Dermatita de contact la bebelusi

/ / Modificat: 2017-10-01
Dermatita de contact la bebelusi

Dermatita de contact la bebelusi este o inflamatie a tegumentului cauzata de contactul cu o substanta iritanta. Dermatita de contact nu este contagioasa si nici nu are potential malign. Tegumentul este afectat in special la nivelul mainilor, talpilor si al regiunii inghinale. Dermatita de contact poate afecta ambele sexe, toate varstele, dar este mai frecventa la femei decat la barbati. 

Dermatita de contact la bebelusi reprezinta o afectiune inflamatorie a pielii. Ea apare atunci cand pielea este expusa la substante alergenice (ex: sapunuri puternice, detergenti, substante chimice). Dupa expunere pielea poate deveni uscata, rosie, cu bubite si crapata. Este una dintre cele mai intilnite tipuri de eczema, celalalt fiind dermatita atopica.

Algoritmul ingrijirii adecvate si vindecarii consta in: 

• ingrijirea adecvata;

• monitorizarea de catre un medic specialist a starii generale si a evolutiei sub tratament medicamentos.

Bebelusii sufera si mai mult din cauza acestei afectiuni pentru ca ei au oricum pielea foarte sensibila. Desi dermatita de contact nu se poate vindeca peste noapte, exista mai multe metode preventive care ajuta la protejarea pielii sensibile a bebelusului.

Cresterea cazurilor de dermatita de contact in randul bebelusilor in ultimii ani se datoreaza, potrivit expertilor, numarului mare de substante chimicale din casele noastre, prezente atat in produse de curatenie cat si in produsele cosmetice. Pe langa aceste cauze care pot fi remediate, mai exista si alergiile cauzate de praf sau polen.

Bebelusul care a avut o reactie alergica la nivelul epidermei poate prezenta pe piele iritaii, eczeme, bubite sau piele ingrosata. Pentru unii dintre bebelusi ele pot crea senzatia de mancarime, ceea ce ii poate face sa fie ceva mai agitati. Alergiile persistente si serioase trebuie tratate cu ajutorul unui medic dermatolog.

Semnele si simptomele dermatitei de contact

• prurit (mancarime);

• inrosire usoara;

• crapaturi si fisuri ale tegumentului;

• zone de culoare rosu intens, umede (in cazuri severe).

 Alergeni comuni

Printre cei mai comuni alergeni se afla detergentul de spalat rufe. In general detergentii ieftini sunt cei care cauzeaza probleme, ei avand chimicale dure care raman prinse in hainute si pot provoca mancarimi si iriatii ale pielii. Incearca sa folosesti un detergent pentru piele sensibila sau special pentru bebelusi pentru a reduce riscul de alergii. Clateste foarte bine hainutele in masina de spalat.

De asemenea, nu uita sa speli orice hainuta nou cumparata inainte de a-l imbraca pe micut cu ea. Alege intodeauna materiale naturale, ca bumbacul, si evita polyesterul pentru ca poate provoca iritatii ale pielii.

In ceea ce priveste cosmeticele pentru bebelusi, si ele pot provoca alergii la nivelul epidermei, mai ales daca micutul are dermatita. Orice produs ai alege tine minte ca el trebuie neaparat sa aiba mentiunea pe ambalaj: testat clinic sau testat dermatologic. Este de preferat sa cumperi produse cu mentiunea "pentru piele sensibila".

Produsul trebuie sa aiba si un ph echilibrat, apropiat de cel al pielii, si sa nu contina alcool. Este de preferat ca produsele sa aiba extracte naturale si sa fie in termenul de garantie. Sunt de evitat produsele cu un parfum puternic sau cu coloranti artificiali.

Daca bebelusului tau i-a aparut o eczema pe piele, in cele mai multe dintre cazuri ii va trece de la sine. Ai grija totusi de locul respectiv spalandu-l cu apa calduta, fara sapun. Nu aplica crema obisnuita peste basici pentru ca s-ar putea irita si mai tare. Poti incerca sa pulverizezi un pic de apa termala, care are proprietati de calmare (se gaseste in farmacii sub forma de spray).

Cand trebuie consultat medicul

Medicul specialist trebuie consultat si cand:

• apare febra;

• prezinta semne de infectie (tumefactie, sensibilitate, roseata, caldura) la locul iritatiei;

• tratamentul nu determina disparitia simptomelor intr-o saptamana. 

Instructiuni pentru evitarea dermatitelor de contact: 

• evitarea substantelor chimice si a materialelor ce cauzeaza eruptia cutanata;

• folosirea de uleiuri de baie in locul sapunului;

• uscarea pielii prin tamponare, mai degraba decat prin frecare;

• reducerea temperaturii apei, astfel incat sa fie calduta cand e folosita pentru baie sau cu alte scopuri;

• folosirea exclusiva a cremelor, lotiunilor si a unguentelor recomandate, precum si a medicamentelor recomandate de medic; alte produse comerciale pot agrava situatia;

• aplicarea de unguente de doua ori pe zi, mai ales dupa baie.

Dermatita de contact la bebelusi: tratament

Medicii specialisti recomanda creme, unguente sau lotiuni pentru aplicare locala. Acestea pot contine preparate cu steroizi pentru a reduce inflamatia sau lubrifianti pentru a pastra umiditatea tegumentului. 

Evolutie

Simptomele pot fi controlate prin tratament si evitarea substantei iritante. Recurenta este frecventa, astfel ca tratamentul poate fi necesar mai multi ani. 

Sfaturile medicilor

"Alergia este o reactie particulara de aparare a organismului la contactul cu o substanta straina, caracteristica anumitor persoane (despre care se spune ca au teren atopic – cum e cazul dumneavoastra).

Acest teren atopic (predispozitie pentru dezvoltarea unor alergii) se poate transmite la descendenti: frecvent copiii care au un parinte cu diverse boli alergice au tendinta de a dezvolta la randul lor diverse alergii.

Primele masuri necesare in astfel de cazuri este depistarea alergenilor care declanseaza reactiile alergice si modificarea stilului de viata, in sensul limitarii contactului cu alergenii. Dintre alergenele cele mai cunoscute sunt: praful, acarienii, fulgii, penele, parul de animale, polenul florilor, sporii de mucegaiuri, unele alimente (oua, capsuni, lapte, alune, crustacee).

Astfel daca intr-o familie exista persoane cu teren atopic se va evita accesul animalelor sau pasarilor in casa, se va inlatura cat mai des praful (covoarele, mochetele, jucariile de plus, saltelele – pot stoca praful), se va aerisi cat mai des locuinta, se vor inlatura sursele de umezeala si mucegai (in baie si bucatarie); in cazul alergiilor alimentare se vor evita acele alimente alergizante.

O alta metoda care se poate aplica in cazul alergiilor este desensibilizarea (imunoterapie specifica cu vaccinuri alergenice), care consta in administrarea unor doze mici, care se cresc treptat dintr-un anumit alergen cu scopul de a creste toleranta organismului la contactul cu acel alergen.

Insa pentru aceasta trebuie intai depistati alergenii la care se dezvolta reactiile alergice; de asemenea aceasta metoda poate fi aplicata numai daca numarul de alergeni este redus. Deoarece nu este lipsita de riscuri, putand determina reactii alergice grave, desensibilizarea este indicata numai in cazurile cu manifestari alergice severe.", spune dr. Alina Pop-Began, medic specialist ATI - Anestezie si Terapie Intensiva in cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dermatita contact bebelusi Dermatita la copii Afectiuni piele Piele bebelusi Piele sensibila bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre