11 gustari fara gluten pentru copii care nu il tolereaza

/ / Modificat: 2016-03-31
11 gustari fara gluten pentru copii care nu il tolereaza

intoleranta_glutenGustarile fara gluten sunt recomandate copiilor care sufera de boala celiaca sau de intoleranta la gluten. Multi parinti cu micuti bolnavi raman de multe ori in pana de idei cand vine vorba de alimentatia lor. Avand in vedere ca glutenul este continut de o multime de produse de pe piata, ce optiuni au ei la dispozitie? Nu este chiar atat de greu sa ai o dieta fara continut de gluten.

Alimentele din acest regim sunt parte integranta a unui stil de viata sanatos. Fructele proaspete, legumele, carnea si pestele constituie baza unei diete fara gluten. Iata cateva sugestii de gustari care sa-i incante pe prichindeii ce nu pot "suferi" glutenul!

Lactate

Exista o bogatie de produse lactate din care micutii se pot infrupta. Branzica, lapte, iaurt, sana, cas sau cascaval sunt numai cateva tipuri dintre ele. Atentie insa, medicii sustin ca acestea nu contin de obicei gluten sau nu ar trebui. Exista anumite iaurturi sau produse lactate procesate care mai pot contine urme ale acestei proteine. De aceea, este esential sa citesti eticheta inainte de a cumpara un produs.

Fructe proaspete

cirese_fructe_sanatate_copiiPoate ca multora li se par gustari banale, dar sunt atat de colorate, gustoase si dulci incat este imposibil sa nu atraga pofta prichindeilor. In plus, sunt foarte variate si in fiecare sezon ne surprind cu gusturi noi. Incearca in aceasta perioada gustul savuros al cireselor, visinelor, capsunilor sau pepenelui.

Tortilla (din faina de porumb) cu sos de guacamole sau salsa

Le poti cumpara din comert sau le poti prepara in casa. Acestea sunt niste gustari delicioase pentru micutul tau. Sunt perfecte pentru o gustare rasfatata de dupa-amiaza sau dintre mese. Incearca sa le faci tu cu manuta ta. In acest fel esti sigura ca nu a scapat nicio urma de gluten prin aceste produse.

Fructe uscate

Daca prichindelul tau s-a saturat de fructe proaspete poti trece la varianta "fructe uscate". Acestea sunt de obicei exotice si dulci, adica pe placul copiilor. Poti opta pentru curmale, caise, smochine, stafide, capsuni confiate si orice alt fruct se mai gaseste pe piata. Insa nu exagera cu ele! Contin mai multe calorii decat fructele proaspete!

Popcorn

Popcornul este o gustare nemaipomenita pentru micutul tau. Este bogat in carbohidrati si fibre si contribuie la cresterea si sanatatea copilului. Nu contine gluten si te poti distra cu micutul tau preparandu-l. Acesta se poate amuza de cum pocnesc boabele de porumb in cuptorul cu micorunde sau in ceaun.

Nuci si alune

art_fructe_nuciO mana de alune sau nuci este o sursa hranitoare si sanatoasa pentru micutul tau. Acestea contin acizi grasi esentiali Omega 3 necesari cresterii si dezvoltarii lor.

Paine fara gluten cu unt de arahide

Chiar daca glutenul se regaseste in special in paine, nu inseamna ca trebuie ca micutul tau sa nu mai manance deloc acest aliment. Au aparut pe piata o multime de produse de panificatie fara gluten care pot fi consumate fara probleme. Important este sa citesti cu atentie eticheta de fiecare data cand cumperi paine.

Seminte de dovleac si de floarea soarelui

Daca prichindelul tau nu stie sa separe semintele de coaja atunci este mai bine sa cumperi direct miejii acestora. O manuta de seminte sau mieji combinati reprezinta o gustare delicioasa si hranitoare pentru copii.

Peste

peste_alimentatie_sanatoasa_copiiPestele este o sursa bogata de nutrienti esentiali. Este un aliment care nu trebuie sa lipseasca din dieta niciunui copil. Atentie la tipurile de peste care contin cantitati mari de metilmercur. De asemenea, copilul nu trebuie sa manance zilnic peste!

Legume proaspete

Daca ai ocazia lasa-l pe micut sa rontaie morcovi atunci cand gatesti, sa roada cotorul de la varza sau sa mestece de zor bucatelele de ardei grasi. Legumele consumate in stare naturala, cat mai proaspete, sunt mult mai sanatoase decat cele fierte.

Ciocolata si prajituri fara gluten

Exista multe produse dulci pe piata stampilate cu eticheta "fara gluten". Din cand in cand mai poti da micutului tau cate o prajiturica sau o bucata mica de ciocolata pe post de gustare. Dar nu trebuie sa devina un obicei. Cele mai sigure dulciuri sunt cele facute in casa. Nu numai ca te asiguri ca sunt lipsite de gluten, dar nu contin conservanti si alti aditivi nocivi ca cele din comert.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimente fara gluten Gustari copii Intoleranta la gluten copii Boala celiaca copii Alimentatie sanatoasa copii Reguli alimentatie sanatoasa

Articole recomandate

Citeste si despre