Medicamentele si alimentatia

/ / Modificat: 2012-12-07
Medicamentele si alimentatia

Evita combinatiile periculoase pentru cel mic!

Eficienta unui medicament depinde, printre multi alti factori, de momentul administrarii, respectarea dozei, dar si de efectele pe care un anumit aliment le poate avea asupra tratamentului. Pentru a nu administra un tratament gresit este important ca parintele sa ia legatura cu medicul pediatru.

"Medicamentele nu sunt bomboane, dupa cum afirma si campania initiata de ARPIM. Medicamentele au un rol terapeutic si, pentru a fi cat mai eficiente si a avea cat mai putine efecte adverse, este important ca ele sa fie administrate sub atenta supraveghere a unui medic. Pot exista combinatii periculoase intre diferite categorii de medicamente, dar ºi intre medicamente si alimente, caz in care consecintele pot fi mult mai grave pentru cei mici decat pentru adulti", a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

Administrarea medicamentelor inainte sau in timpul mesei

"Unele dintre greselile frecvente pe care le fac parintii, mai ales aceia care dau medicamente copiilor fara sfatul medicului, constau in administrarea incorecta a acestora. Unele medicamente trebuie administrate dupa masa, altele in timpul mesei. Este necesar ca parintii sa stie si sa respecte aceste indicatii pentru ca medicamentul sa fie eficient si sigur pentru cel mic. Spre exemplu, medicamentele antiinflamatoare se administreza in timpul mesei pentru a reduce frecventa aparitiei durerilor de stomac. Pe de alta parte, unele dintre antitermice, precum paracetamolul, se administreaza cu 30 de minute inainte de masa pentru ca altfel, alimentele din stomac pot impiedica trecerea medicamentului in sange. Parintii nu cunosc toate aceste detalii si de aceea este bine ca ei sa apeleze la sfatul specialistului, sa se documenteze corect inaintea inceperii unui tratament", a declarat dr. Evelina Moraru, medic primar pediatru Spitalul de Urgenta Sf. Maria Iasi.

O alta precautie este cea legata de modul de administrare a medicamentelor necesare pentru tratamentul bolii de reflux gastro-esofagian sau gastrita. Acesta trebuie administrat pe stomacul gol, dimineata, pentru a avea timp sa scada aciditatea inainte de a introduce in stomac alimentele. In caz contrar medicamentul nu-si face efectul.

Laptele si sucul de grapefruit - contraindicate in cazul multor medicamente

"Laptele sau iaurtul diminueaza efectul multor medicamente, in special al celor care contin antibiotice. Copilul care se afla sub tratament nu ar trebui sa bea lapte inainte de administrarea medicamentului si nici jumatate de ora dupa. Exista riscul ca eficienta medicamentului sa scada foarte mult si astfel afectiunea sa avanseze.

Sucul de grapefruit este de asemenea periculos pentru ca incetineste procesul de metabolizare corecta a medicamentului de catre ficat si accentueaza aparitia efectelor adverse. Sistemul de citocromi care metabolizeaza medicamentele este ocupat de substantele din sucul de grapefruit si va trece in circulatie cu mare toxicitate. Acest efect se produce daca medicamentele sunt administrate pe gura, asa incat, oricine prefera gustul acestor fructe si primeste antibiotice, anticolesterolice, antitusive si anticonvulsivante, trebuie sa-l intrerupa", a adaugat dr. Evelina Moraru.

Antibioticele si legumele bogate in fibre â combinatie periculoasa

"Dintre toate categoriile de medicamente, antibioticele sunt cele mai periculoase. In primul rand administrarea acestora fara avizul medicului si mai ales atunci cand nu sunt necesare creste rezistenta microbilor la aceste antibiotice. In al doilea rand, distrugand flora microbiana benefica, pot produce diaree, dureri, functionare incorecta a tubului digestiv. In acest caz, pregatirea unei mese cu legume bogate in fibre precum mazare, broccoli, varza va inrautati starea celui mic. Nu administrati celor mici medicamente dupa ureche, mai ales antibiotice", a adaugat dr. Moraru.

Un ultim aspect de care parintii trebuie sa tina cont este ca medicamentele se administreaza cu apa si nu cu sucuri, naturale sau carbogazoase. Este adevarat ca apa trebuie indulcita cand gustul medicamentului este extrem de amar, dar se vor utiliza cantitati mici si nici intr-un caz nu se va introduce medicamentul in intreg biberonul cu lapte sau ceai.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre