Balbaiala (balbismul), cauze posibile

/ / Modificat: 2012-10-21
Balbaiala (balbismul), cauze posibile
Intrebare:

- Locuiesc din luna martie in Germania, impreuna cu sotul si fiul meu Andrei in varsta de 5 ani. La data la care am ajuns in Germania copilul nu avea probleme de vorbire. Incepand cu data de 1 aprilie copilul a mers la gradinita si a inceput sa invete limba germana. Dupa aproximativ 2 luni a inceput sa comunice in limba germana. Din luna iunie a inceput sa se balbaie (repetarea silabelor si lipsa de fluenta a vorbirii). Aceasta problema aparea si in romana si in germana. Cand nu mergea la gradinita vorbea mai bine (in vacanta). In noiembrie tulburarea s-a agravat foarte tare si in urma unei discutii cu educatoarea am aflat ca prietenul lui care este si coleg de grupa, se balbaie si prezinta aceasta tulburare de mai multi ani. De aproximativ 2 saptamani l-am mutat pe Andrei in cealalta grupa si am remarcat o ameliorare evidenta. Totusi, Andrei mai are ezitari la alegerea cuvintelor, se mai intampla sa repete cate un cuvant si nu vorbeste tot timpul fluent (lasa impresia de vorbire sacadata). Va rog frumos sa-mi spuneti care ar putea fi cauza acestei tulburari si ce trebuie sa facem noi ca parinti? Vom merge aici la un logoped, totusi pentru noi foarte importanta este parerea unui specialist din Romania.

Raspuns:




 

Balbismul sau balbaiala este o tulburare de ritm si fluenta cu multiple cauze, unele destul de greu de descoperit. In cazul lui Andrei, se pare ca balbaiala a aparut ca urmare a situatiilor noi, in care el a fost pus.

Schimbarea domiciliului si necesitatea de a vorbi intr-o alta limba pot bulversa copilul sau pot duce la o supraincordare nervoasa si in final la balbaiala. Prezenta prietenului, care se balbaie, reprezinta o alta cauza a balbaielii, pentru ca la aceasta varsta invatarea prin imitatie este dominanta.

Poate fi o balbaiala prin imitatie si inlaturarea cauzei duce la vindecare sau poate fi rezultatul mai multor factori si atunci este necesara terapia logopedica si psihologica.

Ati facut bine ca l-ati mutat intr-o alta grupa pentru a diminua influenta colegului, insa nu trebuie sa-l presati sa vorbeasca fluent, fara poticniri, caci acest lucru se va realiza in timp.

Incercati, pentru o perioada, sa-i stabiliti un program zilnic ordonat, cu cat mai putine elemente neprevazute si evitati pe cat posibil schimbarile de domiciliu, gradinita, anturaj etc.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre