Boala zgarieturii de pisica la copii

/ / Modificat: 2014-01-23
Boala zgarieturii de pisica la copii

 Boala zgarieturii de pisica este o infectie bacteriana care se caracterizeaza prin inflamarea ganglionilor limfatici regionali (adenopatie). Ea este cauzata de o bacterie care este inoculata in corp prin zgarietura, linsul sau muscatura unei pisici. Cele mai multe cazuri de imbolnavire apar in randul copiilor. Afla cum o recunosti!

Care este cauza bolii?

Boala este cauzata de bacteria Bartonella henselae, care traieste in saliva pisicilor. Aceasta se regaseste in multe parti ale lumii. Insa puricii sunt cei care raspandesc bacteria intre pisici (si uneori si caini), desi nu exista dovezi care sa ateste ca acestia ar putea transmite bacteria direct la oameni.

Care este perioada de incubatie si durata bolii?

In general, dureaza intre 3 si 10 zile ca pustulele sau basicutele sa apara in zona lezata dupa zgarietura sau muscatura de pisica. Ganglionii regionali incep sa se inflameze intr-o perioada cuprinsa intre 1 si 4 saptamani de la expunere.

Leziunea prin care bacteria a fost inoculata in organism se vindeca mai greu, iar nodulii inflamati isi pot reveni chiar si in 2-4 luni.

Care sunt simptomele la copii?

In general, dupa ce copilul este zgariat, lins sau muscat de o pisica care poarta bacteria, apar cateva basicute sau pustule in jurul ranii sau locului unde a fost atins de saliva pisicii. In urma muscaturii si a zgarieturii bacteria este inoculata direct in organism prin intermediul leziunii.

De asemenea, nodulii limfatici regionali se inflameaza (maresc in volum), devin sensibili la atingere si pot aparea si alte simptome ca:

  • febra;

  • dureri de cap;

  • oboseala;

  • inapetenta.

Cum se depisteaza boala si care este tratamentul?

Medicii vor pune diagnosticul pe baza simptomatologiei, dar si a istoricului copilului privind contactul recent cu o pisica. Medicul apeleaza si la teste suplimentare pentru a depista boala: teste serologice, examen histopatologic, reactia de polimenrizare in lant etc.

Boala zgarieturii de pisica este adesea autolimitanta, se poate remite de la sine. In cazuri foarte rare, ganglionii regionali devin atat de inflamati si durerosi incat medicul trebuie sa recurga la extragerea fluidului din ei cu ajutorul unei seringi. Uneori, se prescriu antibiotice pentru a trata afectiunea.

Copiii infectati cu aceasta bacterie nu trebuie sa stea izolati de restul membrilor familiei. Insa repaosul la pat este necesar. Pentru a ameliora disconfortul provocat de ganglionii inflamati poti pune copilului comprese cu apa calduta la nivel local si poti apela la medicatie ca acetaminophen sau ibuprofen.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sanatate copii

Articole recomandate

Citeste si despre