Tot ce trebuie sa stii despre alergiile de sezon la copii

/ / Modificat: 2017-07-07
Tot ce trebuie sa stii despre alergiile de sezon la copii

Alergiile de sezon, cunoscute si drept febra fanului sau rinita alergica afecteaza cu precadere copiii si adolescentii, desi este destul de des intalnita si in randul adultilor. Aceasta afectiune se manifesta in special catre finalul primaverii si poate continua intreaga vara.

Alergiile de sezon ale copiilor se manifesta prin congestia nasului, inrosirea si iritarea nasului si stranut. In numeroase cazuri, ea poate fi confundata, cel putin in etapele incipiente, cu o raceala obisnuita.

Simptomele si diagnosticul rinitei alergice

Rinita alergica echivaleaza cu alergia la polen si este o reactie de respingere a organismului fata de acesta. Iritatiile si inflamatiile nasului si ale ochilor sunt simptome obisnuite ale alergiilor sezoniere, care pot fi permanente si repetitive in fiecare an sau se pot ameliora si chiar vindeca in totalitate in cazurile in care sistemul imunitar al celor care sufera din cauza lor inceteaza sa mai perceapa polenul drept amenintator pentru sanatate.

3 din 10 persoane sufera din cauza rinitelor alergice, iar majoritatea sunt copii. Ele pot sa apara inca de la cele mai fragede varste, atunci cand pacientii sunt expusi la substantele alergice din mediu. Polenul care le provoaca actioneaza atunci cand este inhalat sau cand are contact cu ochii. Acesta poate fi de mai multe tipuri, in functie de florile carora le apartine, respectiv de perioada in care acestea infloresc. Astfel, copiii care manifesta alergii primavara patesc acest lucru din cauza polenului florilor copacilor, cei care se resimt mai mult in timpul verii sunt alergici la florile care cresc pe sol, iar cei la care efectele se prelungesc pana toamna pot fi alergici la florile buruienilor. Diagnosticul alergiilor se realizeaza pe baza mostrelor de polen din mediu.

Ochii copiilor alergici la polen sunt umezi, iar conjunctiva poate ustura sau poate suferi din cauza pruritului atunci cand atmosfera este incarcata cu polen. Nasul curge si el sau se congestioneaza in unele cazuri, iar stranutul devine la fel de banal precum respiratia. Simptomele se pot intensifica in functie de momentul zilei sau chiar de starea vremii, care pot face cantitatea de polen din aer sa oscileze, la randul sau.

Copiii alergici la polen pot dezvolta in paralel si alergii la praf, fum de tigara, par de animale sau alte substante cu potential alergen. Identificarea acestora se poate face pe baza reperarii exacte a momentelor in care apar simptomele, respectiv testarea ulterioara pentru confirmarea factorilor alergeni.

Testul pielii este cea mai comuna metoda de a face acest lucru si se realizeaza prin aplicarea directa pe piele a substantei despre care se presupune ca provoaca simptomele si lezarea superficiala a pielii cu ajutorul unui ac steril, pentru a observa eventualele iritatii sau inflamatii.

Testul pe piele este recomandat pentru copii, deoarece este cel mai putin invaziv si, implicit, cel mai bine tolerat de catre acestia, insa nu este indicat in care exista riscul unei reactii violente care s-ar putea sfarsi cu soc anafilactic. De altfel, medicul alergolog va tine cont, inainte de testare, si de eventualele tratamente medicamentoase la care sunt supusi copiii consultati.

Tratamentul alergiilor sezoniere

Medicamentele anti-histaminice sunt adesea recomandate pentru decongestionarea nazala si pentru calmarea iritatiei ochilor. Acestea reduc episoadele de stranut si pot fi achizitionate din orice farmacie. In paralel, medicii recomanda folosirea picaturilor nazale si a sprayurilor, eficiente in calmarea iritatiilor nazale si pentru igienizarea zonei.

Cazurile extreme sunt tratate cu ajutorul substantelor injectabile, in clinici si spitale, insa aceste tipuri de tratament sunt foarte rar folosite, atunci cand alergiile provoaca iritatii sau inflamatii foarte severe ce pot degenera.

Recomandari pentru parintii ai caror copii sufera de alergii sezoniere

Daca iti doresti sa reduci efectele rinitei alergice, asigura-te ca fiul sau fiica ta sunt expusi cat mai putin la mediul exterior in intervalele de timp in care concentratia de polen din aer atinge apogeul.

Asta poate presupune uneori izolarea in casa, de preferat cu ferestrele inchise. Ochelarii de soare pentru copii se pot transforma intr-un scut protector pentru conjunctiva, asa ca ar trebui sa iti obisnuiesti copilul sa ii poarte in sezonul alergic. Pentru a evita raspandirea polenului in interiorul locuintei, asigura-te ca hainele pe care copilul tau le-a purtat afara nu vor fi depozitate in camera lui.

De altfel, un dus inainte de culcare va indeparta urmele de polen de pe piele si este indicat pentru a reduce contactul cu acesta. In cazul in care aveti animale de companie, ar trebui sa va preocupe mai mult si igiena acestora in aceasta perioada. Praful poate fi si el un factor care intensifica simptomele alergiilor, asa ca e important ca locuinta sa fie aspirata si igienizata constant.

Florile proaspete nu au ce cauta in casa in aceasta perioada, iar fumul de tigara este si el contraindicat pentru persoanele care sufera de alergii, indiferent daca sunt adulti sau copii.

Copilul tau s-a confruntat cu alergii de sezon? Ce masuri ai luat? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Rinita alergica la copii Alergii vara

Articole recomandate

Citeste si despre