Insomnia la copii, semnul unei probleme medicale?

/ / Modificat: 2014-01-15
Insomnia la copii, semnul unei probleme medicale?

Insomnia este o tulburare care afecteaza calitatea si cantitatea somnului zilnic al copilului. Desi insomnia este cauzata frecvent la copii de anxietate, stres, oboseala sau evenimente si experiente traumatizante din punct de vedere psihologic, specialistii sustin ca aceasta tulburare a somnului poate fi si simptomul unor probleme medicale cu care se confrunta organismul micutului.

Insomnia este o tulburare de somn care afecteaza copiii in aceeasi masura in care afecteaza adultii si care se manifesta prin imposibilitatea a adormi, prin treziri nocturne frecvente si prin stare severa de somnolenta pe timpul zilei. Insomnia afecteaza nu doar somnul, ci si calitatea vietii copilului, deoarece se manifesta si prin concentrare si atentie scazute, probleme de memorie si performante scazute la scoala.

Insomnia, simptom al unor probleme medicale la copii

Desi insomnia este cauzata cel mai adesea de factori psihologici - stres, anxietate, depresie - tulburarea de somn poate fi si simptomul unei conditii medicale de care sufera copilul. Potrivit specialistilor, insomnia provocata de afectiuni medicale este destul de rara la copii. Insa tratamentul corect al tulburarii presupune depistarea cauzelor care au dus la aparitia ei.

Trebuie luate in calcul si unele dintre urmatoarele probleme de natura medicala de care pot suferi copiii:

Si tulburarile de neurodezvoltare pot sta la baza insomniei copilului. Printre cele mai frecvente tulburari de acest gen se numara:

Tratarea afectiunilor medicale care provoaca insomnia contribuie si la indepartarea simptomului, ajutand copilul sa aiba un somn linistit si odihnitor pe timpul noptii. De fiecare data cand observi ca cel mic are probleme in a adormi sau se trezeste frecvent pe parcursul noptii, vorbeste cu el si afla daca exista vreo cauza emotionala a acestei tulburari.

Uneori, copiii nu pot dormi nopti la rand inaintea unor examene, atunci cand sunt abuzati la scoala sau in alte medii, cand schimba locuinta, clasa sau scoala ori trec printr-un eveniment traumatizant: accident, deces in familie etc. In situatia in care insomnia nu este provocata de factori de natura emotionala, mergi cu el la pediatru, pentru mai multe investigatii.

Medicul va examina cu atentie copilul, iti va pune intrebari referitoare la comportamentul lui nocturn, pentru a-si da seama daca este sau nu vorba de insomnie. Apoi, va realiza testele de rutina si ii va analiza fisa medicala, pentru a vedea daca exista vreo suspiciune medicala care ar putea cauza acest simptom. Va recomanda testele si analizele necesare in vederea depistarii cauzei exacte.  

Copilul tau a avut vreodata insomnii? Cum ai stiut sa o diagnostichezi si care a fost cauza ei? Spune-ne parerile si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Insomnie copii Tulburari somn copii

Articole recomandate

Citeste si despre