Afectiuni ale rinichilor la copii

/ / Modificat: 2013-06-12
Afectiuni ale rinichilor la copii

Bolile rinichilor apar la copii din cauza dezvoltarii incorecte a acestui organ (malformatiilor), a mostenirii genetice (boli ereditare) sau a infectiilor si patologiilor care le afecteaza buna functionare. Multe dintre bolile renale pot fi diagnosticate inca de dinainte ca bebelusul sa se nasca, in timpul testelor prenatale, iar cea mai mare parte dintre ele este tratabila.

Rinichii reprezinta unul dintre organele vitale ale organismului, deoarece au un rol de filtru pentru eliminarea toxinelor din corp. Ei ajuta la filtrarea apei si separarea ei de resturi si toxine si la eliminarea acestora din urma prin intermediul urinei. In plus, au un rol esential in producerea globulelor rosii, in reglarea tensiunii arteriale si in echilibrarea nivelului de calciu sau al mineralelor din corp.

Boli frecvente ale rinichilor la copii

Potrivit specialistilor, cele mai multe afectiuni renale care apar la copii sunt diagnosticate inainte sau imediat dupa nastere si sunt tratabile.

Insuficienta renala acuta sau cronica

Insuficienta renala este printre cele mai cunoscute si frecvente complicatii care pot aparea la copii. Poate fi acuta (apare subit) sau cronica (se dezvolta pe parcurs si se manifesta pe termen lung sau permanent).

Insuficienta renala acuta este cauzata adesea de infectii bacteriene, leziuni, intoxicare cu medicamente sau substante toxice ori de insuficienta cardiaca. Este o afectiune tratabila, care se rezolva prin indepartarea cauzei. In unele cazuri, este necesara dializa.

Insuficienta renala cronica se instaleaza frecvent la copii dupa aparitia unui episod acut, care nu poate fi tratat. Insa afectiunea mai poate aparea si pe fondul unor defecte din nastere, a hipertensiunii arteriale cronice severe sau a bolilor renale cronice.

Daca este diagnosticata de timpuriu, insuficienta renala cronica poate fi tratata efectiv cu medicatie, prin controlarea nivelului hipertensiuii arteriale si prin dieta, insa in cazuri severe este posibila si necesitatea unui transplant.  

Obstructia uretrala posterioara

Este o afectiune renala care poate fi diagnosticata inainte de nastere, in timpul testelor prenatale, sau imediat dupa nastere si afecteaza doar baieteii. Pentru deblocarea valvei uretrale posterioare este nevoie de interventie chirugicala.  

Rinichii polichistici

Boala rinichilor polichistici este o conditie medicala mostenita pe cale ereditara, in care chisturi umplute cu fluid se dezvolta in interorul rinichilor. Atunci cand acestia cresc in exces si se inmultesc pot conduce la aparitia insuficientei renale. Medicii diagnosticheaza adesea afectiunea in timpul screening-ului prenatal si o trateaza la copii dupa nastere, prin medicatie, schimbari dietetice, dializa sau transplant.

Sindromul nefrotic

Sindromul nefrotic apare atunci cand organismul copilului pierde cantitati mari de proteine prin urina, din cauza unei schimbari aparute in nefroni (unitati componente ale rinichilor). Boala este diagnosticata dupa varsta de 1 an, pe baza simptomatologiei specifice: umflarea fetei, abdomenului si a extremitatilor. Afectiunea se trateaza cu ajutorul medicatiei.  

Infectiile urinare

Infectiile urinare sunt printre afectiunile cele mai frecvente la copii, in special la varsta de bebelus si afecteaza mai mult baieteii decat fetitele. Infectia este cauzata de bacterii, in special de E. coli. Desi multe dintre infectiile urinare debuteaza in tractul urinar inferior, in vezica sau uretra, in cazuri severe, se extind si la rinichi, putand produce complicatii grave cu efect iremediabil.

Cel mai adesea, infectia urinara este tratata in momentul in care este localizata in vezica sau uretra. Este rapid diagnosticata din cauza simptomelor neplacute de durere, usturimi sau disconofrt la urinat. Fiind vorba de infectii bacteriene, infectiile urinare se trateaza cu medicamente, in special cu antibiotice.

Copilul tau a avut vreodata probleme cu rinichii? Ce boli ale rinichilor mai stii ca apar la prichindei? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Afectiuni rinichi copii Infectii urinare copii Afectiuni renale

Articole recomandate

Citeste si despre