Febra reumatica la copii

/ / Modificat: 2011-10-17
Febra reumatica la copii

Cunoscuta si sub numele de reumatism acut, febra reumatica este o boala inflamatorie ce este provocata de o infectie cu un streptococ tratata fara antiobiotice.

Febra reumatica afecteaza in principal copiii cu varsta intre 5 si 17 ani, iar primele simptome isi fac aparitia la aproximativ 20 de zile dupa infectia cu streptococ. In cele mai multe cazuri, febra reumatica se dezvolta ca o complicatie la faringita streptococica acuta.


Numarul de cazuri de febra reumatica a scazut in ultimii 40 de ani datorita raspandirii tratamentului cu antibiotice. Simptomele nu sunt insa usoare, iar cei care au suferit de febra reumatica in copilarie pot dezvolta probleme cardiace cand devin adulti.

Cauzele febrei reumatice

Febra reumatica este cauzata de grupul A de streptococi (Streptococcus puyogenes), agenti patogeni responsabili si pentru faringita sau scarlatina. Apare cel mai des in tarile slab dezvoltate, unde nu se folosesc antibiotice in tratarea faringitei.

Aceasta boala are o incidenta de 5-10 cazuri la un milion de copii. In regiunile suprapopulate, riscul poate fi mai mare. Boala este foarte rar intalnita la copii mai mici de 4 ani.

Simptome si complicatii

Simptomele febrei reumatice sunt dureroase, dar in cele mai multe cazuri nu lasa sechele permanente. Simptomele cele mai des intalnite sunt:

  • dureri articulare;
  • febra;
  • inrosirea pielii;
  • noduli subcutanati de marimea unui bob de mazare;
  • dureri toracice;
  • palpitatii;
  • insuficienta cardiaca.


Complicatiile intalnite cel mai des sunt artrita si cardita. Artrita se manifesta sub forma durerilor articulare la pana la 70% dintre copiii infectati. Articulatiile afectate cel mai des sunt gleznele, genunchii, coatele si incheietura pumnului. Cardita, inflamarea cardica, poate provoca leziuni permanente la nivelul valvelor cardiace la 2% din populatia susceptibila, ce pot dezvolta mai tarziu si alte complicatii.

Tratament

In tratamentul febrei reumatice se recomanda repausul la pat si imobilizarea, pentru a asigura odihna inimii si a articulatiilor. Perioada in care micutul este obligat sa se odihneasca in pat poate ajunge in unele cazuri si la 12 saptamani.

Chiar daca streptococul nu mai apare prezent in analiza exudatului faringian, tratamentul cu antibiotice este obligatoriu.

Tratamentul medicamentos poate include:

  • penicilina pentru tratamentul faringitei;
  • analgezice pentru durerile articulare;
  • medicamente prescrise de un specialist in cazul in care febra reumatica se complica cu o cardita grava.


Pentru a preveni recurenta febrei reumatice se pot prescrie antibiotice ce trebuie luate pe cale orala. Si in cazul unor interventii chirurgicale sau al unor tratamente dentare se recomanda prescrierea de antibiotice pentru a scadea riscul revenirii febrei reumatice. Dupa 3 ani de la primul tratament, riscul de revenire scade, insa el creste din nou odata cu trecerea timpului.

Cea mai sigura cale de a te asigura ca micutul tau nu va suferi de aceasta boala este tratamentul prompt cu antibiotice in cazul in care sufera de faringita streptococica.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Streptococ Infectie streptococica

Articole recomandate

Citeste si despre