Astmul bronsic la copii

/ / Modificat: 2017-09-28
Astmul bronsic la copii

Copilasul meu respira greu. Poate avea astm?

Bineinteles ca te poate alarma o respiratie mai grea, neobisnuita, a copilului tau, insa sunt sanse sa nu fie vorba de astm, ci doar o infectie a cailor respiratorii superioare. Astmul bronsic, pe de alta parte este o inflamatie a bronhiolelor (cai respiratorii tubulare din plamani).

La copiii pana intr-un an caile respiratorii sunt destul de mici si respiratia lor se poate confunda usor cu respiratia asmatica (wheezing- respiratie grea suieratoare).

Wheezingul este obisnuit in primii ani de viata, insa daca nu persista pana mai tarziu nu pune probleme de ingrijorare.

Cauzele astmului

Astmul bronsic, mai ales in copilarie are deobicei cauza alergica la diferiti stimuli : fum de tigara, par de animale, acarieni sau polen.

Ca si in cazul altor tipuri de alergii, alergenul stimuleaza imunoglobuline E ( anticorpi IgE) sa secrete histamina si alti mediatori chimici.

Locatia tipica unde se produc aceste eliberari de substante este in cazul astmului bronsic, plamanul.

Care sunt factorii de risc in cazul astmului?

Un copil care locuieste intr-o casa de fumatori este predispus de trei ori mai mult sa aiba probleme respiratorii decat unul care nu este expus la fum de tigara. Factorul genetic este de asemenea important, crescand posibilitatea ca un copil care are unul din parinti asmatici sa dezvolte si el mai tarziu aceeasi boala. Conditiile precare sunt o cauza defavorabila in evolutia acestei boli.

Incidenta astmului bronsic

Din ce in ce mai multi copii fac astm bronsic, numarul lor crescand odata cu industrailizarea marilor orase.

Petrecem mult prea mult timp in casa, unde exista foarte multi alergeni precum acarieni sau par de animale, in loc sa optam pentru activitatile in aer liber.

Tratamentul astmului

Astmul bronsic este o boala cronica, care nu se vindeca. Cu toate acestea, poate fi controlat cu ajutorul medicametelor si prin expunerea cat mai mica la alergeni. Multi copii, cu timpul pot prezenta ameliorari semnificative chiar cu disparitia simptomatologiei.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Astm copii

Articole recomandate

Citeste si despre