Infectia urinara la copii

/ / Modificat: 2006-03-09
Infectia urinara la copii
Intrebare:

- Am o fetita de 5 ani, de aproximativ 1 an a facut o infectie urinara, am apelat la specialist si au fost administrate antibiotice. La urocultura s-au relevat prezenta Ecoli si klebsiella. Dupa tratament boala a recidivat de 2-3 ori, dupa fiecare tratament urina nu mai prezenta germenul, dar recidiva mereu. Am administrat si Urovaxon si nimic. Ce ne sfatuiti?

Raspuns:




 

Infectia urinara este o entitate morbida cu mare incidenta la copil si care, nediagnosticata si netratata corect, antreneaza repercusiuni grave asupra functiei renale.

Se defineste ca fiind contaminarea microbiana a urinei cu peste 100.000 germeni|ml de urina – determinare care se face din prima urina din zi si se numeste urocultura. Incidenta globala a infectiei urinare la copil este intre 2-6%, la aproximativ 50% dintre copiii cu infectii urinare recidivante sau cronice depistindu-se afectiuni malformative urologice.

Diagnosticul presupune parcurgerea a trei etape:

  • confirmarea paraclinica a infectiei urinare prin efectuarea uroculturii;

  • depistarea unei posibile malformatii reno-urinare associate prin investigare ecografica, urografica si cistografica;

  • stabilirea gradului de afectare a functiei renale prin analize din sange(uree, creatinina, etc. ) si prin evaluarea excretiei – urografie.

    Tratamentul indicat este igieno-dietetic (igiena locala corespunzatoare si consum crescut de lichide), simptomatic (antiinflamator, antispastic si antialgic) si etio-patogenic. Tratamentul etiologic consta in antibioterapie in functie de sensibilitatea germenului incriminat (antibiograma ), structurat in trei etape, prima cu antibioticul la care germenul este cel mai sensibil timp de 10 zile, apoi cu un antibiotic cu eliminare mare in urina (cel mai utilizat fiind biseptolul) timp de inca 10 zile si apoi 10 zile un antiseptic urinar (acid nalidixic). Vindecarea este certificata de normalizarea sedimentului urinar si negativarea uroculturilor.

    In mod practic, infectiile urinare cornice la copil, vor fi suspectate ca fiind grefate pe un fond malformativ si ca urmare acesta va fi investigat in acest sens.

    In ceea ce priveste suferinta fetitei dumneavoastra, eu va sfatuiesc sa va prezentati intr-un serviciu de pediatrie sau de chirurgie pediatrica unde sa efectuati toate investigatiile despre care v-am povestit (ecografie, urografie, cistografie, analize din sange si urina) pentru a depista cauza recidivelor infectiei urinare si pentru a urma tratamentul necesar.

    Multa sanatate,

    Dr. Dana Paduraru,

    Medic rezident in specialitatea Chirurgie Pediatrica

    Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu"

    Detalii specialist


  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Articole recomandate

    Citeste si despre