Influenta frigului asupra astmului la copii

/ / Modificat: 2018-01-15
Influenta frigului asupra astmului la copii

Frigul din lunile reci ale anului reprezinta un factor declansator important pentru astmul de care sufera copilul tau. Inhalarea aerului rece poate determina aparitia crizelor astmatice severe si poate inrautati conditia celui mic. Iata cum influenteaza exact frigul astmul copilului si ce masuri esentiale trebuie sa iei pentru a-l proteja, dar si pentru a ameliora crizele astmatice care mai apar ocazional!

Astmul este o boala cronica a plamanilor care afecteaza respiratia copilului. Se caracterizeaza prin aparitia bronhospasmelor (contractii spasmodice ale bronhiilor) si prin ingustarea si inflamarea cailor respiratorii, dar si prin cresterea productiei de mucus. Toate aceste simptome ingreuneaza circulatia aerului prin plamani si afecteaza respiratia corecta a copilului.

Influenta frigului sau a aerului rece asupra astmului la copii

Unii factori de mediu, asa cum este si frigul sau aerul rece, pot inrautati simptomele si pot declansa crize astmatice severe. Racelile, gripele si infectiile respiratorii care apar frecvent in sezonul rece pot declansa aparitia simptomelor de astm si pot inrautati starea copilului. Intregul sistem respirator al copilului este captusit de un strat subtire de mucus, care "sta" pe cili (firisoare foarte mici si subtiri de par, dispuse asemenea unui covor).

Acestia au rolul de a capta particulele de praf si germenii care pot intra si afecta sistemul respirator si de a proteja, in acest fel, plamanii. Aerul rece inhalat in sezoanele reci altereaza stratul de mucus care protejeaza plamanii si face copilul vulnerabil la infectii. Frigul intareste mucusul (care ar trebui sa ramana fluid) si ii afecteaza capacitatea de a mai recepta particule si germeni, in drumul lor spre plamani.

Acestia ajung in caile respiratorii si din cauza ca mucusul nu este suficient de fluid, nu reuseste sa le "mature" si elimine din sistem.

O functie importanta a nasului este aceea de a asigura sanatatea respiratorie si de a proteja tesutul pulmonar delicat. Din cauza frigului, vasele mici de sange din nas incalzesc aerul inhalat, inainte de a ajunge in plamani. Aerul rece si uscat ingroasa mucusul existent in caile nazale si il face sa fie si mai abundent. Apare nasul infundat, o problema care poate declansa si inrautati simptomele astmului la copil.

In ciuda protectiei pe care nasul si stratul de mucus din sistemul respirator incearca sa o asigure plamanilor, o parte din aerul rece inhalat poate ajunge inca in acestia. In momentul in care se intampla acest lucru, plamanii reactioneaza si elibereaza histamina, o substanta care determina aparitia respiratiei suieratoare, inrautatind astfel conditia bolnavilor de astm.

Cum protejezi copilul de astm in sezonul rece?

In mod evident, nu poti tine copilul in casa in lunile reci ale anului, deci nu poti impiedica inhalarea completa a aerului rece. Totusi, cel mai eficient mod prin care poti proteja copilul de declansarea unor crize astmatice severe este acela de a-i acoperi cat mai bine gurita si nasucul atunci cand sta pe afara. Incearca sa faci acest lucru cu un fular, o esarfa sau guler inalt al unui pulover si sa incurajezi copilul sa respire in ele.

Pe cat posibil, este indicat sa reduci timpul petrecut afara al copilului astmatic, in special in perioadele cu temperaturi extrem de scazute (sub 0 grade Celsius). Crizele astmatice si simptomele acestei afectiuni nu pot fi prevenite in totalitate. Astfel, exista situatia ca, ocazional, sa te mai confrunti cu o simptomatologie severa a astmului la copil.

In astfel de cazuri, este important sa ajuti copilul sa ramana calm, sa se relaxeze si sa il inveti cateva tehnici de respiratie, astfel incat sa ameliorezi simptomatologia. In acelasi timp, administreaza-i si medicatia pe care i-a recomandat-o medicul pentru aceste crize - bronhodilatatoare (imbunatatesc rapid respiratia), antiinflamatoare (pentru prevenirea cresterii productiei de mucus si a inflamatiei cailor respiratorii) si alte remedii eficiente.

Copilul tau sufera de astm? I se inrautateste starea atunci cand sta in frig? Cum il protejezi? Spune-ne sfaturile si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Aer rece astm copii Astm copii

Articole recomandate

Citeste si despre