Angioedemul pediatric

/ / Modificat: 2012-03-29
Angioedemul pediatric

Angioedemul este o boala similara urticariei si in cele mai multe cazuri apare asociat cu aceasta reactie alergica. In cazul angioedemului, eruptiile edematoase (umflaturile) afecteaza straturile mai profunde ale pielii si nu sunt pruriginoase sau dureroase cum sunt cele de la urticarie. Angioedemul mai este cunoscut si sub numele de edem al lui Quincke sau edem angioneurotic.

Foto: buenosairesstay.com

Care sunt cauzele angioedemului?

Angioedemul are aproximativ aceleasi cauze ca ale urticariei. Este declansat de o reactie alergica pe care o poate avea copilul la produsele cu care intra in contact. Poate fi vorba de orice fel de lucru - de la alimente, intepaturi de insecte si pana la anumite medicamente.

Peste 50% dintre copiii care sufera de urticarie risca sa dezvolte, in acelasi timp, si angioedeme. Urticaria este o reactie alergica, caracterizata prin aparitia pe piele a unor papule mici, eritematoase si insotite de senzatie de prurit.

Din punct de vedere clinic, angioedemul apare in urma activarii celulelor mastocite, care produc histamina si inflamatia in straturile profunde ale pielii. Apare vasodilatatia si cresterea permeabilitatii capilarelor din zona afectata, iar apoi edemul.

Ce tipuri de angioedem exista?

Exista doua categorii mari de angioedem: idiopatic sau indus.

Cel idiopatic poate fi ereditar sau dobandit, iar cel indus este cauzat de factori alergeni cu care copilul intra in contact.

Cum se recunoaste angioedemul?

Anagioedemul este un tip mai sever de urticarie, dar simptomele difera pana la un punct. Eruptiile edematoase (papulele) nu apar doar la suprafata pielii, ci se produc atat la nivelul dermului, cat si al celui subcutanat sau submucos.

Debutul bolii este destul de rapid, imediat dupa intrarea in contact cu obiectul care declanseaza alergia si in general se remite cam dupa 72 de ore.

Spre deosebire de edemele aparute la urticarie, zona eritematoasa care apare in cazul angioedemului nu este pruriginoasa sau dureroasa. Unii copii resimt o usoara senzatie de arsura in locurile afectate.

Exista posibilitatea sa nu apara nici macar modificari ale culorii pielii, iar in cazurile in care apar este vorba de o culoare usor rozalie, nu foarte accentuata. Umflaturile sunt bine delimitate si se pot observa cu usurinta.

Zonele cele mai afectate sunt fata (pleopele, limba), organele genitale, picioarele si mainile. Si caile respiratorii ale copilului sunt afectate si pot aparea probleme respiratorii sau modificari ale vocii.

In cazuri extrem de severe exista riscul de asfixiere, din cauza umflaturilor care blocheaza caile respiratorii. Este vorba de edemul laringeal, care poate fi fatal pentru copil. Insa pana cand aceasta complicatie apare, copiii sunt dusi la medic si primesc tratament adecvat. De aceea, cazurile in care apare sufocarea sunt destul de rare.

Manifestarile pot aparea si la nivel gastrointestinal. Copilul se poate plange de dureri intermitente, fara un motiv comun.

Cum se trateaza angioedemul la copii?

Angioedemul este o maladie care impune tratament de urgenta, din cauza riscului crescut de asfixiere. Daca pacientul se prezinta la spital cu simptome severe, injectarea de corticosteroizi cu actiune rapida este prima masura de ajutor oferita de personalul medical si este esentiala pentru salvarea vietii copilului.

In cazul in care simptomele nu se amelioreaza rapid, copilul este dus de urgenta la reanimare, unde i se administreaza doze mai mari de antihistaminice puternice.

Tratamentul depinde de tipul de angioedem de care sufera copilul. In cazul angioedemului alergic cu simptomatologie moderata, medicii apeleaza la epinefrina pentru a stopa evolutia reactiei alergice.

In situatia in care angioedemul este ereditar, administrarea adrenalinei, antihistaminicelor sau corticosteroizilor este inutila. Accesele de angioedem mostenit genetic sunt tratate cu concentrat de C1 - inhibator esteraza, C1 - inhibator recombinat sau blocanti ai receptorilor de bradikinina.

In situatia in care un copil sufera de angioedem ereditar, medicii recomanda administrarea de antifibrinolitici (acid tranexamic) cu scopul prevenirii aparitiei acceselor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Urticarie copii Alergii copii

Articole recomandate

Citeste si despre