Copilul care nu ia in greutate, cauze si solutii

/ / Modificat: 2017-08-17
Copilul care nu ia in greutate, cauze si solutii

Urmezi toate indicatiile medicilor, ii dai sa manance sanatos, ai integrat in meniu si gustarile, dar constati ca micutul tau nu ia in greutate sau acumuleaza foarte putin intr-un timp indelungat. Stii deja ca diminuarea apetitului in timp la copii mici este normala, dar si scaderea in greutate?

Trebuie sa iti faci griji daca copilul nu ia in greutate?

Poate ca da! Totusi, trebuie sa retii ca exista perioade din viata unui copil in care greutatea stagneaza sau este influentata de anumite evenimente din viata sa. Atunci cand sunt bolnavi de exemplu, unii copii slabesc si apoi greutatea stagneaza o perioada, dupa care recupereaza imediat kilogramele pierdute. Unele evenimente stresante din viata lui l-ar putea face sa nu se ingrase deloc sau chiar o alimentatie deficitara, din care lipsesc nutrienti esentiali.

Daca micutul tau nu a pierdut kilograme, dar ia in greutate mult mai putin decat alti copii de varsta lui, poate fi vorba doar de o capacitate de crestere mai inceata decat in cazul altora, dar normala.

Oricum ar fi, copilul mic trebuie sa ia in greutate, nicidecum sa slabeasca. Orice scadere in greutate (fara o explicatie plauzibila) trebuie semnalata pediatrului.

Cat trebuie sa ia in greutate in mod normal copiii la fiecare varsta?

Copiii au o crestere ponderala normala de cam 30 de g/zi in primele 3 luni de viata. Aceasta scade putin intre 3-6 luni la 20 de g/zi si doar la 12-15 g/zi de la 6 pana la 12 luni.

Copiii mici, intre 1-3 ani acumuleaza zilnic in jur de 8 g, in timp ce prescolarii iau in greutate doar 6 g zilnic.

Care sunt principalele cauze?

Stagnarea ponderala si lipsa acumularii in greutate pot avea foarte multe cauze:

- factori sociali;

- afectiuni ale sistemului gastrointestinal;

intoleranta la lactoza 

- infectii;

- boli metabolice;

- factori de stres.

Ce va face medicul?

Daca pediatrul descopera ca greutatea copilului nu se incadreaza in tiparele cresterii normale, va incerca sa afle de ce. El ii va face copilului un examen fizic amanuntit si ii va pune o serie de intrebari pentru a-si da seama care este problema sau care este cauza care sta la baza stagnarii greutatii lui.

El va realiza diverse teste de sange si de urina, iar daca suspecteaza ca la baza acestei problema sta o afectiune medicala va orienta investigatiile spre depistarea si tratarea respectivei afectiuni.

Pentru a afla daca micutul mananca suficient si primeste suficiente substante nutritive, medicul te va intreba care este alimentatia lui si apoi va incerca sa faca o investigatie, alaturi de un dietetician, pentru a depista daca exista vreo deficienta nutritionala. El probabil ca te va pune sa monitorizezi cantitatea de calorii ingerata a copilului timp de cateva zile.

Care este tratamentul?

Metoda prin care copilul este ajutat sa ia in greutate depinde de cauza care sta la baza stagnarii lui ponderale.

Daca nu se gasesc cauze organice care sa stea la baza acestei conditii medicale se trece la o terapie nutritionala. In cadrul acesteia copilului i se stabileste un program alimentar special bazat pe un anumit numar de calorii.

Acesta poate fi facut acasa sau la spital prin mai multe metode, in functie de abilitatea copilului de a le ingera.

- prin alimente;

- printr-un tub nazogastric;

- printr-o linie intravenoasa.

Indicatii alimentare pentru copiii care nu iau in greutate

Specialistul te poate sfatui sa ii oferi copilului o dieta bogata in calorii cu multe proteine si nutrienti esentiali. Iata cateva indicatii:

- evita produsele de tip junk-food;

- evita dulciurile si prajiturile comerciale care contin aditivi si mult zahar;

- laptele artificial pentru copiii contine cam 20 de calorii la 30 de g, de aceea medicul te poate sfatui sa maresti cantitatea de lapte zilnica;

- mentine un program alimentar stabil al copilului cu 3 mese principale si 2 gustari (bogate in calorii, dar si nutrienti).

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Greutate copii Alimentatie copii Scadere pofta mancare copii

Articole recomandate

Citeste si despre