunci cand alaptezi, altfel, este foarte posibil ca el sa te faca atenta muscandu-te. Daca esti atenta la ceea ce face el iti va fi usor sa iti dai seama si cand s-a saturat sau se pregateste sa muste.

Oricare ar fi motivul, trebuie sa il dezveti cat mai repede, deoarece este dureros si neplacut pentru tine si iti pune in pericol sanatatea sanilor. Ai in vedere si ca bebelusul sa nu vada nicicum ca o persoana o musca pe alta, nici macar in joaca (de deget etc.), deoarece stii ca el se afla la varsta la care se raporteaza la adulti si ii imita.

 Daca musca sanul inseamna ca trebuie intarcat?

Daca bebelusul tau sufe corect, nu ar trebui nici macar sa-i simti dintii, chiar daca i-au crescut multi. Pentru cel mic este practic imposibil sa muste si sa fie alaptat in acelasi timp, dintii de jos fiind acoperiti de limba in timpul alaptatului.

Exista si copii care nu musca niciodata. Cum fiecare copil este diferit este foarte probabil sa fie nevoie sa incerci mai multe metode pana sa reusesti sa opresti muscaturile celui mic. Totul depinde de varsta, temperamentul si personalitatea micutului tau. Oricum ar fi, nu te opri din alaptat decat atunci cand simti si crezi tu ca este cazul. Muscaturile nu inseamna ca bebelusul a fost alaptat suficient.

 Abordarea muscaturilor de san din timpul alaptarii

De cele mai multe ori opritul alaptarii pentru cateva minunte se dovedeste a fi cea mai buna metoda de a dezvata copilul de muscat. El va intelege astfel ca alaptatul si muscatul nu pot fi facute impreuna. De fiecare data cand te musca, insoteste indepartarea lui de la san de cuvinte: un ton hotarat care-i spune ca daca musca nu mai primeste lapte.

Incearca sa nu tipi atunci cand bebelusul iti musca sanul. Mai ales daca este prima data, este clar ca te va lua prin surprindere si muscatura este dureroasa, dar o astfel de reactie din partea ta poate face mai mult rau: bebelusul poate deveni incantat de reactia ta si poate ajunge sa muste doar ca sa vada daca reactionezi la fel. Pe de alta parte, poate exista si reactia inversa cand micutul se sperie si refuza sa mai fie alaptat.

Problemele mai mari apar in momentul in care cel mic musca si nu da drumul. Majoritatea copiilor musca, dar deschid gura in secunda urmatoare. Daca acest lucru nu se intampla, poti incerca sa bagi degetul intre gingiile lui si sa incerci sa-l indepartezi. Daca nici asta nu merge si deja a strans prea tare, apropie-l de sanul tau astfel incat respiratia sa-i fie ceva mai dificila. Va fi nevoit sa deschida gura pentru a respira corect. Alte mame obisnuiesc sa stranga usor nasul bebelusului cu acelasi scop.

 Sanatatea sanilor

Muscaturile dese ale sanilor pot provoca infectii, asa ca lasa sanii sa se vindece pana la urmatoarea alaptare. Dupa fiecare alaptare, este bine sa-ti lasi sanii neacoperiti cateva minute. Astfel ei se vor putea usca in mod natural.

Laptele matern are minunate calitati vindecatoare, asa ca poti incerca sa-ti masezi mamelonul cu cateva picaturi din propriul lapte.

 Parerile specialistilor

Asociata cu lezarea tisulara, infectia sau ambele este mastita. Una din cinci femei care alapteaza vor suferi de mastita in timpul primelor 6 luni de viata ale copilului.

Mastita este cauzata de un flux scazut al laptelui, insa poate porni si de la o leziune a sanului, cum este muscatura.

Cand incepe lactatia, laptele invadeaza tesutul mamar inconjurator care se inflameaza si predispune la infectia, care se dezvolta cand mamelonul devine crapat si iritat (de obicei, din cauza unei tehnici de alaptare improprii), permitand patrunderea bacteriilor.

Medicul poate diagnostica mastita pe baza simptomelor si a examinarii fizice. Daca infectia aparuta nu raspunde la tratament, culturile din laptele mamei pot ajuta la identificarea tipului de bacterie care cauzeaza infectia.

Sursa SfatulMedicului.ro.

 Ce spun mamicile despre muscaturile de san

Majoritatea mamicilor au avut parte de muscaturi de san in timpul alaptarii atunci cand bebelusilor incepeau sa le creasca dintii.

Unele dintre ele insa, nu mai suporta muscaturile bebelusului, care are cam un an si patru luni si care nu poate fi intarcat. E greu sa il auzi plangand dupa san, dar si cand te gandesti ca iar iti va rani mamelonul, mai bine iei masuri.

O mamica ce isi alapteaza fetita in varsta de un an si patru luni are necazuri cu aceasta, care o musca pe mama foarte rau de maini, de picioare, de orice parte a corupului care o apuca. Insa a inteles ca sanul nu are voie sa-l muste.

Alte mamici in schimb, nu au aut niciodata probleme cu muscatul. Prima data cand bebelusul a incercat (mai mic fiind), mamica i-a spus ca nu este voie si nu s-a mai intamplat niciodata.

O mamica povestese de fetita ei, cum seara suge lapte cu pofta, cu conditia sa fie somnoroasa, altfel vrea sa se joace si musca, iar mamica se enerveaza foarte tare. Pentru ca dimineata fetita are din nou chef de joaca, iar cand e pusa la san tipa si se zbate, mamica se enerveaza din nou si in final ii pregateste cereale cu lapte de vaca, renuntand la alaptat si suplimentand aportul de calciu in alimentatie, insa nu recomanda ca alte mamici sa ii urmeze exemplul.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre