Hernia la copii

/ / Modificat: 2014-01-22
Hernia la copii

Ce reprezinta hernia?

Hernia – o mica umflatura sau protuberanta – este, de obicei, localizata in zona periombilicala. Se dezvolta intr-o zona mai slaba a muschilor ce formeaza peretele abdominal al micutului.

In perioada intrauterina, acest orificiu este destul de mare pentru a permine dezvoltarea intestinului care trece printr-o perioada in care se afla in exteriorul corpului. Pana la sfarsitul primului trimestru, ansele intestinale reintra in cavitatea abdominala si peretele muscular se inchide, lasand spatiu numai pentru cordonul ombilical.

Hernia se declanseaza atunci cand straturi de tesut, fluid sau, daca e destul de mare, chiar organe precum intestinul raman in orificiu impriedicand astfel inchiderea lui.


Sunt doua tipuri de hernie intalnite la copiii mici: hernia ombilicala si hernia inghinala. Inca un tip, dar foarte rar intalnit, care se poate dezvolta in timpul sarcinii, este hernia diafragmatica. 

Hernia ombilicala

Cand portiuni de tesut sau anse intestinale sunt impinse printr-un orificiu format in zona periombilicala cauzand o umflatura, acest fenomen poarta numele de hernie ombilicala. O poti observa imediat ce ombilicul bebelusului s-a vindecat.

Totusi, poti observa umflatura, ce poate avea un diametru de 1-5 cm, numai cand muschii abdominali ai micutului se tensioneaza, cum se intampla cand tuseste, rade sau plange. In acele momente hernia se exteriorizeaza.

Cat de frecventa este hernia ombilicala?

Unul din trei copii se nasc cu hernie ombilicala. Este mai comuna la copiii nascuti prematur si afecteaza mai des fetitele. In 10% din cazuri hernia este ereditara. 

Este posibil ca hernia sa dispara?

Chiar daca par incomfortabile pentru micut, de obicei, herniile nu produc nici un fel de durere. Cateodata pot fi impinse usor inapoi in cavitatea abdominala fara a produce decat un usor disconfort copilului. Acest tip de hernie poarta numele de “reductibila” si de obicei se rezolva de la sine cu varsta. Acest process poate dura pana la 5 ani.

Daca insa umflatura nu dispare atunci cand copilul sta relaxat si este dureroasa la palpare, atunci hernia se numeste “incapsulata” si trebuie apelat de urgenta la medic.

Cum se trateaza hernia?

Desi majoritatea herniilor ombilicale se rezolva de la sine, in unele cazuri este nevoie de operatie. Acest lucru se intampla atunci cand hernia este incapsulata, sau cand hernia cuprinde o bucata de intestine subtiri si produce un blocaj intestinal. Aceasta reprezinta o urgenta medicala!

Daca se apeleaza la operatie, atunci chirurgul face o incizie in zona herniata, continutul va fi impins inapoi in cavitatea abdominala, sau extras, daca este necesar, iar muschii abdominali vor fi suturati.

Ce reprezinta hernia inghinala?

Cand o portiune de tesut sau de organ, cum ar fi intestinul, se externalizeaza din abdomen in canalul inghinal (situat in fosa iliaca), fenomenul poarta numele de hernie inghinala. Acest tip de hernie este de obicei mai evidenta decat cea ombilicala desi se poate sa nu o observi pana in momentul in care copilul tau incepe se mearga si, de asemenea, cand plange sau tuseste.

Care este incidenta herniei inghinale?

Aproximativ unul din 20 de copii se nasc cu hernie inghinala si 30% din copiii nascuti prematur sunt afectati. Este intalnita in special la baieti. Acest lucru poate fi din cauza faptului ca, in perioada intrauterina, testiculele se dezvolta in cavitatea abdominala, pana in jurul lunii a saptea de sarcina, cand sufera un fenomen de coborare prin canalul inghinal pana in scrot.

Odata ajunse acolo, canalul se inchide in mod normal, dar, daca acest lucru nu se intampla, are loc hernia inghinala. La fete, hernia se poate produce prin patrunderea unei trompe uterine sau ovar si uneori hernia apare in zona genitala. Desi nu este cunoscut motivul, 60% din cazurile de hernie se produc pe partea dreapta a corpului, iar in 25% din cazuri pe partea stanga. In numai 15% din cazuri hernia apare pe ambele parti.

Este posibil ca hernia sa dispara?

Daca presiunea asupra herniei produce durere copilasului, adreseaza-te de urgenta medicului. Daca hernia este blocata in canalul inghinal, incarcerata, sau nu se poate impinge inapoi, ireductibila, atunci poate produce un blocaj, asa ca in majoritatea cazurilor se recurge la operatie.

Cum se trateaza?

Este nevoie de o operatie minora pentru a trata hernia, care se poate face sub anestezie generala. Odata intors acasa, copilul se va simti un pic inconfortabil la inceput, caz in care ii poti administra paracetamol. Ai grija sa fie bine hidratat si hraneste-l normal.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Hernie ombilicala Hernie ombilicala la copii Hernie ombilicala tratament Hernie ombilicala la bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre